П`ятниця, 29.03.2024, 11:15
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Вересень » 19 » ПОЛІТИКА
11:40
ПОЛІТИКА
Сланці для обранців
Завтра до Івано-Франківська буде прикута увага    всієї України

Депутати найвищого законодавчого органу області розглядатимуть новий, доповнений проект «сланцевої» угоди з «Шевроном». Минулого разу облрада відправила угоду на доопрацювання уряду та створила спеціальну робочу групу. Які настрої панують у депутатському корпусі напередодні дня голосування, «за» чи «проти» хитнуться шальки терезів на цей раз – з’ясовував «ЗК».  

З ПР та «Батьківщиною»  все зрозуміло

З Партією регіонів все зрозуміло – їхня точка зору щодо газового питання непорушна.  Про сланцеві «зваби» не втомлюється нагадувати «важка артилерія» – голова ОДА Михайло Вишиванюк та його заступник Руслан Гусак.
«Це будуть додаткові надходження до обласного бюджету, а це 200-300 мільйонів гривень щороку лише на початковому етапі, – розповідав про можливі перспективи Руслан Гусак в одному із найсвіжіших інтерв’ю. – А це якраз кошти на соціальну сферу, дороги. Це і робочі місця з високою зарплатою, власне, у видобуванні і суміжних галузях...».
Політичні супротивники «біло-синіх» з фракції «Батьківщина» у своїх поглядах теж лишились непохитні.
«Як на мене, то засідання робочої групи змінило дуже мало, – холоднокровно запевнив «ЗК» заступник голови обласної ради, «батьківщинівець» Олександр Левицький. – Той проект угоди, який після опрацювання Кабінету Міністрів надійшов до нас у вигляді офіційного листа,  практично не містить ніяких суттєвих змін.  До того нам досі не надали результатів екологічної експертизи».
Червоною ниткою в жмуті цих аргументів проходить теза про те, що «Батьківщина» не проти сланцевого газу, однак, «щоб це робилося у зрозумілий, прозорий, безпечний спосіб». Інакше кажучи, не за правління чинної влади. Тобто розраховувати на 15 голосів від депутатів цієї фракції лобістам «сланцевої» угоди не доводиться.

На лінії фронту…

Цікава ситуація склалася довкола ще однієї численної фракції облради – «Фронту змін». Під час обговорення «сланцевого» питання на минулій сесії її «бійці» обрали тактику вичікування. Від голосування утримались. А  її очільник – депутат Юрій Бабій – навіть попросив у голови облради Василя Скрипничука годинну перерву перед голосуванням, якої, щоправда, так і не дочекався. Очевидно, минулого разу «фронтовики» розгубилися, до якого боку барикад примкнути. 12 їхніх  голосів – вагомий інструмент впливу на прийняття будь-якого рішення. За логікою речей, представники «Фронту», мали б продемонструвати солідарність з колегами із «братської» фракції «Батьківщина». Це начебто випливає і з коментарів Юрія Бабія.   
«Будучи членом комісії, що розглядала проект даної угоди, я переконався, що ця угода може дати поштовх економічному розвитку нашої області. Але підписувати її слід лише за умови, що будуть враховані усі зауваження та пропозиції, винесені депутатами обласної ради», – фактично вторив колегам із «Батьківщини» керманич «Фронту змін».  
Однак сорока на хвості принесла, що у підписному листі на позачергове зібрання сесії облради поруч із прибічниками «сланцелюбів» красувалися також підписи кількох «фронтовиків». Отже, не все так однозначно. Словом, інтрига зберігається.

«50 на 50»

На чиє плече «регіонали» завтра можуть точно розраховувати, то це на фракцію «Наша Україна». На минулій сесії її члени були найактивнішими штовхачами «сланцевої» угоди. Тримали лінію оборони і на засіданні робочої групи. Навряд чи цього разу депутати розвернуть погляди на 180 градусів. На попередній сесії «Наша Україна» підтримала питання майже повним складом (окрім Михайла Андрусяка). Таку ж кількість голосів фракція прогнозовано забезпечить і цього разу.
Що стосується «партії мера Калуша Ігоря Насалика» – УП, то минулого разу лише половина фракції голосувала «за» сланець. Голова фракції в обласній раді Іван Данів у розмові з кореспондентом «ЗК» пояснив, буцімто, минулого разу партія прийняла «оригінальне рішення» і дозволила своїм депутатам голосувати «у вільному режимі».
«Минулого разу ми голосували «50 на 50». Рішенням фракції було прийнято голосувати,  як хто вважає за потрібне. Як буде на цей раз, ми вирішимо знову ж таки в день сесії», –  ухильно відповів Іван Данів. Не виключено, що при нагальній потребі іншу частину фракції – ту, що утрималась, також можуть «мобілізувати» до голосування.  

Свобода… без вибору

Для того, аби Угода про розподіл продукції отримала позитивне рішення, вона повинна набрати хоча б 58 голосів. Тобто на 18 більше, аніж минулого разу. За іронією долі, саме заповітних 18 голосів якраз налічує фракція ВО «Свобода» в обласній раді. Чи змінились настрої у їхніх лавах? У розмові з журналістом «ЗК» минулого тижня голова фракції Василь Попович зазначив: наразі позиція «свободівців» неоднозначна.    
«Маємо остаточно порадитися на засіданні фракції. Є аргументи «за», є аргументи «проти». Особисто я теж вагаюся – «50 на 50», – розповів Попович.
Однак у понеділок у ЗМІ надійшла свіжа інформація з цього приводу. А саме заява ВО «Свобода» про те, що фракція, цілком можливо, узагалі не братиме участі в голосуванні.
«Івано-Франківська обласна організація ВО «Свобода» засуджує спроби відвертого тиску та політичного шантажу, які цілеспрямовано здійснюються на депутатський корпус Івано-Франківської обласної ради загалом і фракцію ВО «Свобода» зокрема напередодні повторного розгляду сесією обласної ради питання погодження Угоди про розподіл вуглеводнів між державою Україна, компанією «Шеврон Юкрейн Б.В.» та ТОВ «Надра Олеська», – йшлося у заяві. – Винятково в цьому контексті нині слід розглядати абсурдні закиди щодо начебто «показового провалу «свободівцями» нещодавнього голосування в Івано-Франківській обласній раді» або ж «вимагання у компанії «Шеврон» 450 млн. доларів за дозвіл працювати на Західній Україні.
…На знак протесту проти цих маніпуляцій Івано-Франківська обласна організація ВО «Свобода» змушена розглянути питання доцільності участі фракції в роботі позачергової сесії…», – повідомила «свободівська» прес-служба.
Звісно, можна мудрувати, що таким методом «Свобода» фактично умила руки у «сланцевому» питанні. Але з іншого боку, це видається єдиним раціональним виходом із ситуації для партійців. Адже як слушно підмітили у «свободівській» канцелярії, «якщо фракція підтримає Угоду – їй закинуть одержання хабара, якщо ж не підтримає – ще раз звинуватять у можливому повторному провалі голосування».

Маленькі, але горді

У майбутньому голосуванні кожен депутатський голос – на вагу золота. Тож у досить вигідних умовах опинилися невеликі фракції обласної ради, з якими «проштовхувачі» угоди з «Шевроном» усіляко шукатимуть точки дотику. Якщо з фракціями «Відродження», УНП та НП компроміси прогнозовано були досягнуті ще минулого разу, то такі фракції як «УДАР» та «Народний рух» (обидві мають по три представники) комфортно розташувалися на «лаві запасних»…  

Шанси…

Отже, «сланцева» угода має цілком реальні шанси на ухвалення, щоправда, за умов абсолютної мобілізації сил. Якщо «за» проголосують фракції «Партія регіонів», «Наша Україна» та повним складом  фракції НП, УНП, УП та «Відродження», то набереться майже необхідна кількість  голосів. А коли до них приєднається ще хоча б один голос чи то «ударівця», чи «рухівця» – «сланцева» угода буде проголосована, обійшовшись без голосів потужних фракцій – «Батьківщини», «Свободи» чи «Фронту змін».
Такий політичний «пасьянс» виглядає досить оптимістично для прихильників сланцю, однак, не виключено, що на засіданнях фракцій, які зазвичай відбуваються безпосередньо за кілька годин до початку сесії, депутати можуть отримати зовсім інші, неочікувані для себе розпорядження «згори». Відповідно і голосувати за помахом руки місцевих «чечетових».  
Оксана ГЛУШКЕВИЧ

Переглядів: 875 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]