Четвер, 25.04.2024, 22:53
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 18 » МІСТО
12:14
МІСТО
Нешвидка реформа «швидкої»



Новий центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф може запрацювати до кінця року. Швидше запустити в дію пропонований Кабміном проект реформ нереально через брак фінансування.
Якщо ви намагаєтеся викликати «швидку» до хворого, то навряд чи вас буде цікавити, звідки вона приїде і де розташований диспетчерський пункт. Але враховуючи ту ситуацію, яка складається в цілому у державі, пересічних громадян, звісно, найбільше цікавить питання вчасного приїзду швидкої. Чи насправді така вже дієва допомога чекає пересічних громадян від Центру екстреної медицини? Що принесуть зміни? Як вони позначаться на пересічних мешканцях міст і сіл?
Працівники станції швидкої переконують, що жодних незручностей це не повинно викликати навіть у тих, хто стикається з питанням, як викликати швидку з мобільного телефону. Все буде на належному рівні. Але навіть головний лікар Івано-Франківського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимир Похмурський не знає, коли це буде.     


Єдина проблема – фінанси
Несподіване продовження зими та розбиті дороги стали причиною масових повідомлень про те, що автомобілі «швидкої допомоги» не встигають приїжджати на виклики. Але в Івано-Франківську переконують, що до такого на території області не доходило. Попри проблеми і потреби, медики не перестають озвучувати позитивні результати реформування медицини. Стосуються вони насамперед первинної ланки меддопомоги. Зокрема своєчасного прибуття «швидкої» до пацієнтів. Норма для міст становить 10 хвилин, в сільських пунктах – 20. Прикарпаття, за словами директора департаменту охорони здоров’я ОДА Романа Мельника, такі нормативи виконує на 90 та 80 відсотків відповідно.
Сьогодні Україна потонула у вирі реформаторських дій Кабміну щодо впровадження центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. З початку року набув чинності відповідний закон «Про екстрену медичну допомогу», але він поки що не виконується тільки з однієї причини – брак фінансування. При потребі 130 мільйонів гривень є лише 73 мільйони.
Працівники районних станцій швидкої допомоги нарікають на реформи, мовляв, тепер вони не зможуть вчасно добиратися до хворих через те, що усі дзвінки прийматиме центральна диспетчерська. Втім, головний лікар Івано-Франківського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Володимир Похмурський переконує, що насправді нічого аж надто кардинального не зміниться. «На жаль, нам трохи заважає менталітет, політика і містечковість. Закон передбачає об’єднання всіх структур, котрі працюють на території області, в єдину структуру», – зауважує головний лікар. За його словами, усі бригади швидкої будуть занесені в єдиний реєстр. Як тільки надійде виклик від пацієнта, то вся потрібна інформація буде висвітлюватися на моніторі. Ніякого перенаправлення дзвінків у райони не буде. А тому виклик буде обслуговувати та бригада, котра знаходитиметься найближче. Новацією може бути хіба що спосіб базування бригад швидкої допомоги. Відтепер вони не будуть підпорядковані центральним районним лікарням.

Вже не міська, але ще не обласна

Нас переконують, що така реформа медичної галузі базується на кращих європейських зразках, зокрема, як приклад, наводять якість надання медичних послуг у сусідній Польщі. При цьому у новому законі передбачено, що бригади «швидкої» можуть базуватися де завгодно. Це свого роду варіант тимчасової чи постійної локації.
Обласний центр вже погодився передати майно станції швидкої допомоги. «Сесія міської ради прийняла рішення про передачу майнового комплексу станції швидкої допомоги у підпорядкування Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Проблем більше не повинно виникати», – наголосив міський голова Віктор Анушкевичус.
Є, звичайно, певні запитання щодо такої передачі. Але міський голова стверджує, що мав розмову із директором обласного департаменту охорони здоров’я з цього приводу. І якщо будуть зауваження, то місто буде готове їх прийняти.
Для Івано-Франківська потрібно 25 карет швидкої допомоги. Керівник нової структури Володимир Похмурський переконує, що ніхто нікуди не забиратиме машини. Місто будуть обслуговувати ті ж автомобілі. За його словами, на одній території не може бути двох юридичних структур, котрі би надавали однакові послуги. Саме тому люди повинні змиритися з тим, що відтепер їх обслуговуватимуть через обласний центр. А проблема із новими автомобілями стосується держави в цілому. Наразі Кабмін пропонує щороку оновлювати автопарк.
У розмові із нами головний лікар станції швидкої допомоги міста Ігор Ковалюк тільки повідомив, що зараз триває процес реорганізації структури. Отож, станція швидкої невідкладної медичної допомоги на паперах поки що нічия. Місто вже погодилося передати, але нова структура ще не може прийняти. Втім, бригади швидкої допомоги працюють у звичному режимі, надаючи належну медичну допомогу населенню.

Надіятися на позитивні зміни
На сьогодні цілком вистачає карет швидкої допомоги для надання медичної допомоги. Міський голова Віктор Анушкевичус переконаний, що, згідно із усіма нормативами, місто цілком забезпечене. Зовсім інше питання – якість автомобілів. У місті вже не залишилося машин швидкої допомоги, які би відповідали вимогам Міністерства охорони здоров’я. В ідеалі «швидка» має експлуатуватися протягом п’яти років. І як приклад, міський голова наводить інформацію про покупку в лізинг 14 автомобілів. Проте, за його словами, їхній термін експлуатації минув ще минулого року. «Коли я прийшов до влади у 2006 році, в нас були машини, котрим вже було понад двадцять років. Деякі з них ще й досі їздять», – зауважує Віктор Анушкевичус.
Володимир Похмурський запевняє, що бачить перспективи розвитку такої структури. «Інакше я б не працював на цій посаді, – каже пан Похмурський. – Не треба видумувати нового велосипеда. Треба брати найкращі приклади і в міру економічних можливостей їх реалізовувати. Закон треба виконувати, а критикувати його немає змісту. На сьогоднішню ситуацію впливає тільки економічний фактор. Працюємо в період безгрошів’я, а державна реформа повинна проводитися за державні кошти, а не за гроші, виділені із місцевих бюджетів».
Часу на створення Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф не так багато – до кінця року. «Як тільки запрацює диспетчерська, тоді можна буде об’єднувати всі структури. Немає найменших сумнівів щодо того, що таке реформування швидкої допомоги буде позитивним для населення», – зауважує Володимир Похмурський.
Володимир БОДАК

Переглядів: 978 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]