Четвер, 25.04.2024, 11:19
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Січень » 24 » ОСВІТА
12:00
ОСВІТА
Лікарі підуть до школи

Довгі черги у дитячій поліклініці, шум, гамір, тиснява батьків і дітей та великий об’єм роботи щодня для працівників поліклініки. Так проходили медогляди школярів протягом двох років. А крім того, батьки були змушені супроводжувати своє чадо до медичного закладу, попередньо відпросивши себе з роботи та дитину із навчального закладу.
Усю складність цього процесу прекрасно розуміли педагоги, але зарадити цьому не могли.
Відтепер усе зміниться. Адже у загальноосвітні навчальні заклади України повертаються шкільні медогляди. Відповідну постанову  16 січня прийняв уряд.


Цю звістку позитивно сприймають як медики, так і вчителі. І хоча серед батьків є чимало таких, котрі не готові, аби їхню дитину «зайвий раз» оглядали медпрацівники, думку більшості батьків при прийнятті такого рішення також брали до уваги.
Про ситуацію із поверненням медоглядів у школи нам розповіла начальник міського управління освіти і науки Наталія Микула. До слова, сама Наталія Петрівна переконана, що це хороша практика проведення таких медоглядів школярів, яка ніколи не буває зайвою.
«Колись так і було, що у школах проводилися медогляди, спеціально для цього виділялися приміщення згідно із затвердженими графіками. Дитині не треба було їхати у поліклініку і там вистоювати черги, – каже пані Наталія. – Батькам також було накладно. Зрештою, й батьки є різні – дехто і не дуже дбає про постійний контроль стану здоров’я дитини». Не для преси освітяни зізнаються, що є чимало випадків, коли батьки мають можливість «зробити» для дитини довідку про медичний огляд.
Повернення до обов’язкового медичного огляду в стінах навчального закладу не відіб’ється негативно на навчально-виховному процесі в цілому, переконані освітяни. Кажуть, що із походами школярів у поліклініки цей процес зривався.
Чимала відповідальність у цьому плані лягає на медичних сестер, котрі працюють у навчальних закладах міста. Шкільна медсестра може проконсультувати лікаря, котрий проводить медогляд, бо вона в повному обсязі володіє інформацією про кожного учня.
Медогляд дасть можливість на місці визначити не тільки фізичний стан готовності дитини до занять на уроках фізичної культури. Так, за словами начальника міського управління освіти і науки Наталії Микули, є така категорія дітей, котрим призначають дієтичне харчування.
Про добрий крок говорять і медичні працівники, вони задоволені рішенням уряду, адже відтепер можна буде говорити про значно вищий відсоток охоплення медоглядом дітей шкільного віку. Хоча вони й стверджують, що обов’язковим щорічним медичним оглядом школярів батьки не нехтували й дотепер.
У школах кажуть, що бували випадки, коли діти чи батьки приносили довідку про стан здоров’я дитини. А так лікарі мають можливість на місці оцінити реальну ситуацію.
«Найперше це пов’язано із формуванням груп фізичного виховання. Це інформація для вчителів фізкультури, для харчування, адже кожна школа нашого міста закладає у меню дієтичне харчування», – зауважує головний освітянин міста.
У тих школах, де кількість учнів більша, медогляд може затягнутися на декілька днів. Втім, це ніяк не позначиться на навчальному процесі. Педагоги запевняють, що ніякого зриву навчання у ці дні не відбувається. «Хто пережив медогляди поза межами навчальних закладів, то можуть підтвердити, що то був содом і гоморра, – стверджує пані Микула. – У межах кожного навчального закладу корекція медогляду може відбуватися щодо важливості уроків. Крім того, немає колотнечі і буму».
Володимир БОДАК

Переглядів: 747 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]