П`ятниця, 29.03.2024, 17:19
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Вересень » 29 » САМОВРЯДУВАННЯ
13:52
САМОВРЯДУВАННЯ
Вовчинець:
бюджетні надходження випереджають план


З початку року надходження до загального фонду сільського бюджету Вовчинця склали 145% від запланованих. З об’єктивних причин дещо гірша ситуація з виконанням бюджету розвитку. Однак, на переконання сільського голови Михайла Назара, до кінця року і його вдасться виконати. Зараз сільська влада готується до уточнення бюджету за результатами дев’яти місяців та складає прогнози щодо бюджету на 2012 рік.



«До бюджетного процесу ми завжди підходимо дуже зважено. Прораховуємо всі цифри та можливі ризики. І досвід показує, що не помиляємося, – каже М. Назар. – Цього року, як і в попередні, ми чітко дотримуємося плану соціально-економічного розвитку. В основному виконуємо все заплановане. Ведемо будівництво соціальних об’єктів. Хоча проблеми впродовж фінансового року теж виникають».
За словами сільського голови, виконанню бюджету сприяє інтенсивна праця депутатського корпусу сільської ради та працівників її виконкому, пошук нових форм роботи і внутрішніх резервів, а також окремі нововведення на державному рівні. Скажімо, орендна плата за землю тепер стовідсотково залишається в сільській скарбниці, а колись їй «перепадало» лише 60% надходжень цього платежу. На потреби громади використовується визначений земельний податок. Але фінансово-економічна криза теж далася взнаки. На прохання платників, їм довелося розтермінувати платежі до бюджету. «На жаль, цьогоріч в селі ніхто не зареєстрував підприємницької діяльності (хоча щороку кількість підприємців у нас збільшувалась), але ніхто й не згорнув. Тож стабільність збережена», – зауважує М. Назар.
Завдяки такій стабільності та злагодженій і дієвій спів-праці з виконавчою й представницькою владою Івано-Франківська, в селі вдається не лише вирішувати комунально-побутові проблеми, підтримувати в належному стані існуючі соціально-культурні об’єкти, але й вести будівництво нових, – наголошує сільський голова Вовчинця. Серед них будинок культури (де роботи перебувають на завершальній стадії) й дитячий садочок на 150 місць. Його зможуть відвідувати діти з Вовчинця і прилеглих мікрорайонів Івано-Франківська, де гостро відчувається брак місць в дитсадках. «Будівництво ведеться інтенсивними темпами. Починаємо мурувати другий поверх основного корпусу. Термін здачі цього об’єкта – 2013 рік, але ми б хотіли завершити роботи вже наступного року», – повідомив М. Назар.
Водночас він зазначив, що було б добре, якби міська влада могла б більше коштів вкладати в розвиток сіл міськради. «Ми ніколи не просили від міста більшого фінансового забезпечення. Зрозуміло, якщо нема фінансового ресурсу і можливості, то нема чого й просити. Але було б дуже добре, якби міська влада мала для цього можливості й ресурси», – вважає сільський голова Вовчинця, який прагне його розвинути до європейського рівня і спільно з громадою крок за кроком наближається до визначеної мети.

Палац спорту у Вовчинці? Чом би й ні!
Оскільки міська влада обласного центру досі остаточно не визначилась із місцем для спорудження Палацу спорту, обласна влада розглядає можливість його спорудження на землях довколишніх сільських рад. Зацікавлення в цьому проявляє і Вовчинець.
«Це цікава річ і ми розглядатимемо таку можливість, – каже сільський голова Михайло Назар. – У нашому генплані наразі передбачено шість гектарів земель для розвитку масових видів спорту. Однак для капітального будівництва такого об’єкта ця площа не підходить, бо потребує додаткових коштів для спорудження захисних гідроспоруд. Якщо б їх профінансували, це було б реальним. Втім, можна шукати інші варіанти».
Водночас М. Назар поінформував, що зараз у Вовчинці завершують облаштування сільського стадіону.

Більше світла і асфальту
У Вовчинці продовжуються роботи з монтажу мереж зовнішнього освітлення сільських вулиць та влаштування асфальтового покриття на них.
Як повідомив сільський голова Михайло Назар, більшість робіт перебувають на завершальній стадії. У темну пору доби освітлюватимуться ділянки вулиць 2000-ліття Різдва Христового і Богдана Хмельницького, а також Лісової та Мельника, де планують змонтувати світлодіодні лампи виробництва івано-франківського ВО «Карпати».
«Колись ми монтували світильники тернопільської «Ватри», а зараз плануємо співпрацювати з франківськими «Карпатами», бо переваги їхніх світильників, які дають суттєву економію використання електроенергії, очевидні», – зазначив М.Назар.
Він також додав, що новому асфальтному покриттю вулиць зможе порадіти частина мешканців новобудов мікрорайону «Каскад», а освітленню – мешканці вулиць Лугової та Новоселицької.

Будують дамбу, укріплюють міст
На лівому березі Бистриці Надвірнянської кипить робота. На замовлення «Облводгоспу» працівники ПМК-75 завершують зведення дамби, яке розпочали ще три роки тому. Роботи зі спорудження 150-ти метрів насипу будуть завершені в комплексі з укріпленням опор транспортного моста через ріку та регулювання її русла нід ним, які виконує «Облавтодор».
«Добре, що в держбюджеті знайшлися для цього кошти. Роботи дуже масштабні. Їхній хід і якість ми контролюємо й зауважень до них не маємо. Думаю, що за місяць-другий роботи вдасться завершити», – повідомив сільський голова Вовчинця Михайло Назар.
Нагадаємо, повінь 2001 року підмила дві опори моста. У 2004-2005 роках їх замінили, що дозволило зберегти міст при повенях 2008-2009 років. Однак після них опори моста потребували укріплення.

Перша пряма партнерська угода

Нещодавно між селом Вовчинець Івано-Франківської міськради та Старокам’яніцькою гміною республіки Польща підписано партнерську угоду. За словами сільського голова Вовчинця Михайла Назара, це перша пряма угода, укладена між Вовчинцем та закордонним партнером. Досі співпраця сільської громади із закордоном відбувалась лише в рамках угод, укладених з містом Івано-Франківськом, до якого територіально і належить  Вовчинець.
«У нас багато спільного, – каже М. Назар. – Однакова сільська місцевість, аналогічні проблеми і шляхи їх вирішення. Тільки у них більше можливостей їх вирішувати. У них інша модель самоврядування, до якої Україна лише наближається. Вони в Євросоюзі і можуть брати кредити. Євросоюз сприяє розвиткові громад».
Укладена партнерська угода передбачає співпрацю передовсім в гуманітарній та господарчій сферах. Представники Старокам’яніцької гміни, зокрема, повідомили, що хочуть запровадити у своїх школах факультативне вивчення української мови. Для цього вовчинецька громада передасть побратимам-полякам необхідні підручники, починаючи з букваря, на основі яких вони розроблятимуть власні, які ще повинні будуть пройти процедуру ліцензування. Також заплановані обміни шкільними делегаціями, під час яких українські та польські діти матимуть змогу жити у сім’ях своїх ровесників та знайомитись з побутом і національними традиціями двох сусідніх держав. А влада і мешканці Вовчинця дуже сподіваються на дієву практичну допомогу поль-ських партнерів у написанні різноманітних програм для участі у конкурсах грантів і залученні коштів на вирішення наболілих проблем села.
Першочерговими для Вовчинця, за словами сільського голови, є вирішення екологічних проблем. Це і налагодження системного збору твердих побутових відходів та  регулярного їх вивезення, і прибирання та впорядкування зон відпочинку на берегах Бистриці Надвірнянської. Але основне – забезпечення села якісним водопостачанням та водовідведенням, припинення забруднення питної води через локальні зливи нечистот, відведення ріки Рудки, яка зараз перетворилась ледь не на каналі-заційний колектор.
«Загалом полякам у нас сподобалося, – розповів М.Назар. – Вони були приємно вражені, бо думки про нас у них були зовсім іншими. Побачивши, що в селі вже зроблено і що робиться, вони не повірили, що в нас криза, і запевнили, що допомагатимуть у наших починаннях. Наступний візит наших польських побратимів запланований на весну наступного року», – повідомив сільський голова Вовчинця.

Матеріали підготував Левко КУТИНСЬКИЙ
 

 


Переглядів: 1187 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]