П`ятниця, 19.04.2024, 15:40
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Вересень » 26 » СОЦІУМ
10:35
СОЦІУМ
Дитсадок: віртуальна реальність

27 вересня в Україні відзначать День вихователя і всіх дошкільних працівників. Перші дитсадки в Україні почали створюватися в кінці XIX століття. Державного фінансування цих закладів на той час не було – вони були або платними, або утримувалися на гроші благодійників.

Більше місць у дитсадках
За даними Держкомстату, на сьогодні в Україні діє 16,5 тисячі дитсадків.Чи вистачає місць у дитячих садках? Ні, за даними Держкомстату, дошкільною освітою охоплено лише дві треті дітей відповідного віку.
У переломні 90-ті роки багато приміщень дитсадків здавались в оренду бізнесу, тоді приватизовувались, перепродувались. Повернути таку будівлю вимагає часу і зусиль, проте все ж таки це легше, аніж збудувати нове приміщення. По-перше, площу, необхідну для дитсадка (у розрахунку 45 кв. метрів на дитину) не так-то просто знайти у зручному місці, якщо йдеться про місто. Не будувати ж за містом? По-друге, згідно з вимогами, відстань до дороги та інших будівель має складати не менше 25 метрів.
При зведенні нових житлових кварталів забудовники зобов’язані будувати об’єкти інфраструктури, у тому числі і дитячий садок, а в старих районах знайти ділянку потрібної площі практично неможливо. Тому сьогодні політика влади спрямована на «відвойовування» приміщень колишніх дитсадків, які потім необхідно відремонтувати та облаштувати, відновити на території зелені насадження, ігрові майданчики.
Якщо порівняти із 2005-2009 роками, коли, незважаючи на потреби, нові дитсадки взагалі не відкривалися, за 2010-2013 роки зроблено величезний обсяг робіт, дошкільних закладів вже стало більше на півтори тисячі. Проте попереду – ще роботи й роботи. Президентом України Віктором Януковичем ініційовано програму «Діти – майбутнє України», один з напрямків якої – збільшення кількості місць у дитсадках. За два роки їх має стати більше ще на 100 тисяч.

Складний вибір дитсадка

Що хвилює маму, яка обирає дитсадок для свого малюка? По-перше, щоб дитині в ньому було комфортно, щоб за нею доглядали і смачно годували. По-друге, щоб вона знайшла «контакт» з вихователями та іншими дітьми. І нарешті, щоб її підготували до школи, навчили логічно і творчо мислити, розвинули пам'ять і увагу, прищепили навички малювання, співу, рахунку і т.д.
В Україні існують як приватні, так і державні дитсадки. Одна з найбільших переваг державного дитячого садка – він безкоштовний, тому більшість батьків віддають своїх дітей саме туди. Одна з найбільших проблем, з якою доводиться стикатися у цих закладах – черги. Про це чули, напевно, всі – не тільки батьки малечі. Вимога хабаря за те, щоб дитину взяли в дитсадок – обурлива. Задля того, аби зробити систему запису дітей у дитячі садки прозорою, вводиться електронна база даних реєстрації в дошкільні навчальні заклади. Така система поки що працює у п’ятьох регіонах – Івано-Франківську, Києві, Дніпропетровській, Харківській та Одеській областях. Передбачається, що до кінця року вона запрацює ще в 17 областях України. Система вже приносить свої перші плоди: поставити дитину на чергу стало легше, можна обрати з декількох дитсадків, процес зарахування дітей – прозорий і відкритий. Зареєструвавшись, батьки можуть відслідковувати, як просувається черга, переглянути інформацію про наповнюваність груп дитячого садка.
Чиновники ж кажуть, що така електронна система дозволить їм контролювати кількість дітей у черзі, прогнозувати наповнюваність дитсадків, а отже, планувати збільшення кількості місць, аби не вийшло, що місця наче і створюються, а черги все одно залишаються.
Перш ніж остаточно визначитися із дитячим садком, необхідно туди сходити «на розвідку», поспостерігати за тим, з якими емоціями діти заходять у дитсадок, як їх зустрічають вихователі, чи не підвищують на них голос, зайти під час сніданку або обіду, щоб побачити, чим годуватимуть вашу дитину. Можна також дізнатися розпорядок дня, кількість дітей в групі, чим вони займаються, яка діяльність заохочується, подивитися, в якому стані дитячий майданчик, чи прибрано на території дитсадка. До речі, ці відомості – розпорядок дня, кількість дітей у групі, умови харчування і навіть фотографії дитсадка – також можна побачити через систему електронної реєстрації в дошкільні навчальні заклади.
Павло ГОРБАНЬ
Переглядів: 627 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]