П`ятниця, 26.04.2024, 02:24
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Квітень » 5 » ПОЛІТИКА
10:45
ПОЛІТИКА
«Зелений сигнал» від Європи

Побачить Україна, якщо проведе чесні вибори


Заморожування усіх процесів за угодою про приєднання до асоціації з ЄС – такою буде ціна, яку Україна змушена буде платити за політику нинішнього керівництва. Таким був лейтмотив міжнародної конференції «Наступні кроки по інтеграції України з ЄС», що відбулася в Брюсселі минулого тижня. Бо, незважаючи на те, що угоду було парафовано, тобто узгоджено ряд технічних моментів у документі, до остаточної ратифікації ще дуже далеко.


Європейські експерти констатували не тільки відсутність політичної волі українського керівництва у вирішенні проблемних питань, але і погіршення ситуації щодо верховенства закону, справедливості і правосуддя. «Деякі опозиціонери перебувають у в'язниці, деякі у вигнанні, ситуація дуже сумна і викликає жаль», – зазначив депутат Європарламенту від Великобританії Чарльз Теннок у своєму виступі.
Учасники конференції обговорили також коло невиконаних зобов'язань української влади, від яких, по суті, і буде залежати подальша доля договору про асоціацію України з ЄС.
«На сьогодні ситуація виглядає досить песимістично», – констатував депутат Європарламенту від Польщі Марек Сівець. За його словами, в Києві є люди, які задоволені ситуацією, що склалася, та вважають, що можна прожити і без Євросоюзу.
«У нашій країні є певні політики, які хочуть призупинити процес євроінтеграції», – підтримав польського колегу народний депутат України, перший заступник голови партії «Україна – Вперед!" Євген Суслов, який брав участь у конференції. Однак, на його думку, лише після підписання угоди про асоціацію з ЄС в Україні будуть можливі кардинальні зміни в сфері захисту прав людини, судочинстві, юстиції. «Я дякую європейським колегам за підтримку і закликаю орієнтуватися на позицію українських громадян, а не чиновників», – підкреслив він.
Варто відзначити, що єдиної думки з цього питання немає навіть серед євродипломатів. «Мені самому складно було визначитися, що ж далі робити: підписувати, ратифікувати ці угоди, а потім сподіватися, що це нам дасть більше контролю і важелів, що це допоможе нам зміцнити наші цінності? – говорить Ч. Теннок. – А що буде, якщо ми цього не зробимо, які ризики у нас виникнуть? Що буде, враховуючи ситуацію з Білоруссю?».
Ситуація в Україні показує, що побоювання ці не є безпідставними. Адже, як свідчить доповідь Міжнародної правозахисної організації Freedom House про стан свободи в світі за 2012 рік, Президент Віктор Янукович почав систематичну кампанію зі знищення в Україні життєздатної опозиції. І в такому контексті увага європейських дипломатів і чиновників хоч якось стримує цей процес.
«Весь світ повинен знати і розуміти: в Україні відбуваються політичні репресії, і лідери опозиції Юлія Тимошенко та Юрій Луценко невинно засуджені, – заявила у своєму виступі на конференції народний депутат, лідер партії «Україна-Вперед!» Наталія Королевська. У своєму виступі перед європейськими колегами вона зазначила, що опозиціонери перебувають у в'язниці саме через політичні мотиви, а не економічні, як про це говорить влада. «Ми віримо, що тільки разом з українським суспільством, разом з Європою ми зможемо домогтися звільнення лідерів української опозиції», – зазначила вона. При цьому вона висловила думку, що для України дуже важливо, щоб відбулося і підписання, і ратифікація угод про зону вільної торгівлі та асоціацію з ЄС.
«Для нас – це світло, що дозволяє Україні йти вперед, проводити зміни і будувати Європу всередині нашої країни. Подвійні стандарти і симуляцію європейського шляху, які ми бачили упродовж багатьох років, більше неможливо терпіти. Ми віримо в Європу і сподіваємося, що наш європейський шлях буде продовжено», – підкреслила вона.
Однак без чесних і вільних виборів ніякого просування вперед не буде. І як зазначив депутат Європарламенту від Польщі Марек Сівець, дипломати з країн ЄС будуть уважно стежити за процесом виборів і робити відповідні висновки. «Всі ми знаємо, як українці навчилися хитрувати, бачили, як можуть винаходитися нові хитрощі, і ми щоразу вчимося на цьому. Але ми обіцяємо, що будемо присутні, будемо виступати, будемо переконувати всі партії, щоб вони боролися за справедливі і чесні вибори», – зазначив він.
Представники української опозиції, однак, внесли частку оптимізму в загальні песимістичні оцінки західних політиків. «Ми віримо, вибори-2012 підведуть риску під минулим і розірвуть коло недовіри, брехні та корупції, по якому протягом багатьох років рухається наше суспільство», – заявила Наталія Королевська. При цьому вона заявила, що представники громадянського суспільства мають намір зробити все можливе, щоб захистити вибір українського народу і не дозволити владі вкрасти результати волевиявлення громадян нашої країни.
Враховуючи роз'єднаність в рядах української опозиції, важко припустити, наскільки їй вдасться контролювати процес демократичності виборчого процесу. Попри це, бажання представників громадських рухів повноцінно брати участь як у парламентських виборах, так і в захисті результатів голосування, дозволяє сподіватися на те, що вони покажуть реальну розстановку переваг виборців, а отже і допоможуть зрозуміти,і який напрямок руху своєї країни вибере більшість українців.
Сергій Дутка


Переглядів: 664 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]