П`ятниця, 29.03.2024, 14:39
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Вересень » 12 » ПОЛІТИКА
11:01
ПОЛІТИКА
Як Україну  в «газову кабалу» заганяли

Вже четвертий рік поспіль не вщухають суперечки навколо «газових угод» Юлії Тимошенко. Відкинувши політичну складову питання, спробуємо поговорити тільки мовою цифр. Чому газ для України сьогодні найдорожчий в Європі? Чому Україна не може відмовитися від таких невигідних умов?

Отже, у 2008 році російський газ для України коштував 179,5 доларів США за тисячу кубометрів. Після візиту Тимошенко в Москву ціна на газ для України в 2010 році зросла до 450 доларів за тисячу кубометрів і продовжує зростати й далі. Головна причина непомірного подорожчання газу закладена в газових угодах, супервигідних для Росії та катастрофічних для України.
Угода про поставки газу до України в 2009-2019 році вперше в історії стосунків двох країн містить формулу розрахунку ціни на газ. За формулою ціна на газ має дві складові. Перша – це незмінна сума у 450 доларів за тисячу кубометрів, яка не може бути меншою і діятиме всі одинадцять років газової угоди. Друга складова – це коефіцієнт, який вираховується  залежно від коливання цін на мазут та газойль на європейському ринку.
У результаті газовий контракт, умови якого замовчувалися, і який Юлія Тимошенко спочатку подавала всім як перемогу української сторони, виявився зрадою національних інтересів. Окрім того, що платити за газ потрібно за космічними цінами, ще й купувати його потрібно на рік не менше 52 млрд. кубометрів. Якщо недобрали, то Росія отримала право застосувати 300% «драконівський» штраф. Цим пунктом наші сусіди вже скористалися, висунувши Україні на початку 2013 року претензію на 7 млрд. доларів за недобраний газ. Дотримуючись такої логіки, якщо б Україна не скоротила споживання газу, то за півроку мала б стати банкрутом.
Сама ж Тимошенко, підписавши цей договір, заявила, що «підписані в Москві угоди виключають суб’єктивні підходи і дають нам підставу вважати, що в подальші роки не буде дебатів і загострень, а буде нормальний і прогнозований процес встановлення ціни на газ». В дійсності він і виявився прогнозованим. Україна платить за газ більше, ніж інші європейські країни.
Мова йде про збитки навіть не на сотні мільйонів, а на цілих 6 млрд. доларів в рік. Якщо нічого не зміниться, то контракт, який підписала у 2009 році Тимошенко, діятиме до 2019 року, а Україна нестиме колосальні збитки. Цікавий факт, що і сам контракт був підписаний із порушеннями українського законодавства. Суд формально довів перевищення українським екс-прем'єром повноважень у момент підписання документів. Юлія Тимошенко поставила свій підпис під договором без рішення на це Кабміну. Факт порушення не опротестовує навіть Європа. Проте для «Газпрому» це не стало підставою до перегляду контрактів з Україною. Заступник директора Центру Разумкова Валерій Чалий вважає, що російська сторона скористалася ситуацією для досягнення своїх цілей: «Я думаю, що на кону стоїть проект повернення в єдиний союз: Митний, Євразійський, як завгодно. Президента України і уряд заганяють в такі умови, які вигідні Росії».
Втім, «немає лиха без добра». Завдяки активним діям теперішньої влади, Україна вперше за історію своєї незалежності зуміла встояти перед шаленим тиском Росії і довела, що теж вміє діяти рішуче. Висока ціна на газ найкращим чином мотивує українських промисловців здійснювати модернізацію теплоелектростанцій, переводити підприємства з дорогого російського газу на вітчизняне вугілля та оновлювати потужності атомних і гідроелектростанцій, нарощувати власний видобуток природного газу. Ці заходи сприяють розвитку української енергетики та створенню нових робочих місць. Вперше в нашій історії до пошуку та видобутку вуглеводнів залучені світові лідери в цій сфері: Шелл Шеврон і ЕксонМобіл. З початку 2010 року по вересень 2013 потужність альтернативної енергетики, яка виробляє електричну енергію з відновлюваних джерел, зросла в 5 разів.
У 2012 р. Україна скоротила споживання імпортного газу на 12 млрд. куб. м – до 33 млрд. куб. м, а  за перше півріччя 2013 року Україна купила у «Газпрому» менше 10 мільярдів кубометрів газу, що на 40% менше, ніж роком раніше. Таким чином, Україна вперше покинула трійку найбільших імпортерів російського газу, поступившись місцем Німеччині, Італії та Туреччині. Планується і подальше скорочення об’ємів купівлі російського газу. Неймовірно, але факт: наша держава купує зараз газ в Європі за цінами нижчими, ніж російські.
Україна, скоротивши об’єми купівлі газу, переплачує за російський газ суму, яка дорівнює дефіциту Пенсійного фонду України або річним витратам на охорону здоров’я. Завдяки газовій угоді Тимошенко мільярди доларів, які могли бути спрямовані на підвищення зарплат і пенсій громадян України, працюють на добробут «Газпрому» та людей, які за ним стоять.
Ольга СОЛОМЧЕНКО

Переглядів: 601 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]