П`ятниця, 19.04.2024, 08:20
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Листопад » 10 » ПОГЛЯД
14:13
ПОГЛЯД
Анатолій Гриценко:
«Українська армія не готова до зовнішніх викликів»


2010 і 2011 роки втрачені з точки зору розвитку армії, вважає голова парламентського Комітету з питань нацбезпеки та оборони Анатолій Гриценко.

Обговорюючи проблеми безпеки у прямому ефірі програми «Велика політика» на телеканалі «Інтер», Гриценко зауважив, що базовий документ – Стратегія національної безпеки – лежить без підпису вже цілий рік.
«Нема кому його затвердити. Це означає, що пропущений цілий рік з точки зору планування і розвитку. За півтора року правління Януковича не з’явилося жодного програмного документа, який би визначав перспективи розвитку армії не те, що на 10 або 5 років, а хоча б на рік вперед. Такого ніколи не було за 20 років», – заявив голова профільного Комітету.
Зараз немає ні програми розвитку армії, ні програми розвитку озброєнь, ні програми розвитку оборонно-промислового комплексу.
«Якщо прийшла нова адміністрація, то максимум за місяць має бути затверджена Стратегія національної безпеки та оборони, яка визначає загрози, національні інтереси. Після цього приймається нова доктрина», – пояснює народний депутат.
Сьогодні в армії 22 тисячі вакантних місць, але навіть за умов безробіття люди не йдуть до Збройних сил.
Чому? Невже лейтенант може утримати свою сім’ю при зарплаті у 1700 гривень?! З армії йдуть найбільш досвідчені, які зможуть знайти собі місце у цивільному житті.  Зараз армія якщо на чомусь і тримається – то на тонкому прошарку офіцерського корпусу, людях, які свідомо обрали військову професію.
Коментуючи рішення Верховної Ради скоротити чисельність Збройних сил на 8 тисяч, голова профільного Комітету зазначає, що це рішення лобіювала Банкова, а приймала по команді коаліція. Армію скорочують, але посилюють внутрішні війська, СБУ, податкову міліцію та інші. Навіть на свята ми бачимо все більше й більше людей у бронежилетах, які забезпечують «спокій» громадян, а насправді – спокій влади від громадян.
Адже армію можна скорочувати лише за умов, коли зростає рівень бойової підготовки, в армію йде потік сучасної техніки та озброєнь, зростає моральний дух військових, їхні сім’ї відчувають себе соціально захищеними.
Ситуацію, за словами Гриценка, ускладнює той факт, що Україна затвердила позаблоковий статус, що означає – українська армія сама має виконувати всі завдання, не покладаючись на союзників. Відповідно, має бути мінімум втричі збільшений оборонний бюджет.
«Нічого не зроблено, – констатує лідер «Громадянської позиції». – А ще міністр, про якого навіть Азаров каже, що займається конфліктами, який не знає, як розвивати армію».
За таких умов стан боєздатності української армії зараз такий, що у Сухопутних військах немає жодного боєздатного батальйону, у Повітряних силах – жодної боєздатної ескадрильї, у Військово-морських силах – жодного боєздатного підрозділу.
Це мав би знати президент як Верховний Головнокомандувач, і це його пряма сфера відповідальності.
Комітет з питань нацбезпеки та оборони тричі звертався до президента, пропонуючи невідкладно прийняти кадрове рішення по міністру оборони. Але це питання, за словами Гриценка, постійно відкладається.
Голова Івано-Франківської
ОО ПП «Громадянська позиція»
Микола ЛАДОВСЬКИЙ
Переглядів: 778 | Додав: bond | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 semenyk  
0
Мудрий чоловік. Такого в президенти.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]