П`ятниця, 26.04.2024, 12:56
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Листопад » 3 » НА КОНЯ
11:08
НА КОНЯ
Глина у позі

В рамках відзначення сторіччя від дня народження видатного скульптора Григорія Крука в Івано-Франківському обласному художньому музеї відкрилася виставка його робіт. Щоправда, робіт представлено не так багато, бо всі вони в основному перебувають як не в персональних колекціях, то за кордоном, переважно у Мюнхені.
Допомогу музею у створенні експозиції надали музеї з Надвірної та Львова. А в архівах нашого музею дотепер була тільки невеличка фігурка – «Дівчина, яка читає». Працівники музею люб’язно називають її «Вчителька». Але  з нагоди 100-річчя від дня народження скульптора фонди музею поповнилися ще двома експонатами. Глиняні горщики, які, найімовірніше, виготовив Григорій Крук або навіть його батько, передав директор музею імені Крука Петро Боднарчук, що в родинному селі майстра – Братишів Тлумацького району.
Крім декількох скульптур, на виставці представлено малюнки робіт майстра. З першого погляду складається враження, наче у скульптора було викривлене уявлення про навколишній світ. Пози деяких його скульптур більше нагадують еротичні пози із «Камасутри». Для цього варто подивитися бодай на дві роботи митця – «Селянська дівчина, що відпочиває під час жнив» та «Відпочинок». Втім мистецтвознавці відзначають, що саме таким чином виявляється особлива манера творчості Григорія Крука – його роботи наче виростають із глиняної маси.
Як стверджує мистецтвознавець та куратор виставки Мирослав Аронець, Григорій Крук створив портрети українських політичних і громадських діячів. Серед них – С. Петлюра, В. Липинський, А. Мельник, А. Жук, патріарх Й. Сліпий, папа Павло VI.
«Графіка Григорія Крука багата, вона вирізняється характером у трактуванні моделей-натурників, котрі подані в русі, різних позах і ракурсах, – каже Мирослав Аронець. – Автор дає волю імпровізації, у роботах відчувається емоційний стан митця. Деякі форми тіла у своїх роботах митець підкреслює ширшою і темною лінією».
За підрахунками мистецтвознавців, скульптур з-під руки Крука вийшло майже три сотні, проте в Україні їх всього декілька. Найбільшою колекцією робіт може похвалитися Мюнхен, де митець проживав і працював аж до смерті. Також в рамках святкування 100-річчя від дня народження скульптора у селі Братишів відкрили пам’ятник видатному землякові.
Володимир БОДАК
Переглядів: 777 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]