Вівторок, 16.04.2024, 23:17
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Грудень » 8 » САМОВРЯДУВАННЯ
11:17
САМОВРЯДУВАННЯ
Кращим селам і допомоги не шкода

З нагоди відзначення в Івано-Франківську Дня місцевого самоврядування керівництво обласної ради прозвітувало за рік своєї діяльності. Головним пріоритетом обласної ради, на думку її керманичів, є розвиток органів місцевого самоврядування. Саме тому в раді було прийнято програму розвитку місцевого самоврядування. Голова обласної ради Олександр Сич, зокрема, наголосив, що депутатам облради вдалось досягти компромісу при вирішенні багатьох питань, в першу чергу соціально-економічних.

«Нам вдалося налагодити ефективну взаємодію з обласною державною адміністрацією. Це було нелегко зробити, однак, як показала практика, таки вдалось, хоча місцеві аналітики прогнозували політичну війну. Ми можемо належати до різних політичних сил, можемо по-різному оцінювати ті тенденції, які відбуваються в Україні, але повинні шукати максимального конструктиву в діяльності всіх органів влади як на обласному рівні, так і на рівні кожної громади. А ще найкраще – на загальнонаціональному рівні», – зазначив голова обласної ради.
Серед досягнень ради за цей рік Олександр Сич назвав співпрацю з іншими органами місцевого самоврядування, залучення районних та міських рад до реалізації програм облради. До речі, під час урочистостей керівництво обласної ради нагородило переможців уже другого обласного конкурсу проектів і програм розвитку місцевого самоврядування. За підсумками конкурсу, 60 населених пунктів області отримають кошти з обласного бюджету для співфінансування проектів. В області вже є населені пункти, котрі за допомогою коштів із обласного бюджету, а також зусиллями громади і спонсорів змогли втілити в життя свої проекти. Хтось дбає про сільський клуб, для когось важливим є питання спортивного майданчика, дитячого садка чи школи. А тому обласна рада йде назустріч таким прагненням місцевих рад. Відрадно, що 75 тисяч гривень із обласного бюджету отримає і Вовчинецька сільська рада Івано-Франківської міської ради на реалізацію проекту «Створення сільського спортивного майданчика зі штучним покриттям».
Заступники голови обласної ради Василь Гладій та Остап Дзеса коротко окреслили найважливіші моменти діяльності протягом року. Вони зосередили увагу на виділенні коштів для потреб громад.
«Наші краяни хочуть, пробують і намагаються вирішувати свої проблеми через нас. Ми це відчуваємо і пишаємося тим, що нам довіряють, – каже заступник голови обласної ради Остап Дзеса. – В області є багато проблемних питань, в тому числі ми мали важкий бюджетний рік. Але незважаючи на це, ми знайшли кошти на вирішення багатьох питань. Зокрема із спеціального фонду бюджету було виділено понад 25 мільйонів гривень на облаштування місцевих доріг у наших населених пунктах. Такого досі ще ніколи не було».
Голова Івано-Франківської обласної ради висловив думку про те, що сучасні тенденції в реформуванні місцевого самоврядування навряд чи посилять його участь в управлінні державними справами. На думку Олександра Сича, актуальним для України є питання реформування органів місцевого самоврядування шляхом скорочення місцевих рад. На Прикарпатті, для прикладу, на кількість населення 1.5 мільйона мешканців припадає 531 рада, а це надто багато. «Наша система місцевого самоврядування, очевидно, рівняється на Францію, де на 65 мільйонів населення є аж 37 тисяч муніципалітетів. Але куди нам за своїм рівнем достатку рівнятися до Франції?» – зауважує голова облради.
Також, на думку очільника обласної ради, обрання перших керівних осіб області потрібно проводити за участі всієї громади, а не лише радою.
Володимир БОДАК
Фото Тараса ЯКОВИНА
Переглядів: 741 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]