П`ятниця, 19.04.2024, 03:23
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Лютий » 16 » НАСАМПЕРЕД
12:27
НАСАМПЕРЕД
У центрі Івано-Франківська обвалився будинок

В Івано-Франківську в суботу, 11 лютого, близько 19-ї години сталася аварія в одному з будинків у центрі міста.


У старому двоповерховому будинку на вулиці Січових стрільців,16 з невідомих наразі  причин обвалилися конструкції перекриття між першим і другим, другим і горищним поверхами. Залишилися тільки бокові стіни й дах із шиферу.
Під завалами опинилося 50 квадратних метрів приміщення магазину побутової хімії та косметики «Watsons», що знаходиться на першому поверсі будинку.
– На момент події у магазині було п’ятеро осіб. Дві продавчині, що стояли біля вхідних дверей, одразу вибігли на вулицю. Одна з них викликала МНС, – розповідає керівник Центру пропаганди УМНС області Богдана Засідко.
Рятувальники майже зразу прибули на місце обвалу. 60 МНСників розбирали завали вручну.
Мобільним телефоном зв’язалися із третьою продавчинею 33-річною Зоряною Гречанюк, яка із двома 20-літніми покупцями залишилася у магазині. Вона повідомила, що всі живі й знаходяться у  дальньому кінці магазину.
– Це було схоже на кадри з воєнних фільмів. Чути тріскіт, гам і купа пороху, – розповідає очевидиць події  Петро Найдин. Каже, що в цей день в обід і він закуплявся у цьому магазині. Моторошно від думки, що обвал міг би його зачепити.
Переляканих дівчат визволили з-під обвалу через декілька хвилин. Потерпілі були в шоковому стані, але не ушкоджені.
Усіх п’ятьох жінок доставили до міської центральної клінічної лікарні. Втім, як сказав черговий лікар Мирослав Галата, жодних травм чи ушкоджень у них нема.
Окрім шокового стану та утруднення дихання через пил, нічого їх життю не загрожує.
Будинок на вул. Січових стрільців, 16 є пам’яткою архітектури місцевого значення. Має сторічну історію, але капремонту не пам’ятає.
Як стверджують мешканці сусідніх будівель, дім був у аварійному стані.
 Власником першого поверху є підприємець Сергій Шаптало. На другому поверсі – муніципальна інспекція з благоустрою.
На місце обвалу оперативно прибув міський голова Віктор Анушкевичус. Він був там протягом чотирьох годин, каже, мусів переконатися, що під завалами не залишилося людей.
 Роботи по ліквідації аварії тривали до 6 ранку, за допомогою комунальної спецтехніки розбирали завали і одразу вивозили їх. В цілому було вивезено 24 машини матеріалів.
 У понеділок міська влада  створила комісію з розслідування інциденту.
– О 9-й ранку я зібрав комісію, перед якою поставив конкретне  завдання: встановити причини обвалу. Хоча тут присутнє або невдале перепланування, або неправильна експлуатація приміщення, – сказав міський голова.
За його словами, муніципальну інспекцію без даху над головою не залишать. Людей розмістять у приміщення ЖЕО N3 або ЖЕО N4.
Як повідомив начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міськвиконкому Юрій Щочкін, згідно з державним класифікатором обвал будинку на вул. Січових стрільців, 16 не підпадає під визначення «надзвичайної ситуації», оскільки обійшлося без жертв і постраждалих, а класифікується, як «подія». До цього прикрого інциденту будинку навіть не було у списках аварійних. Хоча керівництво колишньої інспекції з контролю за впорядкуванням і утриманням території міста в належному стані, яка згодом трансформувалась в муніципальну інспекцію з благоустрою, кілька разів ставило питання про необхідність ремонту свого приміщення.
Подальшу долю будинку на Січових стрільців, 16 визначатиме спеціальна комісія. За словами міського голови Віктора Анушкевичуса, зараз йдеться не так про визначення причин обвалу, як про те, що з будинком робити далі. «Зараз сніг, буде відлига і його руйнування може продовжуватись. Комісія має дати висновок, що в цій ситуації робити. Думаю, будинок треба розбирати», – зазначив В.Анушкевичус. Водночас мер поінформував, що створена ще одна комісія, яка має обстежити весь житловий фонд і надати висновок щодо його теперішнього стану. А злагоджену й самовіддану роботу всіх рятувальних та аварійних служб, які ліквідовували наслідки обвалу будинку, міський голова оцінив на «відмінно». «Головне, що не загинули люди», – наголосив В.Анушкевичус.
 Ігор ЛІСКОНОГ
Переглядів: 683 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]