П`ятниця, 19.04.2024, 22:16
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Липень » 19 » СУСПІЛЬСТВО
11:36
СУСПІЛЬСТВО
Ішли на весілля – потрапили в музей У суботу

7 липня для чотирьох молодих пар урочисту церемонію реєстрації шлюбу працівникам Івано-Франківського відділу РАЦС довелося  проводити… у музеї, поряд із виставковими експонатами.
«Сюрприз»  для молодят Зал урочистих подій Івано- Франківського відділу РАЦС знаходиться на  третьому  поверсі торгового центру «Яблуко», за адресою вул. Галицька, 25. Але позаминулої суботи ні працівники РАЦСу, ні молодята з весільними гостями до залу урочистостей потрапити не змогли, адже двері торгового центру були зачинені, а замок на дверях замінений.
Працівники РАЦСу розповідають, мовляв, аби хоч якось врятувати молодим урочисту церемонію, зателефонували у краєзнавчий музей і слізно попросили виручити. Директор музею Ярослав Штиркало – не відмовив.


Щоправда, пропускати весільну процесію (а це близько 20 людей) до музею «за спасибі» не дозволив. «Зі всіх весільних гостей взяли за вхід в музей по 5 гривень згідно з тарифом. Для когось вони може і гості, а для нас – в першу чергу відвідувачі. Окремої площі весільним процесіям ми, звичайно, не виділяли, бо у нас її просто немає. У всіх залах розміщені експозиції», – розповідає  директор музею.
Музейні зали для проведення весільних урочистостей не пристосовані жодним чином. Зал меблів, виставка ікон, футбольна експозиція – уявити поряд з такими експонатами чиєсь весілля доволі абсурдно. Хоча для когось може й оригінально.

Бізнес без дозволу

Власник «Яблука» закриття торгового центру пояснює приписом, який у п’ятницю, 6 липня, вручила йому інспекція державного архітектурно-будівельного контролю. В ньому йдеться про заборону експлуатації приміщення. Причина – невпорядковані документи на будівлю. Ближче до вечора прокуратура та інші контролюючі органи таки дозволили  трьом  молодим парам  одружитись «як належить» – у залі урочистих подій. Але це було  як виняток, кажуть працівники відділу РАЦС.
«Власник будівлі по вул. Галицька, 25 не має жодних документів, що дозволяли б йому проведення реконструкції приміщення, розташування там торгового центру і тим більше добудовування у ньому четвертого поверху, – каже заступник прокурора м. Івано-Франківська Андрій Фігель. – Одна юридична особа викупила в іншої цю споруду, і новий власник у житловому приміщенні просто «прибрав» несучі перегородки між поверхами і зробив собі «Яблуко». А на це ж потрібно мати відповідний дозвіл від контролюючих органів! Приміщення може просто обвалитися, воно ж будувалося як житлове, а не як торговий центр. Там завжди людно – відвідувачі РАЦСу, покупці, там торгує близько 50 підприємців».

Зачинено-відчинено

У зв’язку із закінченням першого літнього посту «петрівки» в Івано-Франківському відділі РАЦС на суботу 14 липня очікували справжній весільний «бум» – аж 17 молодих пар.
Як переконували нас у міській прокуратурі, «Яблуко», а отже і зал урочистих подій, однозначно мають бути зачинені, а церемонії реєстрації будуть проводитись за сценарієм попередньої суботи. Але якщо 7 липня прокуратура таки дала дозвіл трьом парам реєструвати шлюб у залі урочистих подій, то цього разу такого «подарунка» не було… Втім, незважаючи на припис, в суботу 14 липня «Яблуко» працювало… Рівно об 11-ій годині пишна весільна процесія, на чолі з молодими увійшла у зал урочистих подій на Галицькій, 25. Більше того, «Яблуко» було відчинено цілий тиждень.  
Те, що відділ РАЦС залишиться без залу, начальник відділу РАЦС у Івано-Франківську Уляна Середжук навіть уявити боїться. «Людям важко пояснити, чому приміщення закрито, чому реєстрація проходить не там, де треба. На момент подання заяв про реєстрацію шлюбу ніхто ж навіть і не припускав, що ситуація може скластись якось так і ми залишимось без зали», – каже Уляна Середжук.

Розв’язка – не скоро

До розв’язки в цій історії, здається, не скоро. Коли «Яблуко» легально запрацює, залежить лише від самого власника будівлі, – в один голос кажуть і працівники відділу РАЦС, і прокуратури. Чим швидше він упорядкує потрібні документи – тим швидше повинен запрацювати центр.
…А тим часом сьогодні приміщення торгового центру на Галицькій, 25 – відчинено і радо приймає всіх відвідувачів, незважаючи на те (якщо вірити припису Інспекції державного архітектурно-будівельного контролю), що немає стовідсоткової впевненості у тому, що приміщення не завалиться в будь-який момент.
Оксана ГЛУШКЕВИЧ

КОМЕНТАР:
Перший заступник начальника інспекції державного архітектурно-будівельного контролю  в Івано-Франківській області Микола Дорошенко:
– Припис виданий власнику за експлуатацію приміщення без акту готовності. Незважаючи на припис, «Яблуко» відкрите, отже власнику у будь-якому випадку потрібно буде сплатити штраф. Наразі, це майже 98 тис. грн.
Щоб «Яблуко» працювало законно, потрібна, як мінімум, експертиза, а провести її – термін досить тривалий. Якщо експертиза покаже, що приміщення по вул. Галицька, 25 для торгового центру не годиться, то торговий центр закриється.
Тобто документи на торговий центр потрібно узаконити, або реконструювати приміщення назад у житлове. Термін виконання припису від 3-х до 6-ти місяців, а впродовж цього періоду на торговому центрі повинен висіти замок.

Переглядів: 1146 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]