Вівторок, 23.04.2024, 09:03
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Серпень » 9 » РАКУРС
12:15
РАКУРС
На Прикарпатті «економлять»

Впродовж травня-липня шість груп волонтерів – екокоманди – з Івано-Франківська брали участь в апробації пілотної україно-шведської програми «Стале домогосподарство». Цими днями відбулася зустріч команд з керівниками програми, на якій обговорили перші результати освоєння сталого стилю життя.

Серед учасників адаптаційних екокоманд – представники ОСББ, підприємці, викладачі, домогосподарки та пенсіонери, які протягом трьох місяців у повсякденному житті практично застосовували поради програми щодо енергозбереження, скорочення відходів, сортування сміття, зменшення водокористування, стежили за безпекою своєї оселі.
«Прислухаючись до простих порад посібника екокоманди, при цьому ні в чому себе не обмежуючи, вдалося за місяць більш ніж вдвічі зменшити витрати лише на електроенергію: у травні заплатила 47 грн. 50 коп., а у червні – 21 грн. 83 коп. Просто вимикала непотрібне світло у кімнатах, від’єднувала техніку, яка не використовується, від електромережі та відмовилась від зайвих електроприладів», – розповіла одна із учасниць домогосподарка Стефанія Вальчук.
Робота екокоманди проходила у форматі «гуртка за інтересами», де 7-8 осіб на чолі з ведучим раз на тиждень збирались та обговорювали рекомендації спеціального посібника зі сталого ведення домашнього господарства та ділились власним досвідом.
Усі представники команд відзначили позитивний вплив програми не лише на сімейний бюджет, а й на зміну ставлення до збереження ресурсів та власного способу життя.
На основі коментарів та напрацювань перших учасників розробники програми у вересні випустять покращену версію посібника, з яким працюватимуть нові екокоманди. Очікується, що участь у програмі, яка розрахована на три роки, візьмуть понад 1 тис. домогосподарств регіону.
«Результати зустрічі засвідчили, що програма стартувала успішно. Підготовлені нами матеріали працюють, їх можна удосконалювати. В Івано-Франківську є великий потенціал для поширення освіти для сталого розвитку», – відзначила науковий керівник проекту, автор посібника програми в Україні Олена Пометун.
У вересні в Івано-Франківську відбудеться зустріч міжнародних тренерів програми з Швеції та Угорщини з потенційними учасниками екокоманд.
«Ми запрошуємо усіх охочих долучитися до нас. Також кожен може самостійно освоювати програму, матеріали якої невдовзі будуть розміщені для вільного доступу на сайті проекту esd.org.ua та сторінці фейсбуку – «Стале домогосподарство», – розповіла координатор програми Галина Гупан.
У Європі програма діє з 1990 року й відтоді поширилася на багато інших країн. В Україні Івано-Франківська область стала першою для її впровадження. Як показує досвід закордонних колег, екокомандам вдається досягти високих результатів в збереженні ресурсів: в середньому на 20-40% зменшити кількість відходів, на 15-20% скоротити використання чистої води на господарські потреби, на 7-15% знизити споживання електроенергії.
Переглядів: 666 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]