Вівторок, 23.04.2024, 12:20
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Вересень » 26 » МІСТО
10:34
МІСТО
Аби було тепло

До початку опалювального сезону 2013-2014 рр. залишається два тижні.  В очікуванні і споживачі, і тепловики. Про підготовку до нього, проблеми та перспективи ми спілкувалися із заступником директора ТОВ «Станіславська теплоенергетична компанія» Сергієм Мельником. Нагадаємо, СТЕК експлуатує котельню на вул. Індустріальній і забезпечує теплом третину мешканців  Івано-Франківська.

–  Наближається опалювальний сезон, чи готова СТЕК до його старту? Пригадую, торік початок опалювального сезону давався вашій компанії важко.
–  Станом на сьогоднішній день ТОВ «Станіславська теплоенергетична компанія» готова до  роботи в опалювальний період 2013-2014 років на 99 %.
В минулому році ми дійсно починали непросто – тоді головна проблема була у внутрішньобудинкових теплових мережах, які ми взялися обслуговувати, фактично виступаючи підрядником КП «ЄРЦ». Відповідний договір на обслуговування ми підписали 1 серпня 2012 року, тобто на підготовку теплових систем у 208 будинках у нас було нецілих два місяці. Але незважаючи на жахливий стан мереж та численні труднощі, ми все ж змогли виправити ситуацію і загалом провели опалювальний період без зривів, за винятком кількох аварій на магістральних мережах, все пройшло нормально.  
– Питання обслуговування внутрішньобудинкових мереж зараз на слуху, СТЕК закидають, що ви «умили руки» і просто самоусунулися від обслуговування.
–  Вищезгаданий договір на обслуговування внутрішньобудинкових теплових мереж між нами та балансоутримувачем будинків – КП «ЄРЦ» – був підписаний на термін  5 місяців і діяв з 1.08.2012  до 31.12.12 р.
Наша компанія була готова продовжувати обслуговування внутрішньобудинкових мереж, і у 2013 році ми навіть подали документи на тендер, але їх, на жаль, не прийняли до уваги і до конкурсу СТЕК не допустили. В результаті КП «ЄРЦ»  уклало договір на обслуговування внутрішньобудинкових теплових мереж з кількома іншими підрядними підприємствами, це їхнє право. Тож зараз, якщо у наших споживачів течуть труби, потрапило повітря у систему або порвало тепломережу у підвалі, вони повинні звертатися напряму до КП «ЄРЦ», і там їм зобов’язані допомогти.
– Ви сказали, що готуєте мережі, але не секрет, що труби зношені і потребують заміни. Скільки вдалося зробити за цей час?      
– Нашою компанією проведено гідравлічне випробування усіх теплових мереж, що знаходяться у нас на балансі, – і магістральних, і тих, що на території котельні на вул. Індустріальній. Здійснено заміну  872 м/п магістральних мереж та відновлено пошкоджену ізоляцію на існуючих трубопроводах протяжністю 800 м/п. Скажу так, ми зробили максимум з того, що могли, хотілося б замінити усе, але на це потрібен час і значні капіталовкладення.
–  Які найближчі плани, часу залишилося небагато?
–   До кінця вересня заплановано тільки незначні ремонтні роботи на магістральних мережах  в центральній частині міста, в районі вул. Франка, 35 та Лепкого, 51.
– З якими труднощами ви зіштовхуєтеся, які ділянки є найбільш проблемними?
– В основному наші споживачі – це мешканці центральної частини міста. Стан мереж в центрі, і не тільки теплових, дуже поганий, фактично центр – суцільна проблемна ділянка, адже у більшості  будинків старого фонду відсутній належний доступ до експлуатації теплових мереж.
Ще одна  велика складність – це відсутність балансоутримувача окремих магістральних теплових мереж, особливо відомчого житлового фонду, говорячи простою мовою, у місті є купа нічийних мереж. Оскільки під час опалювального сезону ми не маємо часу чекати, поки знайдеться власник аварійної труби чи вводу в будинок, часом доводиться проводити ремонт своїми силами. У минулому опалювальному сезоні такі випадки були непоодинокими.  
В міжопалювальний період під час гідравлічних випробувань ми виявили пориви теплових вводів до житлових будинків на вул. Товарній, 2, вул. Республіканській, 13, вул. Чорновола, 115, вул. Сахарова, 27,  вул. Коновальця, 136 Г та до будівлі професійного політехнічного ліцею на вул. Левинського, 35. Тут також є питання нічийних мереж.
Про цю ситуацію офіційно повідомили керівників виконавчої влади, проте  відповідного реагування немає, а, як ви уже сказали, опалювальний сезон скоро.
– Яка ситуація з котельною на вул. Індустріальній? Чи плануєте якісь реконструкції та удосконалення?
– В котельні на вул. Індустріальній, 34  ми здійснили ремонтно-профілактичні роботи котельного устаткування. Відремонтували п’ять котлів, обладнання хімводоочистки та вакуумної деаерації, мережні насоси, замінили три насоси для підживлення тепломережі, замінили близько 70% запірної арматури, відремонтували ізоляцію на котлах №4-7, замінили мережні трубопроводи в межах котельні.
У майбутньому плануємо провести ґрунтовну реконструкцію котла №8 типу КВГМ-100. На даний час товариство спільно з експертами працює над формуванням стратегії розвитку котельні та мереж.
–  Як бути з гострим питанням автономного опалення, ви видаєте дозволи на відключення?
– Тут маю сказати, що позиція нашої компанії є незмінною, ми керуємося Порядком Мінрегіонбуду і видаємо дозволи на відключення тільки на цілий будинок.
–  Які можливі проблеми ви передбачаєте зі стартом опалювального сезону?
–  Думаю, що головна проблема залишиться –  це зношеність мереж, особливо внутрішньобудинкових, вона нікуди не дівається.  
–  Все ж скажіть, чи розпочнеться опалювальний сезон для ваших споживачів вчасно?
   – Ми робимо все від нас залежне для того, щоб він розпочався вчасно. Ми підготували магістральні мережі, замінили пошкоджені трубопроводи та запірну арматуру, підготовка йде за планом. Нагадаю, що конкретна дата старту опалювального сезону залежить від рішення міської влади та погодних умов.
Розмовляв Андрій ОЛЕКСИН
Переглядів: 662 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]