Категорично заборонені харчові добавки Зараз у харчовій промисловості нараховується понад 500 різних Е-добавок, а їх всілякі поєднання порахувати неможливо. Але треба запам’ятати, що код, котрий починається на 1, означає барвники, на 2 – консерванти, на 3 – антиокислювачі, які попереджають псування продукту, на 4 – стабілізатори (зберігають необхідну консистенцію наших харчів), на 5 – емульгатори (підтримують структуру), на 6 – посилюють смак і аромат, на 9 – протипінні сполуки. Індекси з чотиризначним номером означають наявність у продукті підсолоджувачів, тобто тих речовин, які зберігають розсипчастість цукру і солі, глазурних елементів. Треба знати, що існують категорично заборонені харчові добавки: Е 121 – цитрусовий червоний, барвник, Е 123 – червоний амарант, барвник, Е 240 – фориальдегід, консервант. Перші два Е можна знайти в солодкій газованій воді, льодяниках, кольоровому морозиві, Е 240 – у консервах (гриби, компоти, варення, соки і т. ін ). До них додались Е 216 і Е 217, які використовували при виробництві цукерок, шоколаду з начинками, желе, яким покривають м’ясні продукти, паштети, супи, бульйони. Тепер вважають, що вони шкодять здоров’ю. Раджу звернути увагу на те, що є харчові добавки, які формально не заборонені, але, на думку багатьох спеціалістів, є небезпечними для здоров’я людини. Тому слід запам’ятати найбільш шкідливі з них. Це Е 103, Е 107, Е 125, Е 128, Е 140, Е 153-155, Е 166, Е 173-175, Е 180, Е 182, Е 209, Е 213-219, Е 225-228, Е 230-233, Е 403, Е 441-444, Е 446, Е 542, Е 550, Е 622-625, Е 908-911, Е 959, Е 1000, Е 1001, Е 1105, Е 1503, Е 1521. Це небезпечні барвники, канцерогени, мутагенні та генотоксичні речовини, алергени, речовини, які протипоказані астматикам, людям, які чутливі до аспірину. Ряд елементів негативно впливає на печінку і нирки, рівень холестерину у крові, інші призводять до захворювання шкіри, подразнення кишківника, розладу травлення. Прийом Е 233 може призвести до неправильного розвитку плода. Категорично заборонені грудним дітям, протипоказані маленьким дітям: Е 249, Е 262, Е 310-312, Е 320, Е 514, Е 623, Е 626-635. Як бачите, велика кількість продуктів у наших магазинах дуже погано впливає на розвиток дитячого організму і здоров’я дорослих людей. Дуже велика надія, що після ознайомлення із цією статтею ви будете більш відповідально підходити до вибору продуктів харчування з метою забезпечення повноцінного, здорового, раціонального харчування. Оксана Добровольська, лікар відділення гігієни харчування міськСЕС
Чим фальсифікують продукти* Плавлений сир Багато транс-жирів Сметана Рослинний жир Жирність нижча за вказану на упаковці
Вершкове масло Рослинний жир Жирність нижча за вказану на упаковці Кишкова паличка
Спред Багато транс-жирів Мало молочного жиру М’ясні консерви Багато солі Не докладають м’ясного фаршу Сосиски, варені ковбаси Багато крохмалю, жиру, вологи, ГМО Кишкова паличка, збудники сальмонели Підсилювач смаку (Е 621), барвники (Е 102, Е 110) Стабілізатори (Е 450, Е 451) Напівкопчені ковбаси Багато кісткової тканини (кістки, роги, копита) Наявність сухожилля
Балик копчений Збудники сальмонели і ботулізму
Згущенка Рослинний жир Консерванти (Е 211, Е 201)
Морозиво Рослинний жир Збудники сальмонели і ботулізму
Халва Бенз(а)пирен
* За офіційними даними Державної інспекції з питань захисту прав споживачів і ДП «Укрметртестстандарт»
|