Четвер, 25.04.2024, 09:12
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Січень » 11 » МІСТО
13:11
МІСТО
Життя після свята

Напередодні кожного Нового року тисячі іванофранківців купують ялинки, які стають окрасою сімейного торжества. Але, як правило, життя лісових красунь коротке, і відразу після закінчення зимових свят місцеві смітники традиційно перетворюються на завали «віджилих» символів Нового року.
«ЗК» вирішив з’ясувати, куди зазвичай потрапляють «лісові гості» після того, як опиняються на смітнику, та як саме кожен із нас може продовжити життя «приреченим» новорічним деревам?


Операція «утилізація»

Утилізація «зеленого сміття» для місцевої влади – щорічна неминуча «злоба дня». Ще кілька років тому купи засохлих новорічних дерев просто вивозили на полігон впереміш зі звичайним непотребом, але віднедавна івано-франківські комунальники  придбали кілька спеціальних машин, що подрібнюють викинуті ялинки і роблять можливою їх подальшу утилізацію.
«Кожного року ми визначаємо місця збору викинутих ялинок, куди двірники зносять усі  дерева з найближчих смітників, – розповідає директор міського департаменту комунального господарства, транспорту та зв’язку Микола Саєвич. –  Згодом усі дерева в міру накопичення вивозять працівники «Теплокомуненерго». А ялинкові друзки, подрібнені на спеціальній дробильній машині, спалюють в котельні на альтернативному паливі як дрова».
Таким «альтернативним» теплом згодом опалюють будинки іванофранківців. Працює така котельня не тільки взимку, зазначає головний комунальник міста, а протягом усього року, утилізуючи і спиляні дерева, і сухі гілки, і листя. І «тепловикам» вигідно, і мешканцям тепліше.

«Ялинкове» безкультур’я

Але «правильно» утилізуються  далеко не усі ялинки. Добра половина все ж відправляється на міське сміттєзвалище, а поодинокі всохлі купи хвої можуть тижнями «прикрашати» міські двори. Комунальники виправдовуються, що зібрати всі дерева для утилізації не встигають, бо справа це доволі трудомістка, та й бюджетних коштів не завжди вистачає. А часто роботу двірників стопорять і самі ґазди, бо дехто всохлі ялинки не виносить на смітник, а залишає просто під під’їздами чи й узагалі кидає напризволяще серед снігових заметів. А це ще більше ускладнює процес утилізації.
«Тут багато залежить не тільки від роботи комунальників, а й екологічної культури самих громадян, – розповідає заступник обласної державної екологічної інспекції Ігор Яківчук. – Подивіться на Європу – сьогодні там майже ніхто не тягне додому зрубані дерева, хоча ще кілька років тому, так само як і ми, без цього не уявляли собі зимових свят».
Традиція встановлювати в оселі живі ялинки, а згодом викидати їх на смітник, потрохи відходить у минуле і у нас, – зазначає Ігор Яківчук. – Але до остаточного переходу на «екологічно-відповідальний» Новий рік українцям ще далеко.

Екологічний компроміс

«Щоб люди перестали купували живі дерева, їм потрібно запропонувати якусь альтернативу, – продовжує еколог. – Я, наприклад, пропоную,  щоб люди, які проживають в багатоповерхівках, прикрашали одну або кілька ялинок, що ростуть у їхніх дворах чи на прибудинковій території. Повірте, це буде свято для всієї вулиці! І нащо вам та ялинка вдома?! А тим газдам, які живуть у приватних будинках, раджу посадити свою власну ялинку у дворі і прикрашати її з року в рік. Вона ростиме разом з вами, і згодом у вас вже й рука не підніметься її зрубати!»
Головний комунальник міста Микола Саєвич також радить відмовитись від натурального новорічного дерева на користь штучного, але наголошує: купувати тільки якісні ялинки.
«У мене вдома штучна ялинка стоїть уже років п’ять і нічим не відрізняється від живої. Хіба лише тим, що не має запаху, – каже Микола Саєвич. – Але його можна запросто створити: принести додому невеличкий новорічний букетик – натуральну запашну гілочку хвої».
Також альтернативою живого дерева можуть стати ялинки в горщиках, так звані «ялинкові вазони» або ж імпровізовані «ялинки», самотужки виготовлені з підручних матеріалів. Красиво, а головне екологічно чисто! Така практика не тільки врятує тисячі дерев від вирубки, але і проблем, пов’язаних з їхньою утилізацією, назавжди позбавить.  
Оксана ГЛУШКЕВИЧ 

ДО ТЕМИ:
Як використати новорічну ялинку після свят
Але і віджиле новорічне дерево не поспішайте викидати. Ялинка може і далі радувати, лікувати, оздоровлювати.
До прикладу, шанувальники творчості Джека Лондона напевно пам'ятають, що герої його «північних» розповідей рятувалися від цинги найпростішим способом – заварюючи або розжовуючи зелену хвою. Справа в тому, що вона містить величезну кількість вітаміну С, який підвищує імунітет і опірність простудним захворюванням, а також успішно бореться з авітамінозом.
Деякі дубильні речовини, які містить хвойне дерево, здатні перемогти навіть запущений запальний процес, смоли зупиняють розвиток бактеріального ураження, а олія з легкістю вбиває мікроби.
Ось один з простих, але дуже ефективних рецептів. Взяти 5 ст. л. подрібненої хвої, 3 ст. л. плодів шипшини, 1 ст. л. подрібненого цибулиння, залити 0,7 л окропу. Нагрівати на повільному вогні 5 хв. Настояти в теплі або в термосі 12 годин. Пити невеликими ковтками протягом всього дня або по 1/3 склянки 3-4 рази на день незалежно від їжі протягом місяця. Після семи днів перерви споживання можна повторювати. Легко, просто, дешево і водночас дуже дієво. А існує таких народних рецептів сотні.
Отож, не викидайте новорічні ялинки, а скористайтеся їх цілющими властивостями на благо свого здоров'я.

Переглядів: 931 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]