Субота, 20.04.2024, 16:22
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 11 » МІСТО
11:08
МІСТО
Дім, що будують для сірків



В Івано-Франківську набирає обертів діяльність благодійної організації «Дім Сірка», яка опікується безпритульними тваринами. Ідея такої організації з’явилася  в липні 2011 року, коли декілька небайдужих людей вирішили провести масштабну акцію під назвою «День собаки», щоб привернути увагу громадськості до проблем вуличних тварин. А вже в січні 2012 року «Дім Сірка» було офіційно зареєстровано як благодійну організацію.

До керівництва благодійної організації входять голова, заступник голови, секретар та куратор притулку. Їм допомагають майже 50 волонтерів. Активними учасниками проекту також є користувачі соціальних мереж та просто небайдужі люди, які власноруч допомагають доглядати за тваринами або поширювати інформацію про діяльність організації.
«Все фінансування, що отримує наша організація,  формується на спонсорській допомозі та на коштах благодійників. На жаль, міська влада безпосередньо не виділяє жодних коштів для допомоги тваринам, що живуть під відкритим небом», – розповідає волонтер і одна з ініціаторів створення «Дому Сірка»  Лілія Пащенко.
Під опікою волонтерів та бажаючих допомогти на сьогодні знаходиться близько 70 тварин, яких лікують та влаштовують в сім’ї. А за минулий рік було прилаштовано близько 400 тварин.
Діяльність БО «Дім Сірка» поділяється на два напрямки. Перший з них – це лікування тварин та пошук для них дому. Другий  – допомога зі стерилізацією, яка відбувається в міському віварії.
«Тварини після операції та щеплень знаходяться під наглядом лікарів ще 5-10 днів в спеціальних боксах, після чого собак «біркують» і реєструють у спеціальних журналах. Стерилізація – один з дієвих та гуманних методів вирішення проблеми безпритульних тварин, який розрахований на перспективу», – зазначає Ліля.
Основою діяльності «Дому Сірка» є так звана програма «ВСП» – вилов, стерилізація та повернення тварин. Адже вилов та винищення собак не дає жодного ефекту. На місце вбитих міських собак приходять більш небезпечні,  дикі та агресивні приміські тварини, за стан здоров’я та безпеку яких не можна поручитися.
Стерилізація ж, за словами Лілії, не лише запобігає небажаним вагітностям тварин, але й робить їх спокійнішими, зменшується кількість групування в агресивне так зване «собаче весілля».
Проявами активної просвітницької діяльності волонтерів є проведення   благодійних ярмарок, акцій, днів збору матеріальної допомоги тваринам. Волонтери планують читати лекції в школах про правильне поводження з тваринами. Адже основною метою організації є не лише захист безпритульних тварин, але і навчання людей безпечно співіснувати з тваринами.
«Дім Сірка» налагоджує співпрацю з австрійською зоозахисною організацією «Чотири лапи». Планується, що вже цього літа буде проводитися на теренах Івано-Франківщини безкоштовна стерилізація бродячих тварин за допомогою модернізованої техніки. Це дозволить за короткий термін в десятки разів збільшити кількість стерилізованих тварин та зменшити реабілітаційний період.
Благодійна організація «Дім Сірка» також бере участь в проекті «Ідея-Х від Nescafe», щоб виграти кошти на притулок. «Завдяки підтримці і небайдужості людей ми дуже сподіваємося на перемогу, – розповіла Л. Пащенко. – Переможець отримає 100 тисяч гривень. А вони нам дуже потрібні для будування нового сучасного притулку».
Юлія КЛІЩ

Переглядів: 782 | Додав: bond | Рейтинг: 5.0/4
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]