Четвер, 18.04.2024, 08:56
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Грудень » 16 » ПОЛІТИКА
15:04
ПОЛІТИКА
Справа журналіста

14 грудня Коломийський районний суд приступив до повторного слухання кримінальної справи щодо побиття головного редактора газети «Коломийський вісник» Василя Дем’яніва. Скасувати попередній вирок Коломийського міськрайонного суду і відправити справу на повторний розгляд ухвалив Апеляційний суд Івано-Франківської області в «зв’язку з істотними порушеннями кримінально-процесуального законодавства». У вівторок Василь Дем’янів у БХФ «Солідарність» дав прес-конференцію для місцевих ЗМІ, де, зокрема, оголосив про створення на Прикарпатті Комітету захисту українських журналістів.

«Вивчення ще одного тому справи, що стосується апеляційного розгляду, достеменно  переконало, що сумніви стосовно якісної праці досудового слідства міліцією повністю підтвердилися, – зазначив Василь Дем’янів. –  Правоохоронці, чи правильніше – «правопохоронці», свідомо  об’єднали в одне провадження жорстокий напад ще з двома розбійницькими випадками та «шили» суто хуліганський мотив з метою заволодіння  мобільним телефоном».  Унаслідок дотепер коломийський журналіст і далі нічого не знає про знаряддя злочину, яким це «тупим предметом» йому зловмисники проламували череп та перебивали ноги. Слідчі свідомо не залучали його до таких процедур, як  відтворення на місці події, очна ставка, а «впізнання» було сфальсифіковано, – стверджує головний редактор «Коломийського вісника». 
Василь Дем’янів, як і більшість жителів прикарпатського міста й району, відразу не вірив у справедливе розслідування міліцією кримінальної справи, побутовий мотив розбійницького нападу на нього. «Що тепер дасть повторний розгляд, який побудований на недолугому досудовому слідстві?..», – риторично запитує він, а тому журналіст вкотре  проситиме суд відправити справу на додаткове розслідування вже не у міліцію, а в прокуратуру. Треба розглянути, на його думку, ті деталі, які не були досліджені раніше, а також нові обставини, що можуть пролити світло на резонансну справу. Передусім – пов’язані з професійною діяльністю журналіста. Пригадується, начальник Центру громадських зв’язків обласного управління внутрішніх справ Василь Гультайчук назвав три мотиви нападу: перший – це професійна діяльність Василя Дем’яніва, другий – питання власності самої газети, третій – напад з метою пограбування.
Три тижні після нападу, ще перебуваючи в нейрохірургічному відділенні Івано-Франківської обласної клінічної лікарні, Василь Дем'янів разом з колегами на прес-конференції оголосили про необхідність створення Комітету захисту українських журналістів. Тоді активісти корпоративної єдності зазначили: «Ми не прагнемо того, щоб у Комітеті було багато членів, нам головне, щоб ті журналісти, які погодяться до нього вступити (хай їх буде 10-20), були активними, рішучими та завжди готовими стати на захист прав колег». Відразу до ініціативної групи увійшли представники медіа з Києва, Львівщини, Прикарпаття та Буковини, згодом – Харківщини та Одещини.
Тепер триває юридичне оформлення організації, котра має стати ефективним інструментом захисту представників ЗМІ. І наголос тут – на регіональних мас-медіа, що знайшло значне розуміння і підтримку в «Репортерів без кордонів». На початку грудня прикарпатська юстиція під номером 214 видала підтвердження, яким легалізувала шляхом повідомлення про заснування «Комітет захисту українських журналістів» (КЗУЖ) Івано-Франківської області. КЗУЖ є незалежною добровільною неприбутковою громадською організацією, яка об’єднує працівників мас-медіа та осіб інших професій задля захисту свободи слова і демократії в Україні, принципів  вільної преси та журналістів, які, обстоюючи такі принципи та цінності, піддаються адміністративному, фізичному чи іншому тиску і переслідуванням.
Василь СТЕФАНЧУК
Переглядів: 768 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]