Середа, 24.04.2024, 03:16
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Липень » 26 » МІСТО
11:16
МІСТО
Відомі гості Івано-Франківська: історія і сучасність

Івано-франківці завжди вміли щиро радіти гостям — як простим мандрівникам, так і VIP-персонам. Можливо, саме тому в нашому місті часто бували високі гості, та й у наші дні славнозвісна галицька гостинність приваблює багатьох відомих осіб.  Сподіваємося, що завітає ще більше яскравих особистостей, і кожна з них впише в його історію свій власний рядок.

Історія

Ульріх фон Вердум

Хтось називає його «німецьким дипломатом», а хтось — «французьким шпигуном». Невідомо, кого ж вистежував цей древній «агент 007», завітавши до Станиславова в січні 1672 р., але користь місту він приніс величезну. Саме «Щоденники» Ульріха фон Вердума — одна з перших згадок про наше місто, в якій наявний детальний опис багатьох його будівель, зокрема Станиславівської фортеці.

Петро Дорошенко

Одна з найсуперечливіших постатей української історії, яка деякими істориками висвітлювалася у чорних тонах. Мовляв, гетьман намагався продати Україну туркам. Однак Дорошенко прагнув звільнити Україну від поневолення, а союз з турками — це була єдина можливість у той час досягти мети. У вересні 1672 року запорізькі козаки під проводом Дорошенка разом з турками підійшли до околиць Станиславова, прагнучи звільнити ці землі від польського поневолення.

Король Польщі Ян III Собєський
«Лев Ляхистану» — так називали сучасники цього польського правителя і саме його вважали рятівником Європи від турецької навали. До Станиславова він приїхав 5 грудня 1673 р., будучи ще коронним маршалком польських військ, і потім неодноразово тут бував.

Князь Ракоци
Цей далекий родич самого «короля-сонця» Людовіка XIV і борець за свободу Угорщини від австрійського поневолення бував у Станиславові кілька разів у 1703 р.  Сентиментальні пані, напевне, добре пам’ятають цей яскравий історичний персонаж, адже полум’яний угорець був дуже романтично описаний у псевдоісторичних романах Анн і Сержа Ґолон про пригоди Анжеліки.

Генерал Колчак

Молодий турецький генерал Іліас Колчак командував Хотинською фортецею, але згодом її здобули російські війська, і генерал потрапив у полон. Втім, з полону його швидко відпустили і він вирушив до Стамбула. Аж по дорозі Колчак дізнається страшну звістку — султан присудив його до смерті як зрадника!  І молодий генерал вирішив переховатися від султанського гніву у Станиславові, де його гостинно зустрів давній друг Йосип, молодший син засновника міста Андрія Потоцького. Можна сказати, що саме Йосип Потоцький «урятував» популярний фільм «Адмірал», адже Іліас Колчак був предком знаменитого адмірала Колчака — ватажка Білої армії. Якби Іліас Колчак був покараний за султанським наказом, цей колоритний історичний персонаж російської історії просто ніколи б не народився, а актор Костянтин Хабенський втратив би одну зі своїх найяскравіших ролей.

Пилип Орлик

Схоже на те, що Йосип Потоцький володів справжнім талантом обирати друзів, адже знаменитий автор першої української конституції теж був його давнім приятелем. Родина гетьмана Пилипа Орлика мешкала у Станиславові близько двадцяти років. Сам гетьман неодноразово бував у Станиславові й виступав разом з Йосипом Потоцьким проти росіян.

Іван Франко
У вересні 1883 р. великий український поет прибув до Станиславова, щоб відвідати давнього університетського друга й придбати у місті клаптик землі. Однак замість земельної ділянки Франко знайшов у Станиславові … кохання. Саме тоді поет познайомився з Юзефою Дзвонковською, в яку шалено закохався і якій присвятив немало своїх поезій.

Василь Чапаєв
У травні 1915 р., у складі 326-го піхотного полку В.І. Чапаєв форсованим маршем пройшов через Турку, Хом’яківку, Станіслав і Стрий. А отже, зовсім недаремно вулиця Січових Стрільців до недавнього часу носила ім’я комдива, прославленого у народних легендах і численних анекдотах.

Сучасність

Кріс Норман

Світова зірка року, екс-лідер групи «Smokie» у травні 2008 р. не лише взяв участь у молодіжній шоу-програмі до Дня міста, а й навіть набув українського колориту — отримав у подарунок від мера міста елегантну вишиванку в червоно-чорних кольорах.

Леонід Кравчук
До Івано-Франківська перший Президент незалежної України завітав у грудні 2009 р. На прес-конференції Леонід Макарович висловив свою думку з багатьох важливих політичних питань і буквально зачарував місцевих журналістів своїм змістовним і одночасно безпосереднім виступом.

Сергій Бубка
У липні 2010 р. легенда українського спорту відвідав Івано-Франківськ і став свідком матчу вищої Західноукраїнської Ліги Чемпіонату України з хокею серед команд Львова та Івано-Франківська.

Катерина Осадча

У вересні 2010 р. відома журналістка й телеведуча, як завжди у неймовірному капелюшку,  взяла участь в урочистому відкритті місцевого ресторану. З цього приводу була організована грандіозна вечірка, де зібрався весь «вищий світ» Івано-Франківська.

Посол Австрії Вольф Дітріх Гайм
У червні 2011 р. до Івано-Франківська прибули посол Республіки Австрія пан Вольф Дітріх Гайм та торговий радник пан Ґреґор Постль. Крім офіційних переговорів із керівництвом міста та області, високі гості провели зустріч із представниками ділових кіл. Пан посол також відвідав університети міста, де спілкувався з викладачами та студентами. Від Івано-Франківська австрійські гості були у захваті — зокрема, вони зазначили, що наше місто дуже динамічне, ділове й тут багато активних і працьовитих людей.

Ольга Фреймут
У листопаді 2011 р. відома телеведуча Нового каналу у рамках програми «Ревізор» перевіряла рівень сервісу в івано-франківських готелях та ресторанах. Найбільше дісталося від Ольги Фреймут офіціантці з ресторану «Фран-ко», яку телеведуча мало не довела до сліз нескінченними проханнями та зауваженнями. Однак страждала дівчина недаремно — заклад таки отримав офіційну відзнаку «Ревізора».

Віталій Кличко
У червні 2012 р. знаменитий боксер і політик прибув до Івано-Франківська і зустрівся з його жителями та місцевими представниками інтелігенції. Виступ Кличка зібрав кількатисячний натовп на Вічевому майдані. Однак наразі не відомо, кого більше люблять івано-франківці: Кличка-боксера, чи Кличка-політика.  Це покажуть майбутні вибори.

*   *   *
Звичайно, це далеко не повний перелік славних особистостей, яких прийняла щедра прикарпатська земля. Хотілося би побажати рідному місту й надалі зустрічати хлібом-сіллю хороших гостей і давати гідну відсіч поганим. Так само, як славний Станиславів подолав зловісного Ібрагіма-пашу, чиє військо напало на місто у 1676 р. Нехай Івано-Франківськ гідно продовжує давні традиції й у ньому ніколи не вмирає дух славного міста-фортеці.
Олена БУЧАК


Переглядів: 933 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]