Четвер, 18.04.2024, 23:33
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Червень » 7 » НА КОНЯ
09:28
НА КОНЯ
У Більшівцях заговорив закинутий костел
Костел Благовіщення в Більшівцях – одна із найвизначніших пам’яток пізньобарокової архітектури ХVІІІ ст. Він височить над містечком Більшівці й приймає паломників.


Ця велична споруда костелу постала в Більшівцях на початку ХVIII століття. Тут молились отці кармеліти, аж поки радянська влада не закрила храм, перетворивши його на будівлю для господарських потреб. Під час війни була пошкоджена покрівля, споруда руйнувалась, тріскав фундамент.

І ось недавно старовинна будівля почала оживати. Справою оновлення костелу зайнявся отець Григорій Цимбала чину отців францисканців. Власне, храм свого часу належав кармелітам, вони його будували, вони тут служили...
На Прикарпатті під охороною держави 28 костелів і 4 синагоги. Костели, в основному барочного стилю, відзначаються монументальністю і величністю. Найвизначнішими з них є костел кармелітів 1624 р. в смт. Більшівці Галицького району.
Історія костелу кармелітів тісно пов’язана з іменем коронного гетьмана М. Казановського – власника Більшівців від 1617 р. Він був фундатором будівництва дерев’яного костелу та монастиря у 1625 р.
Монастир кармелітів збудовано на високому пагорбі. Через деякий час його разом з костелом обвели мурованими цегляними стінами.
Висота стін місцями досягала двох метрів, а ширина – близько метра. Монастир був сполучений з костелом двома ворітьми: західними і східними.
Західні ворота, які розміщені між корпусом келій та костелом, є своєрідною в’їзною спорудою – це ворота-проїзд в одноповерхову сторожку (другий поверх втрачено).
Тепер західний корпус келій монастиря – це двоповерхова цегляна споруда, прямокутна в плані, розташована з південного боку костелу на віддалі близько десяти метрів.
У ХІХ ст. монастир кармелітів був одним з найбільших у Галичині.
Тут видавали книги, малювали ікони, опікувалися хворими та школою, при монастирі існував притулок для вбогих. До Першої світової війни конвент у Більшівцях був центром римо-католицької парохії.
Сьогодні у закинутому впродовж майже століття костелі та монастирі знову чути голоси. Загалом на відновлення костелу потрібно не менш ніж мільйон доларів. Справою його оновлення зайнявся отець Григорій Цимбала чину отців францисканців. Каже, у неділю мають понад 50 прихожан.
Костел споруджено у стилі бароко. На стінах збереглися залишки фресок ХVІІІ століття. Багатство архітектурних прикрас у поєднанні з ландшафтом робить цю пам’ятку одним із найкрасивіших костелів України.
Реставрацію костелу та всі розкопки навколо фінансують поляки. За кошти програми Міністерства культури Польщі відновили костел, відбудували монастир, щорік проводять  спільні наукові конференції.
– Серед знахідок на монастирському пагорбі немає якихось особливо сенсаційних речей. Але крем’яні знаряддя кам’яного віку, трипільські черепки, знахідки епохи бронзи та Галицької Русі є дуже цінними для науковців, бо несуть багато інформації. З їхньою допомогою можна робити таку собі реконструкцію життя тих народів, які колись заселяли наші землі, – розповідає  голова РДА Григорій Івасишин.
Окрім реставрації самого костелу, отці взялися за зведення великої конференц-зали, яка водночас служитиме і для пресової служби, і місцем зустрічі паломників, яких тут щорічно має бути до 30 тисяч. Самі монахи, яких наразі лише троє, сподіваються взяти в оренду одне з озерець неподалік містечка.
А далі… Як Бог поможе..
Олександра ЛІСКОНОГ
Фото автора



Переглядів: 776 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]