Четвер, 25.04.2024, 02:21
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Березень » 25 » Патріотична міна при скандальній грі
08:32
Патріотична міна при скандальній грі
Всеукраїнське об’єднання «Свобода», яке заявило про прагнення згуртувати навколо себе національну опозицію режиму Януковича, опинилося в центрі скандалу. Відвідини 19 лютого членом політради партії, відомим львівським філологом, захисницею української мови Іриною Фаріон львівського дитсадка №67 зумовило шквал критики на її адресу. Причому спілкування пані Ірини з дошкільнятами, яким вона у доволі вільній формі пояснювала різницю між українськими і російськими іменами, не сподобалося не тільки відвертим українофобам та псевдопатріотам, як це намагаються подати в її партії.

«Як тебе звати, дівчинко? Оленка? Яка краса! Ніколи не будь Альоною, бо якщо ти станеш Альоною, дитиночко, то треба пакувати валізи і виїжджати до Московії... А тебе як звати? Міша?.. Це катастрофа!» – говорила пані Фаріон малечі під прицілом телекамер. Крім того, активістка «Свободи» розмірковувала про походження імені Ліза від дієслова «лизати», говорила про те, що «Вовчик» живе в лісі… Багато хто сприйняв таку поведінку як свідому чи несвідому провокацію.
Керівництво «Свободи» промаху не визнало, а навпаки, у розповсюдженій 24 лютого заяві своєї прес-служби «щодо мовної істерії українофобів та плазування псевдопатріотів», називає критиків з Партії регіонів «грязь Москви», а критиків з боку націонал-демократів – «хруні». Сама ж Ірина Фаріон погрожує ЗМІ, які критикували її за неадекватну поведінку, судами.
Першою газетою, до якої вона скерувала досудову претензію, став львівський «Високий замок». Пані Фаріон, зокрема, не сподобалося, що газета вгледіла в її поведінці "грубу форму відчитування малюків” та дозволила собі назвати її – відомого мовознавця, доцента кафедри української мови Національного університету "Львівська політехніка” – "провокатором”, що  "нетолерантними методами провокує українофобів до ще більш активного проросійського поступу”.
Під час зустрічі з місцевими журналістами в Івано-Франківському прес-клубі реформ у неділю Ірина Фаріон не виключила, що виставлятиме аналогічні претензії з вимогою спростувати недостовірну, на її переконання, інформацію й до інших ЗМІ. Зокрема, газети «Галичина».
На думку палкої захисниці української мови, нічого крамольного в 67-у дитсадку Львова вона не зробила і не говорила. Вона навіть зазначила, що їй нецікаво цю тему обговорювати, бо «це – буря, здійнята у склянці води». Мовляв, її лютневий візит до дитсадочка не був чимось особливим. Ще 2007 року вони з однодумцями почали розповсюджувати наліпки щодо правильного вживання назв предметів та речей побуту, і це не викликало такого спротиву як нині.
«Я вважаю, що дитину вчити треба тоді, коли вона поперед лавки лежить. Якщо вона поздовж лавки ляже, то навчання вже ніякого не буде. Я знаю, що нагинати можна молоде дерево і вчити мале. Такими є основи народної педагогіки, будь-якої іншої педагогіки я не визнаю», – пояснила свої дії Ірина Фаріон.
«Мене не цікавить, як називаються неукраїнські діти. Я – націоналістка, а це означає, що я хочу, щоби кожна нація, яка проживає в Україні, зберегла свою ідентичність і автентичність», – додала вона, що дещо суперечить її пораді «виїжджати до Московії».
Член політради ВО «Свобода» також повідала місцевим журналістам, що націонал-демократія перебуває нині в стані агонії, а тому лише радикалізація здатна привести до влади нову еліту. "Сьогодні очевидно, що наступив абсолютний крах націонал-демократії, – сказала вона. –  Власне, "заслуга” націонал-демократії, що тепер країну очолив цей чоловік, який якось впав від яйця тут, у Івано-Франківську. Його прихід до влади – це виклик Господа українській нації ставати сильною, самодостатньою і наступальною, це розплата за гнилий лібералізм, який існував упродовж останніх років і це можливість наростити м’язи. Саме тому українське суспільство повинно набувати нової якості, позбувшись зі свого лексикону слів пристосуванство, опортунізм та толерантність у стосунках з відкритим ворогом”.
Ірина Фаріон повідомила, що сьогодні по всій Україні в рамках акції «Ні – двомовності!» триває збір підписів під її відкритим листом до президента Віктора Януковича. У ході підписної кампанії, яка триватиме до кінця березня, "Свобода” сподівається зібрати мільйони підписів.  Якщо ж у Верховній Раді все-таки постане питання про право обласних рад обирати мову навчання чи ведення документації, то, як запевнила пані Фаріон, «ми звеземо величезну кількість людей до будинку парламенту і в будь-який спосіб блокуватимемо роботу».
Тарас Ткачук
Переглядів: 1104 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]