П`ятниця, 19.04.2024, 22:08
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Червень » 21 » СУСПІЛЬСТВО
10:24
СУСПІЛЬСТВО
Якби молодість знала…

Бути активним та йти на передовій закликають сучасну молодь ледь не на кожному кроці. Практично ще із шкільної парти юнаків та дівчат привчають до самостійності та самоврядування. Звичайною посадою старости класу сьогодні вже нікого не здивуєш. Декілька років тому у навчальних закладах появилися вже й свої президенти та сенатори.
У нашому місті нараховується понад тридцять молодіжних організацій. Усі вони намагаються «щось робити» – в першу чергу для задоволення власних потреб. Але чи роблять? Напередодні Дня молоді наші кореспонденти вирішили з’ясувати, чим живе сьогоднішня молодь в Івано-Франківську, що її турбує.


Гра у політиків

Дуже часто можна почути чимало закидів на адресу молодіжних організацій та й взагалі молоді. Мовляв, ті нічого не роблять, а тільки хизуються, що вони молоді і прогресивні. До речі, саме таких, молодих і прогресивних, завжди потребують політики. Для них важливі ідеї та нестандартні, креативні бачення. А ще дешева сила, якою можна сміливо прикриватися. На жаль, не завжди молодь знає, що і як треба робити, для цього потрібна підтримка старшого покоління.
Не всіх влаштовує те, що молодь прагне щось робити. Проте більшість переконана, що, можливо, це й на краще, коли хлопці та дівчата займаються якимось ділом, замість того, аби просто тинятися без діла вулицями та дворами.
Колишній голова молодіжної адміністрації, а нині депутат обласної ради та голова ГО «Школа лідерів» Володимир Олійник стверджує, що молодіжний рух активний територіально. В основному він розвинений в Івано-Франківську, де є скупчення молоді, зокрема, студентів.
«У селах майже немає активності молоді. Де-не-де молодіжний рух присутній у райцентрах. Цікавою спробою було адміністративне створення молодіжних сільських рад – дуже перспективне утворення, що через бюрократію так і завершиться в окремих селах окремих районів», – каже Володимир Олійник.
Однією із найактивніших молодіжних організацій, котрі сьогодні функціонують на Прикарпатті, голова ОДА Михайло Вишиванюк вважає молодіжну адміністрацію. «Молодь завжди була прогресивною складовою українського суспільства. А коли комусь здається, що молодь робить щось не так, то така людина має задуматись, чому вона так швидко постаріла», – зауважує голова ОДА.
Воно й не дивно, адже молодіжна адміністрація була створена саме завдяки старанням Михайла Васильовича ще у 1999-му році. Відтоді вона не припиняла свого існування, а навпаки стала активним дорадчим органом при голові облдержадміністрації.
Вирішення проблем молоді не повинно залишатися лише проблемою молоді. Для цього необхідно на загальнодержавному рівні запровадити ефективну модель співпраці молоді з органами влади і конкретними справами показати молодим та активним людям, що їх ідеї можуть бути реалізованими. У цьому переконана теперішня голова молодіжної адміністрації Ганна Крисюк.
«Нині молодь живе мріями, і мало хто дивиться на реальний стан речей. Більшість розраховують на підтримку батьків чи родичів. Хоча чимало молодих людей намагаються знайти себе і без їх допомоги. Згідно з результатами наших соцопитувань, сьогодні головні проблеми, які турбують молодих людей, – робота, житло, венеричні захворювання і статеве життя», – зауважує Ганна Крисюк.

Своя республіка

75% юнаків та дівчат, згідно з опитуванням, проведеним інститутом соціології Академії наук, вважають, що успіх у житті залежить від них самих. Важливо, щоб ця віра в себе не згасала з роками, а тільки зміцнювалась, підкріплювалась щоденними досягненнями. Саме тому молодь і прагне власними зусиллями створити для себе комфортні умови для проживання і розваг. Зі сторони це може виглядати наче держава в державі, бо молодь думає тільки про ті проблеми, з котрими стикається в повсякденному житті. І намагається вирішити їх, штурмуючи владу своїми проектами.
Активісти молодіжних рухів переконані, що чим більше громадських організацій буде активно діяти на теренах Прикарпаття і всієї України, тим більш різносторонньо розвиватиметься молодь. Для цього, на їхню думку, достатньо лише одного – підтримки і сприяння у реалізації цікавих проектів. Але не завжди навіть найперспективніші ідеї отримують визнання. До речі, саме цього молоді й бракує.
«Дуже не люблю говорити про погане, зокрема в переддень Дня молоді, але влада «забила» на молодих людей, хоча і не тільки влада, – запевняє Володимир Олійник. – Якщо хтось і дбає про підростаюче покоління, то це церква і освітяни. На жаль, культура зорієнтована на влаштування так званих «дискотек» для старшого покоління, зокрема, один захід  до Дня Соборності чи Дня Конституції для дорослих обходиться в 20 тисяч гривень. В той час, як на один захід пересічної молодіжної організації виділяється лише тисяча гривень. Заходи до Дня молоді зводяться до нагородження молодих людей, які до молодіжної політики не мають ніякого відношення».
Попри такі зауваження, знаємо, що на Прикарпатті молодь і влада все-таки знаходять спільну мову. Це відзначають і в молодіжному міськвиконкомі, і в молодіжній адміністрації.
«Голова ОДА Михайло Вишиванюк не просто прислухається, а системно зустрічається з молоддю, підтримує креативні ідеї та ініціативи.  Напевне, тому саме наша обласна молодіжна адміністрація була визнана однією із кращих в Україні на всеукраїнському форумі», – стверджує Ганна Крисюк.
Івано-Франківський молодіжний міськвиконком також може похвалитися своїми досягненнями. На їхньому рахунку чимало реалізованих проектів, котрі підтримала міська влада.
«У молодіжному міськвиконкомі я не працюю, це – моє хобі, – каже голова молодіжного міськвиконкому Ірина Рабарська. – Молодіжний виконком – це команда, енергійних, креативних, позитивних та просто гарних людей, які свій вільний час витрачають на втілення в життя власних ідей та проектів для розвитку молодіжної політики в місті».
На жаль, не все так добре у молодіжному середовищі. Активність окремих молодіжних організацій спостерігається тільки перед виборами. Це відзначає і голова молодіжного міськвиконкому. Якось кардинально діяти в такій ситуації ані Ірина Рабарська, ані її колеги не в силі. Та й чи варто? Адже всі добре знають, що активність молодіжних організацій тісно пов’язана із багатьма чинниками. Першу скрипку у такій «діяльності» відіграє фінансування. «Дуже мало є меценатів, котрі готові постійно та систематично підтримувати проекти», – зізнається голова молодіжного міськвиконкому. – Ми вдячні тим людям, які завжди готові прийти на допомогу та співпрацювати з молоддю».
Дмитро ГУСАК

ДО ТЕМИ:
День молоді в Україні почали відзначати з 1994 року, коли було підписано відповідний указ «на підтримку ініціативи молодіжних об’єднань і організацій України». Втім на рівні ООН Міжнародний день молоді відзначається щороку 12 серпня.


Переглядів: 1044 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]