Четвер, 18.04.2024, 03:29
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Лютий » 2 » ПЕРСПЕКТИВИ
13:09
ПЕРСПЕКТИВИ
Розпливчастий генплан
Головний містобудівний документ Івано-Франківська поки що є нечітким не лише на моніторі комп’ютера, а й в реальності  


Вже майже два тижні мешканці обласного центру мають можливість ознайомлюватися з генеральним планом Івано-Франківська. Засекречений донедавна документ відкрили громаді з ініціативи «свободівської» більшості міськради.
Остання коректура генплану, зумовлена соціально-економічними змінами впродовж 90-х років минулого століття, відбулася у 2001 році. Саме тоді місто переживало так званий будівельний бум і забудовувалось, на жаль, з порушенням цього документа. Тож зараз Івано-Франківськ потребує або чергового коригування існуючого, або розроблення нового генплану забудови. Про це, оприлюднюючи головний містобудівний документ, повідомило керівництво департаменту містобудування та архітектури.
Відкривши на моніторі компь’ютера розпливчастий (як в прямому, так поки що, на жаль, і в переносному значенні) генплан, «ЗК» спробував проаналізувати, як зміниться обличчя Івано-Франківська в найближчі десятиріччя. Чимало задумів архітекторів, на жаль, реалізувати вже буде проблематично, адже, наприклад,  подекуди, де мала проходити дорога, виросла забудова…


«Вовчинецькі схили» і Ботанічний сад

«Кількість зелених насаджень, що припадає на одного мешканця, не відповідає нормативним показникам», – стверджують розробники генплану. Для покриття дефіциту та доведення показників до нормативних передбачено створенння двох значних зелених масивів: парку культури та відпочинку «Каскад» на вул. Івасюка і Ботанічного саду в районі с. Пасічна.
Парк «Каскад» мав би постати на території, зайнятій колективними садами, що пропонуються генпланом під знесення (правда, є великий сумнів у реальності цього, адже землю там мешканці вже встигли приватизувати). Територія парку розташовується по обидвох берегах Бистриці Надвірнянської і з’єднується між собою пішохідним мостом. Вона включає в себе такі зони: пішохідну, атракціонів, спортивну, тихого відпочинку, пляжну тощо. Генплан також передбачає створення невеликого лісопаркового масиву на базі ставків, що у Вовчинцях, а на правому березі Бистриці пропонується організувати лісопаркову зону «Вовчинецькі схили».
Два зелені масиви з пляжними зонами на Бистриці Солотвинській передбачено й для мешканців Пасічної – в районі залізничного мосту та Загвіздянського озера. На захід від Пасічної мав би постати Ботанічний сад площею понад 100 га з партерними, дендрологічними тематичними та меморіальними садами, рекреаційно-спортивною і науково-дослідною зоною та навіть звіринцем.
Окрім того, у всіх селах, які входять до Івано-Франківсьої міськради, мають розбити сквери.

Вісім мостів через Бистрицю замість чотирьох

Потрапити в обласний центр, не перетнувши одну з Бистриць, можна тільки в напрямку Богородчан. Сьогодні через водні артерії міста перекинуто чотири мости – на Галич (Калуш), Тисменицю, Надвірну та в с. Вовчинець. Вони з великими труднощами справляються з наростаючими потоками транспорту. Генпланом передбачено спорудження ще чотирьох мостових переходів – по два через кожну з Бистриць.
Наразі влада найближче підійшла до реалізації проекту будівництва моста з влаштуванням об’їзної автодороги в напрямку на Ямницю. Він постане в районі колишнього промринку «Анатоль». Чотирикілометрова дорога з’єднає його з галицьким шосе (при цьому доведеться також будувати мостовий перехід через залізницю в районі с. Угринів). Відтак зі Львова до Івано-Франківська можна буде потрапити, минаючи Пасічну.
Новобудова розпочне утворення великого об’їзного кільця, яке пройде околицями обласного центру. Для нього й знадобляться додаткові мости. Ще один заплановано в районі Каскаду. Він з’єднає місто з Угорниками. З боку Тисмениці має постати нова об’їзна дорога, що пройде паралельно вулицям   Тополина та Юності. В районі «Автоливмашу» вона зробить поворот на 90 градусів і біля елеватора втретє «перестрибне» через Бистрицю (а згодом ще й через колію). Повз меблеву фабрику та арматурний завод нова дорога вийде на вулицю Коновальця (на перетині з вул. Петлюри).
Далі існуючими нині шляхами можна буде дістатися Набережної, де в районі с. Загвіздя заплановано будівництво четвертого мосту, який виведе нас прямісінько на спірний нині мікрорайон «Черешеньки». Відтак можна буде вибратися на калуське шосе.
Зрозуміло, що будівництво об’їзної дороги з шістьма великими шляхопроводами (не рахуючи численних транспортних розв’язок) справа не з простих. Коли вдасться втілити задумане у життя, невідомо…

Оминаючи історичний центр
Заплановані в межиріччі Бистриць нові магістралі дозволять минати такі остогидлі для автомобілістів вузькі центральні вулиці обласного центру.
Первістком мала б стати дорога між вулицями Мазепи (повз міське озеро) та Бельведерською, спорудження якої добігає кінця. В перспективі (через речовий ринок) вона з'єднається з Північим бульваром і вийде на Галицьку (біля парку Воїнів-інтернаціоналістів). До того ж, з Мазепи новою автодорогою та вул. Кривоноса можна буде потрапити на Набережну.
В цій частині міста генпланом також передбачено сполучення вулиць Пулюя і Ленкавського. Вулицею Карпатською нова дорога проляже повз технічний університет, а в перспективі через дачні ділянки отримає продовження аж до об’їзної і далі – через Крихівці.
Чекає свого часу вул. Молодіжна. «Стартуючи» від вулиці Незалежності (в районі 63-го заводу), вона, перетнувши Хоткевича, дістанеться Миру. Далі вулицею Пстрака та запланованими новими дорогами повз «Теплокомуненерго» вийде на вулицю Максимовича.
Планується з’єднати і деякі інші вулиці Івано-Франківська, як-от Сахарова і Височана, Височана, Ребета і Дудаєва тощо.
Розробники плану обіцяють суттєво полегшити виїзд транспорту з вокзалу. З цією метою передбачено продовжити вул. Пекарську (тут знаходиться т. зв. залізнична пекарня) до Промислової з подальшим виходом на Надрічну. Відтак стояти на світлофорах у центрі більше не доведеться.
На обох берегах Бистриці Надвірнянської в районі Микитинців проляжуть нові набережні. Планується звести набережну і довкола Вовчинців. Розпочинатиметься вона біля «Епіцентру» і, обігнувши приміське село, завершуватиметься на Івасюка в районі нового мосту на Ямницю.
Іван ГІРАК

Переглядів: 1127 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Kimmy  
0
Your post caputers the issue perfectly!

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]