П`ятниця, 29.03.2024, 03:04
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Квітень » 26 » ПОЛІТИКА
22:26
ПОЛІТИКА
Анатолій Гриценко:

Це вибори, після яких ми можемо реально зупинити бульдозер Януковича


– Пане, Анатолію, нещодавно було оголошено про об’єднання вашої партії із Українською партією. Які переваги отримує «Громадянська позиція»?
– Йдеться не про переваги. Ненормальна ситуація, коли в країні 200 партій. Запит на об’єд-нання звучить на кожній зустрічі з людьми. Люди ставлять абсолютно правильне і обґрунтоване питання: "Допоки? Коли ви нарешті об’єднаєтеся, якщо у вас спільні цінності, мало відрізняються програмні й ідеологічні установки?»
Ми дійсно об’єдналися з Українською партією. УП на своєму з’їзді прийняла рішення про саморозпуск, і надалі замість двох буде одна, потужніша партія – «Громадянська позиція». Плюс в тому, що люди стають поряд – це ще додатково кілька тисяч активних багнетів, це ще 155 депутатів місцевого рівня. Розумію, що ніхто не закричить: "Wow! Яка потужна сила!" Але люди, які є щирими у своєму намаганні зупинити бульдозер Януковича і повернути Україну на європейський шлях розвитку, сприймуть цей крок як приклад.
Іще до реєстрації кандидатами в депутати усі претенденти від ГП будуть відкриті для громади. На партійному сайті кожен кандидат розмістить автобіографію, декларацію про статки і документи про освіту. Якщо виявиться, що в оприлюдненій інформації є неправда, і це буде підтверджено, така людина не буде зареєстрована кандидатом у депутати.
– Тема об’єднання опозиційних партій зараз популярна. Як ви особисто гадаєте – чи має таке об’єднання сенс, особливо з огляду на ідеологічні розбіжності? Що може бути об’єднавчим фактором, окрім ідеї боротьби з Януковичем і його режимом?
– Позиція перша – набагато ширшою є основа для об’єднання проти бульдозера Януковича. І тут поряд можуть стати набагато більше політичних сил, і ви їх ще побачите на різних акціях протесту, в різних спільних заявах. Думаю, що найкращою демонстрацією готовності лідерів опозиційних партій відмовитися заради спільної справи від будь-яких персональних амбіцій, чи то прем’єрських, чи то президентських, був би варіант, коли список об’єднаної опозиції очолила б взагалі позапартійна людина. Скажімо, це може бути один із відомих громадських діячів, правозахисник, відомий журналіст, вчений, лідер громадської органі-зації. А всі решта – партійні вожді і партійні функціонери – нехай будуть нижче. Я хотів би, щоб таку саму позицію вам публічно засвідчив і Турчинов, і Яценюк. От тоді буде швидкий успіх.
Якби переговори про об’єднання проходили в присутності журналістів, це було б набагато швидше. Людям важко зрозуміти, як це так, що на всю країну оголосили про підписання угоди про об’єднання, біля Святої Софії 22 січня, ключовою позицією цієї угоди є один кандидат, узгоджений усіма, у виборчому бюлетені, а потім люди побачили довибори на Житомирщині, де змагаються один з одним аж до останнього, включаючи день голосування, представники трьох опозиційних партій, в тому випадку – це «Фронт змін», «Удар» і «Свобода! Далі провальна поразка на виборах мера міста Обухова, де представники двох партій, підписи яких стоять під угодою, змагалися між собою, і результатом стала перемога кандидата від влади.
– Який вихід ви бачите з ситуації, що склалася?
Влада не з’явилася з Марсу – її обрали люди. Тому відповідь треба шукати у суспільстві. У нас часто шукають одну пігулку, яку можна було б випити і схуднути одразу кілограмів на двадцять, – так не буває. Часто чую на форумах в Інтернеті "Давайте піднімати повстання! Давайте силою зметемо цю владу з Печерських пагорбів! Давайте, давайте, давайте..." А хто дасть? Люди шукають легких рішень, що хтось інший за них це зробить… Я таких людей розчарую і скажу прямо – лише вони можуть змінити країну. Ніхто більше, ніхто! Найбільш активна частина суспільства, яка розрізняє персоналії та партії, на жаль, сидить за клавішами – "партія Інтернету". Більшість цих людей, на жаль, не ходять на вибори. Замість того, щоб стати центрами поширення правди, інформованості, усвідомленого вибору. Голосує здебільшого "партія населення", більша частина якого живе у злиднях, залежна від влади, від тої рибини, яку влада кидає під кожні вибори у вигляді підвищених пенсій чи "юліної-вітіної тисячі" чи ще якихось разових акцій.
– Дуже часто у вас звучало словосполучення "усвідомлений вибір". Скажіть, чим програма вашої партії відрізняється від програм інших партій?
–Зараз скажу про ті речі, з якими ви можете не погодитися, а хтось, можливо, сприйме їх як образу. По-перше, над виборчою програмою партії Громадянська позиція ми працюємо, вона буде представлена вчасно. А тепер інша частина, менш приємна. Дайте відповідь на просте питання: "Хто читає програми?" Покажіть мені тих людей, хочу їх побачити. Скільки людей читає навіть оту коротку програму, яку роздруковує ЦВК для кандидата і розклеює на кожній виборчій дільниці? Одиниці.
Всі правильні слова вже сказані: як зробити податки справедливими, кредити – доступними, як забезпечити прозорість влади, як збудувати нормальну судову систему, як реформувати охорону здоров’я, як зробити гідною і доступною освіту. Все це написано і зроблено у багатьох країнах до нас. Немає проблеми відсутності розуміння того, що треба робити. Немає моралі і полі-тичної волі це робити!
Кожен має гідно пройти свій шлях – щоб мати потім моральне право вийти до людей і не ховати очі. За той час, що залишився до виборів, опозиція має діяти відповідально, суспільство має бути відповідальним, журналістика також. Ось тоді у країни буде шанс, абсолютно реальний. Досить нам скиглити плачем Ярославни. Бог нам дав достатньо, задля того, щоб ми цим розпорядилися відповідально.
Олександр Голубов
Джерело публікації:
«Українська правда» (скорочено)

Переглядів: 608 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]