Вівторок, 16.04.2024, 08:27
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Вересень » 26 » ПОЛІТИКА
10:39
ПОЛІТИКА
«Сланцева» сесія: місію виконано
20 вересня Івано-Франківська обласна рада врешті підтримала Угоду  про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуть у межах ділянки «Олеська»

Доопрацьованому проекту Угоди таки вдалося пройти через рифи депутатської критики та суперечливих поправок. Обранці і вагалися, і сперечалися. Навіть вдавалися до тлумачення сновидінь. Проте в кінцевому рахунку «місію» було виконано: більшістю голосів (62 із 58 потрібних) прикарпатські депутати схвалили новий проект «сланцевої» угоди.

Без «Свободи»
Голосуванню передувало двогодинне бурхливе обговорення. Вдаватися в деталі не будемо. Наведемо лише найяскравіші моменти.
Перший – фракція ВО «Свобода», як і прогнозував «ЗК» у попередньому номері, самоусунулася від участі у сесії, посилаючись на медійні маніпуляції напередодні дня голосування.  
«Ми шкодуємо, що таким чином нас усунули від ґрунтовного обговорення цього питання, – виголосив із трибуни голова фракції Василь Попович. – Покладаємо відповідальність за всі екологічні ризики, будь-які проблеми та економічні невигоди на ініціаторів такого роду провокацій».
Відтак і голова облради Василь Скрипничук, як дисциплінований партієць, на засіданні виконував лише роль спікера та був єдиним «свободівцем», присутнім на голосуванні.

Голоси «Батьківщини»

Найзавзятішими дискутантами виявилися депутати від «Батьківщини».
Голова фракції Юрій Романюк, який на попередньому засіданні агітував проти вуглеводнів, і цього разу стояв на своєму. Як аргументи наводив твердження про те, що так і не отримав результати екологічної експертизи, про відмову від імунітету держави та плутанину із часткою прибутків від видобутку Івано-Франківщини. Його однопартієць Андрій Троценко узагалі був категорично-безкомпромісним.    
«Люди, давайте зрозуміємо, що не потрібні нам ці мегапроекти! У нас є земелька. Є ліс, є камінь, є пісок, гіпси, вапняки. Є традиційні нафта і газ. Видобуваймо і користаймо – і на хліб з маслом заробимо. У нас є мінеральна водичка, якою ми гордимося на цілу Україну – то її не буде», – лякав депутатів Андрій Троценко.
Ще один «батьківщинівець» Степан Волковецький був більш зговірливим, аніж його однопартійці та жваво полемізував із міністром енергетики Едуардом Ставицьким, які поправки слід внести у проект Угоди. А далі якось мимохіть висловив думку, мовляв, може не варто поспішати,  все зважити, ще раз обдумати і проголосувати трохи згодом…

Сон Пушика

 «Фішкою» позачергової сесії став виступ депутата Степана Пушика, який перебуваючи у сумнівах, поділився з колегами «віщим» сном.  
«Я цілу ніч ходив з Януковичем по смітниках і шукав свої рукописи, – інтригував усіх присутніх Степан Григорович. – А тоді я прокинувся і подумав, чи не перетворюся я на такий смітник? Серцем чую, щось тут є від лукавого», – ділився ваганнями депутат.
На противагу йому полум’яний спіч виголосив його ж однопартієць, зазвичай мовчазний, та й взагалі нечастий гість сесій обласної ради – Олександр Шевченко. Він пригадав депутатам часи, коли ще закладалися перші цеглини фундаменту його «Буковелю».
«Тоді також дехто кричав, що біда, ліс вирубають, екологічна небезпека! І ніхто не говорив це з точки зору професійних експертних висновків. Зараз те саме відбувається із сланцевим газом... Тому  я голосуватиму за! – твердив депутат. – Мені набридла газова залежність України від Російської Федерації!».
Оптимістичну ноту підхопив і голова фракції НРУ Ігор Шумега, який на минулому засіданні зберігав нейтралітет. Видно, із другого разу депутат таки розгледів усі сланцеві плюси і навіть припустив: зі сланцем заживемо, як в Арабських Еміратах.
«Я за те, щоб ця угода була прийнята. Але щоб так, як в Об’єднаних Еміратах, в яких кожен другий – шейх від того, що у них є газ, нафта і все решта. А не так, щоби ми мали роздроблений фундамент під своїми хатами», – говорив «рухівець».

Один проти всіх, всі не за одного

Депутати ще трохи погомоніли і врешті перейшли до голосування. До самого моменту підняття угору депутатських рук в сесійній залі зберігалася інтрига. Врешті, обласна верхівка та урядовці зітхнули з полегшенням –«сланцева» угода зібрала 62 із 58 необхідних голосів.
У числі тих, хто «за» – Партія регіонів, УНП, УП та «Відродження», а також фракція «Наша Україна». Цього разу до них приєднався солідний «уламок» фракції «Батьківщина». Не зайвим буде зауважити, що саме ця політсила зайняла найсуперечливішу позицію у голосуванні. Заступник голови облради Олександр Левицький утримався, голова фракції Юрій Романюк показово покинув залу засідань, а Андрій Троценко – єдиний  з усіх депутатів – проголосував проти Угоди з «Шевроном».
Також до прихильників сланцевого газу примкнула частина фракції «Фронту Змін» включно із головою Юрієм Бабієм. Фракція «УДАР» утрималась, а її очільника Тараса Парфана на момент голосування із зали як вітром здуло. На користь Угоди про розподіл вуглеводнів голосували також депутати фракції Народного руху України.  
Оксана ГЛУШКЕВИЧ

Переглядів: 669 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]