Четвер, 28.03.2024, 15:02
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Вересень » 12 » ПОЛІТИКА
11:00
ПОЛІТИКА
Кому це вигідно?

Коли несподівано виникають якісь штучні перешкоди, завжди потрібно добре подумати, кому це вигідно.

У випадку із штучним  роздмухуванням контрпропаганди проти видобутку в Україні (і не тільки в Україні) так званого сланцевого газу також зрозуміло, кому вигідно, щоб Європа і надалі залишалася залежною від російського газу.
Якби людство у своєму багатовіковому розвитку прислухалось лише до голосу зацікавлених сторін, то ми б сьогодні не мали сучасних досягнень науки і техніки та прогресивних технологій, а світом би керувала середньовічна інквізиція.
Однак ми користуємось такими енергетичними джерелами, як вугілля, нафта, газ, атомна енергетика, хоча кожне з них таїть в собі певну загрозу довкіллю і здоров’ю людей.
То чому ж ми маємо відмовитися від видобутку сланцевого газу, який не тільки зміцнить енергетичну і політичну незалежність нашої держави, але, за оцінками вчених, не несе значних загроз людям і навколишньому природному середовищу? Окрім цього, території, на яких будуть проводитись пошукові роботи і видобуток газу, одержать відчутний поштовх у своєму економічному і соціальному розвитку завдяки притоку інвестицій і створенню тисяч нових робочих місць.
На цей шлях вже стали наші сусіди поляки, яких «Газпрому» не вдалося залякати своїми страшилками. В минулому році Державний геологічний інститут Польщі оприлюднив звіт про пошук сланцевого газу в Поморському воєводстві країни. Згідно з висновками польських експертів, геологічні пошукові роботи фактично не завдали шкоди екології регіону. Зокрема, рівень забруднення повітря в районі проведення цих робіт, а також концентрація метану у ґрунтових водах не перевищували норми.
Польський досвід останнім часом змінив ставлення до питань видобутку сланцевого газу також і уряду Румунії, який раніше був проти реалізації газосланцевих проектів на румунській території. До проведення геологорозвідувальних робіт румуни планують залучити американську компанію «Chevron». Розвідка та видобування дозволені також у Литві, Великобританії, Австралії, США, Канаді, Китаї та інших країнах світу.
У нашій області розпалились гарячі дискусії з приводу доцільності видобування сланцевого газу. На попередній сесії обласної ради прихильники підтримки цієї ідеї не набрали необхідної кількості голосів. Це дало депутатському корпусу і фахівцям додатковий час для більш ретельного вивчення всіх «за» і «проти», а також отримання більших економічних переваг для області.
Така серйозна справа дійсно вимагає і серйозного підходу. Тут не повинно бути ні упередженості, ні запопадливості перед сусідами. Але головне, щоб ми діяли в інтересах своєї держави і свого народу, щоб це було вигідно нам, а не комусь. І щоб ми не залишились на узбіччі цивілізаційних процесів.
Валерій Крецул,
заступник голови правління регіонального
відділення УСПП  в Івано-Франківській області

Переглядів: 557 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]