П`ятниця, 29.03.2024, 16:43
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Квітень » 12 » ПОЛІТИКА
10:52
ПОЛІТИКА
Політичний шлях громадських активістів
Лідери громадянських об’єднань йдуть на вибори з Королевською


Інтерес та підтримка українськими громадянами сил активного протесту проти дій влади – громадських рухів, нових лідерів суспільної думки, нових облич в українській опозиції значно зріс за останні півроку. Очевидно, що вже настав момент, коли громадянське суспільство виявилося готовим брати на себе відповідальність та йти в політику. Єдиний бар’єр, який міг стати на заваді, – це відсутність власної партії. Тепер завдяки Наталії Королевській у громадянського суспільства в Україні з’явилася своя партія – «Україна – Вперед!»

Історію нової партії «Україна – Вперед!» було започатковано на Громадянському форумі «Нові лідери – нова країна». Для участі в об’єднавчому з’їзді громадянського суспільства до Києва з’їхалися майже півтисячі представників найбільш активних громадських рухів України.
Громадянське суспільство розчарувалося в політиках – таким був лейтмотив більшості виступів. Якщо владу громадські активісти ніколи не вважали своїм союзником, то опозиція, на думку громадських лідерів, їх просто зрадила. Останньою краплею стало виключення в березні з фракції «БЮТ – Батьківщина» Наталії Королевської. Нове керівництво БЮТу в особі Олександра Турчинова і Андрія Кожем’якіна давно демонструвало, що вважає Королевську своїм конкурентом. Разом з Королевською фракцію покинули депутати Олексій Логвиненко та Євген Суслов, яких обурила така несправедливість. Вже через декілька тижнів процес виходу партійців з лав Батьківщини та перехід їх до "Україна – Вперед!” став дійсно масовим — як на рівні керівників партійних організацій на місцях, так і простих партійців.
Політичні експерти запевняють, що справжня причина виключення Королевської з фракції та її партії з БЮТ – це спроба прибрати політичного конкурента. До того ж, виключаючи Королевську з фракції, Турчинов з Кожем’якіним зробили це без дозволу Юлії Тимошенко, очевидно, повідомивши їй про свої дії постфактум. «Я бачу боротьбу політичних рантьє в керівництві БЮТ з потенційно сильними конкурентами у своїх лавах та усунення цих конкурентів. Королевська – це політик, який має харизму, вміє діяти на стику парламентської та вуличної політики, – поясняє політолог Андрій Золотарьов. – І для нинішнього керівництва БЮТ вона є небажаним конкурентом. Саме це лежить в основі її виключення з фракції, а не якісь об’єктивні причини. Формальні приводи можуть бути різними, але основа – це усунення конкурента, внутрішньовидова боротьба».
Після цього партія Королевської оголосила й про свій вихід з Комітету опору диктатурі. Адже, виключивши з фракції опозиційних депутатів, нові керівники БЮТ замість об’єднання спрацювали на розкол опозиції, грубо порушивши умови Угоди про об’єднання опозиції від 22 січня цього року. Кому це вигідно – довго шукати не доводиться. Звичайно ж, владі.
«Об'єднавчий процес у рамках Комітету опору диктатурі перетворився на публічну імітацію, під прикриттям якої йде кулуарний розподіл квот на представництво в майбутньому парламенті. Окремі опозиційні партії намагаються узурпувати монопольне право говорити від імені опозиції, – заявила Наталія Королевська на останньому засіданні КОД. – У нинішньому форматі КОД не в змозі виконати головної місії опозиції – якісного оновлення політики, оскільки єдині кандидати від опозиції висуваються на непрозорих засадах з числа існуючих партфункціонерів, без урахування думки громадян».
Свою думку щодо останніх подій в стані опозиції мають і громадські активісти. «Ілюзії щодо цієї влади розвіялися на Податковому майдані. Ілюзії щодо попередньої влади розвіялися тоді, коли виключили з фракції Наталію Королевську. По нинішьому керівництву БЮТ ми бачимо, що це не опозиція – це дзеркальне відображення Партії регіонів», – таке ставлення сил громадянського суспільства до виключення, безперечно, найактивнішої захисниці прав підприємців висловив співголова підприємницького руху «Вперед!» Андрій Панаетов.
Дійсно, до Королевської у громадських активістів особливе ставлення. Адже вона не перший рік допомагає громадським організаціям захищати права українців, розробляє разом з ними проекти законів та активно відстоює їх інтереси у Верховній Раді. Опозиціонерка  довгий час проводила цілеспрямовану роботу щодо об’єднання сил громадянського суспільства, і її активність врешті дала результати. Тепер очолювана нею партія «Україна — Вперед!» (саме так була перейменована УСДП за пропозицією громадських активістів) йде на вибори з новою командою, новими лідерами, новою економічною програмою.
Але партій в Україні – майже180. У чому відмінність нової політичної сили від існуючих партій?
Королевська наголошує: «Незважаючи на перейменування, ідеологія партії, як і політична позиція, залишиться незмінною. Я з відповідальністю заявляю: ми були в опозиції до режиму Януковича й ми залишаємося в опозиції до режиму Януковича. Я боролася за звільнення Юлії Тимошенко і ми продовжимо нашу боротьбу».
«Україна — Вперед!» у своїй діяльності буде опиратися на громадських лідерів. Завдання партії – стати стартовим майданчиком для походу громадських активістів до Верховної Ради.
«Основне завдання очолюваної мною партії – сформувати передвиборний список на відкритій та прозорій основі. Необхідно, щоб у цьому списку українські громадяни побачили імена людей, які здатні змінити ситуацію в Україні, тих, кому вони довіряють. Тому список буде формуватися тільки на такій основі. Подивившись на нього, ви будете знати, хто ці люди, чому саме вони знаходяться в списку, та які результати вони зможуть принести суспільству і країні. Моє завдання як лідера партії – привести в парламент таких нових людей, які заручилися довірою та підтримкою суспільства, здатних брати відповідальність за свої дії та країну в цілому», – так окреслила завдання своєї партії Наталія Королевська.
Нова політична сила не відносить себе ні до влади, ні до «старої» опозиції.  За твердженням лідера партії, її головна мета – продемонструвати українським громадянам, що існує альтернативна політична сила, яка знає, що потрібно робити для якнайшвидшого поліпшення ситуації в Україні.
На думку політологів, союз з громадянським суспільством – саме те, чого сьогодні потребує українська політика. Як вважає директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, нове політичне об’єднання «Україна – Вперед!» має стати альтернативою як діючій владі, так і нинішній опозиції. «На сьогодні як опозиція, так і влада демонструють принципи кулуарності, хочуть домовлятися закрито, непрозоро. І народ вже втомився від обіцянок, які переростають з одних в інші, а на ділі нічого не відбувається», – пояснює політтехнолог.
Саме тому, на його думку, сила і популярність нового політичного утворення на чолі з Королевською будуть напряму залежати від конкретних дій. «І сьогодні, якщо дії Наталії Королевської призведуть до того, що в політику прийдуть нові люди, які хочуть, щоб їхні діти жили в Україні, це оновить українську політику і надасть країні шанс. Саме такі люди можуть щось змінити в країні і можуть дати їй новий імпульс для розвитку і якісно змінити ситуацію», – наголошує Віталій Бала. «Якщо вона зможе переконати суспільство і довести людям, що вона і її політична сила не на словах, а на ділі виступають за зміни в країні, за нову якість політики і пропонують нові економічні моделі, в неї не буде проблем ні з рейтингом, ні з підтримкою виборців», – прогнозує політтехнолог.
Прогнози політичних експертів підтверджують останні соціологічні дослідження. Нещодавно соціологічні компанії зафіксували зростання популярності Королевської і почали включати її в список найбільш відомих політиків під час опитувань. Проте головне досягнення – це створення політичної партії, яка представлятиме думку громадянського суспільства і надасть йому можливість впливати на рішення влади в залі Верховної Ради, а не лише на мітингах за парканом парламенту.
Сергій Дутка
Переглядів: 768 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]