Четвер, 28.03.2024, 14:33
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Червень » 21 » СУСПІЛЬСТВО
10:23
СУСПІЛЬСТВО
Микола ГАВРИЛЯК:
«Ми не ліземо ні в яку політику»


Зовсім нещодавно розпочала свою роботу новостворена Івано-Франківська молодіжна обласна рада. Вже відбулося перше пленарне засідання ради, котре стикнулося із низкою проблем. Зокрема, керівник цього проекту Микола Гавриляк, котрий є почесним головою ради, каже, що їм не вдається домовитися із керівництвом обласної ради про визнання молодіжної ради дорадчим органом. Наразі хлопці та дівчата займаються написанням проектів та напрацьовують цікаві ідеї. Детальніше про роботу молодіжної обласної ради розповідає Микола Гавриляк.

– Одна справа – обговорення проектів та їх ідеї. Інша – наскільки реальною є можливість втілення цих проектів у життя?
– У багатьох людей є певні ідеї. Але далі це важко запустити, бо одразу ж постає питання коштів. Якщо ж вже є виділені кошти, то багато людей готові перешкоджати втіленню проекту, якщо це відбувається не за їх підтримки. Маємо яскравий приклад із молодіжною радою. Першого тижня було п’ятеро депутатів обласної ради із різних фракцій, котрі погодилися нам допомогти фінансово і долучитися в ролі експертів. Через тиждень пішов процес політизації і вони всі відмовились, бо дізналися, що проектом зацікавились депутати з інших політичних сил. Голова обласної ради Олександр Сич також обіцяв підтримку, але потім виявилося, що в бюджеті немає коштів, тому й сказав, що ми можемо приходити в кінці року.
– Чим була викликана потреба у створенні молодіжної обласної ради? Це була запозичена звідкись модель?
– Чогось нового ніде немає, завжди щось повторюється і видозмінюється. Наша обласна рада – це видозмінена модель Одеської міської молодіжної ради. До речі, в Одесі міська влада на реалізацію такого проекту виділяє 200-300 тисяч гривень. А в нас на рівні області важче зрушити цей проект з місця. Ми зробили максимально наближений до реального виборчий процес із реєстрацією кандидатів, виборчими округами, дільницями тощо.
– Яку мету буде переслідувати молодіжна обласна рада? Ви будете просто копіювати «дорослу» обласну раду?
– Взагалі, поки що це максимально наближена модель до діючої обласної ради. У нас є тільки 57 депутатів, котрі представляють усі райони області, крім Верховинського, який чомусь не взяв участі у виборах. Наша рада буде обиратися щороку. У нас є розроблений регламент, аналогічний до обласної ради, також створені шість комісій. Вони будуть працювати над проблематикою і писатимуть під це відповідні проекти. Згодом прийняті нами проекти будемо передавати на обласну сесію через депутатів. Ми як громадська організація будемо намагатися писати ці проекти на рівні грантів. Звичайно, планувалося, що ми будемо дорадчим органом.
– Що ви будете робити дальше, якщо обласна рада не визнає вас своїм дорадчим органом?
– Це не є проблема. Зараз вже, до речі, є пропозиція від губернатора, він готовий взяти нас дорадчим органом при адміністрації.
– Але ж у нього є дорадчий орган – молодіжна адміністрація.
– Це якраз єдине, що мене стримує, бо наш проект створювався при обласній раді. Поки що ми тільки розглядаємо пропозицію. Наразі ми будемо реєструватися як громадська організація.
– Чи не здається вам, що з часом цей проект може перетворитися у гру в дорослих? Як сприймають свій новий статус депутати молодіжної обласної ради?
– Для багатьох це щось нове, можливість повчитися, набратися досвіду. Насправді – це свого роду гра із моделювання дорослої роботи. З іншого боку, ми розглядаємо тільки ті питання, які будуть цікавити нас. Ми не ліземо ні в яку політику.
– Чи може насправді молодіжна рада бути аполітичною, якщо деякі громадські організації якимось чином належать до певної політичної сили?
– Насправді у нас є домовленість: якщо хтось буде намагатися висловлювати політичні погляди чи ідеї, то буде виноситись питання про виключення такого депутата. Молодіжна обласна рада буде працювати над усіма питаннями, крім фінансів та політики.

Розмовляв  Володимир БОДАК

Переглядів: 835 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Bounda  
0
So much info in so few words. Tolosty could learn a lot.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]