Четвер, 28.03.2024, 19:40
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Червень » 27 » СПОЖИВАЧ
22:09
СПОЖИВАЧ
Пивні палатки

Хто і як контролює роботу літніх майданчиків


Літні майданчики з року в рік у спекотну пору приносять своїм власникам чималі прибутки. Щоб отримати дозвіл на відкриття такого майданчика, деякі завбачливі підприємці, побоюючись високої конкуренції, почали впорядковувати документи ще взимку. Хоча обслуговування у пивних палатках мало би бути кращим, івано-франківці не відмовляють собі у задоволенні випити бокал пива чи квасу, сидячи на літній терасі.
Хто і як контролює діяльність літніх майданчиків та чи усі підприємці дотримуються правил – вирішив з’ясувати «ЗК».


Не на користь відвідувачів
Як і раніше, на майданчиках категорично забороняється торгувати алкогольними напоями та тютюновими виробами. Пиво у цей перелік не входить, адже для його продажу ліценція не потрібна. Новаторством у цій сфері є лише повна заборона використання реклами в оздобленні майданчика.
Найбільших змін у сфері контролю літніх майданчиків зазнали правила санітарних перевірок, причому не на користь відвідувачів. У міській санстанції хвилюються не на жарт – нові закони гальмують їх роботу. Адже раніше міська санстанція видавала висновки ще до відкриття літніх майданчиків. Без позитивного висновку діяльність на майданчиках категорично не дозволялася. За новими правилами такий висновок не потрібен, перевіряти майданчики санстанція повинна вже на місцях. Хоча це теж під знаком питання, адже в іншому законі України вказано, що на об’єктах, які працюють за спрощеною системою оподаткування (це якраз і є усі без винятку літні майданчики, павільйони, маленькі кафе і магазини), санстанції взагалі забороняється проводити будь-які перевірки, окрім позапланових.
«Ми сидимо – і ні туди, і ні сюди, – каже завідуючий відділенням гігієни харчування міської санстанції Юрій Степанович Мікула. – До нас вже і з прокуратури приходили! Казали перевірок на майданчиках не проводити. Ми маємо право тільки на позапланові перевірки, тобто лише за наявності скарги від людей, запиту від прокуратури, від облдержадміністрації. Раніше ми перевіряли і асортимент товару, і наявність медичних книжок у працівників, чи є урни для сміття. Як будемо проводити контроль тепер, та й чи будемо взагалі – не знаю».
Цікаво також і те, що цього року прийняли ще й нові правила перевірки асортименту товарів літніх майданчиків. У минулі роки перевірялася повністю вся продукція, і її чіткий список узгоджувався із санстанцією. У 2012 р. вирішили: якщо на майданчиках торгують асортиментом кафе чи ресторану власника (а такі заклади уже мають висновок на початок роботи), то, вважають чиновники, перевіряти їх ще раз не має потреби. «Ну навіщо людей ще раз «смикати»?» – кажуть добрі законодавці. А можливо, це не що інше як частина передвиборчої кампанії можновладців. Приструнити контролюючі органи, щоб малий і середній бізнес процвітав, – благородна справа, нічого не скажеш.


Майданчики-нелегали
Цього року у багатьох містах України у боротьбі з порушниками, які самоправно встановлювали літні майданчики, практикували цікавий метод: оприлюднення переліку майданчиків-нелегалів. Адже, якщо «палатку» встановлено без відповідного дозволу, то і бути впевненим у якості товарів не можна.
Чи існує у нашому місті такий «чорний список», ми також запитали в управлінні торгівлі. «Переліку нелегальних майданчиків як такого не існує, – каже начальник управління торгівлі МВК Іван Ляхович. – Після того, як комісія виявила порушення у порядку встановлення майданчиків, ряд підприємців-підпільників уже подали документи на узаконення своєї діяльності».
Куди ж поділися усі порушники, яких у цьому ділі завжди було достатньо? «Порушники таки є, – зізнається пан Ляхович, – але ми з ними боремось».
За словами начальника управління торгівлі, така «боротьба» відбувається наступним чином: для ліквідації нелегальних майданчиків комісія муніципальної інспекції з благоустрою дає припис на демонтаж. Якщо майданчик добровільно не забирають, то складається протокол, який передається в управління архітектури, де готується рішення про демонтаж цього майданчика комісією. І тільки після цього спеціальна служба демонтує ці майданчики. Скільки триває цей процес, не зрозуміло, але, як показує практика минулих років, достатньо для того, аби літній майданчик спокійнісінько працював собі ціле літо і рахував заробітки вкінці сезону.
Втім, можливо, у зв’язку з Євро-2012 в Україні більшість підприємців і справді не жаліє грошей, аби зробити на літніх майданчиках усе як належить і відповідно до законодавства. Адже, як прогнозують самі власники, прибутки у пивних палатках у цьому році будуть надзвичайно високі.
Інша сфера порушень – нелегальне працевлаштування. За словами Івана Ляховича, якщо виявляються порушення щодо нелегального працевлаштування, то комісією працедавцю надається термін, аби «нелегали» стали «легалами». Згодом вимагають список працівників, що обслуговують майданчик з відповідною документацією.

Рахували – не рахували… 

«Станом на 6 червня офіційний дозвіл на встановлення літніх майданчиків мають 97 підприємців, і цифра ця – не остаточна», – стверджує начальник управління торгівлі Іван Ляхович. Для нашого міста цифра доволі висока. Але що ж: є попит, то є і пропозиція.
Внесок, який слід зареєстрованим особам-підприємцям сплатити до фонду міського бюджету, залежить від площі самого майданчика та місця його встановлення. У центральній частині міста – 150 гривень/метр квадратний, поза центром – 100 гривень.
На скільки ж цьогоріч збагатиться міський бюджет за рахунок улюбленого літнього бізнесу прикарпатських підприємців? В управлінні торгівлі кажуть: не рахували. Але, мовляв, точно на порядок більше, ніж у 2011-му, адже минулого року, як стверджує пан Ляхович, максимальна сума внеску до міського бюджету для центру міста складала 5200 гривень, для околиць – 3000. Сьогодні ж за літній майданчик у центральній частині міста деякі підприємці без жодних вагань готові платити і 15000 гривень.


Оксана ГЛУШКЕВИЧ


Переглядів: 1125 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Sunny  
0
A perfect reply! Thanks for taking the trobule.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]