Вівторок, 16.04.2024, 14:49
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 18 » НАСАМПЕРЕД
12:10
НАСАМПЕРЕД
Люди невчасно перейшли дорогу забудовникам?

Івано-Франківськ – одне з тих міст України, які «будівельний бум» вразив  найдошкульніше. Розпочавшись у часи другого «мерствування» Зіновія Шкутяка, він не змінив своєї дикої сутності й донині, за якесь десятиліття істотно спотворивши історичну частину обласного центру. Середмістя нині рясніє нагло зведеними новомодними спорудами, наче рот погано припасованими вставними зубами. Європейська усмішка на історичному обличчі нашого міста все більше перетворюється на шанхайський оскал...

У понеділок вранці мешканці кількох будинків на вулицях Мазепи, Гординського та Шевченка перекрили вулицю Мазепи. Зо три десятки людей понад годину ходили туди-сюди по стертій «зебрі», щоби врешті-решт привернути увагу міської влади до непродуманої забудови в їхньому дворі. Там, на місці доведеного до руйнації одноповерхового Будинку вчителя, група компаній «Новий дім» вже звела дві секції «висотки» на 7 та 9 (а фактично 11) поверхів. А тепер у глибині двору приватне підприємство «Галицький двір» будує ще й третю секцію на 8 поверхів. І якщо з першими двома секціями «старожили» ще якось мирилися, то проти третьої постали всерйоз. Адже вона фактично завершує формування у дворі своєрідної „кам’яної рукавички”, – інакше не назвеш.  До понад шістдесяти нинішніх квартир того тісного закутка додасться ще з півтори сотні помешкань у новобудовах.
Мешканці „дискримінованих” будинків уже писали колективні скарги у різні інстанції та організовували акції протесту у своєму дворі, які показували в місцевих теленовинах. Але міська влада про їхню біду, виявляється, нічого не чула. Так, зокрема, заявив перший заступник міського голови Зіновій Фітель, який прийшов до протестувальників і перевів стрілки на Держархбудконтроль. Мовляв, з 2008 року функції нагляду за будівництвом передані цій конторі. Щоправда, згодом у кабінеті пана Фітеля відбулася нарада з представниками всіх зацікавлених сторін, на якій була утворена робоча група з урегулювання конфлікту.  
Міському ж голові Віктору Анушкевичусу цей протест видався не зовсім виправданим і дещо запізнілим. «Багато проблем ми маємо ще з старих часів. Перше рішення щодо забудови території на місці колишнього Будинку вчителя було прийняте ще у 2005-2006 роках. Я особисто не погоджував по поверховості жодного рішення, що стосується будівництва, – заявив він на прес-конференції того ж дня. – А ця акція протесту виникла спонтанно. Коли ставили паркан, рився котлован і зводилися стіни, всі тихо сиділи і ніхто нічого не говорив. Тепер, коли збудована коробка, раптом виникла протестна акція. В мене таке враження, що хтось щось накручує».
Позицію мера, який бажає спокою в місті, особливо в такій делікатній і не завжди законно бездоганній сфері, як будівництво, можна зрозуміти. Але, з іншого боку, в цій історії є пляма на мундирі і в колишнього члена його команди. Адже місце, де будується ота злощасна третя секція, як виявилося, рішенням міської ради спершу було призначене під малоповерхову забудову, а вже потім, у  2008 році, головний архітектор міста Ігор Гаркот підписав проектну документацію на зведення там аж 8-поверхового будинку... Принаймні, саме з цими паперами прийшов перший заступник начальника інспекції Держархбудконтролю в області Михайло Дорошенко до протестувальників.
Тепер під тиском громадськості за перевірку законності будівництва взялася міська прокуратура, до прийняття рішення будівельні роботи призупинено. На чий бік вона стане – прогнозувати важко. Бо документи у забудовників нібито в порядку. Та й не було у нас в місті ще, здається, випадків, коли б якусь будову зупинили чи бодай змусили забудовника розібрати зайві поверхи. Хоча, з іншого боку, і в захисників закону, і у влади є прекрасна можливість стати першопрохідцями у цьому напрямку і влаштувати „неслухняним” забудовникам „показове шмагання”. Адже не треба бути великим спеціалістом ні в містобудуванні, ні в архітектурі, щоби побачити, що вирослі будинки-«акселерати» ледве втискуються у відведений їм простір і виглядають просто дико серед дво-, три- і п’ятиповерхівок. Не кажучи вже про незручності, які вони створили мешканцям сусідніх будинків і створять ще й новоселам. Але навряд чи складні й серйозні рухи владного організму стосовно забудовників можливі взагалі, а тим паче у виборче міжсезоння. От як би завтра вибори!..
P.S. Однією з численних претензій протестувальників було те, що через ведення будівництва місце для збору твердих побутових відходів перенесли з внутрішнього двору у скверик на куті Мазепи-Гординського, перетворивши його на суцільний смітник. Після акції протесту комунальники прибрали скверик, а сміттєві баки у ніч з вівторка на середу – «і сміх, і гріх» – взагалі винесли на… тротуар.    
Тарас ТКАЧУК

Переглядів: 755 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]