П`ятниця, 19.04.2024, 22:28
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Грудень » 16 » МІСТО
15:52
МІСТО
Спірні «Нивки» 

Івано-Франківська міська рада не погодилась на пропозиції села Загвіздя Тисменицького району щодо врегулювання земельного спору і доручила міському голові Вікторові Анушкевичусу продовжити перемовини стосовно врегулювання межового конфлікту та досягнення прийнятного компромісу в інтересах міської громади.


З чого все почалось

Мова йде про спірні землі в урочищі «Нивки» мікрорайону «Черешеньки». Як повідомив міський голова Віктор Анушкевичус, свого часу облрада передала частину загвіздянських земель і птахофабрики «Авангард» Івано-Франківську та підготувала карту відповідного їх розмежування. Однак цю передачу тоді так і не довели до логічного закінчення та належного юридичного оформлення, а Івано-Франківськ й досі не має затвердженої межі із селом Загвіздя. Однак попри це міська рада Івано-Франківська попереднього скликання, як висловився В.Анушкевичус, «на межі, якої немає», виділила 358 особам земельні ділянки під індивідуальне будівництво в мікрорайоні «Черешеньки». Але й Тисменицька РДА свого часу частину зараз спірних земель надала людям. Ось так і виник межовий земельний конфлікт між Івано-Франківськом та Загвіздям, сторони якого звинувачують одне одного у перевищенні повноважень при виділенні людям земель і відстоюють свої інтереси в судах.

Дорога ціна компромісу
Водночас Івано-Франківськ, Загвіздя та Тисменицька райдержадміністрація, які по суті стали заручниками теперішньої ситуації, шукають порозуміння та компромісу. Голова Тисменицької райради Володимир Семенів наголошує, що рішення облради 1989 року про передачу частини загвіздянських земель містові не затвердила ні президія Верховної Ради УРСР, ні Верховна Рада України, а тому статус цих земель залишається таким, яким був. Але Тисменицька РДА і Загвіздянська сільська рада зараз пропонують містові піти на компроміс. За словами сільського голови Загвіздя Любомира Білогубка, сільська громада може піти назустріч містові й врегулювати цей земельний спір без продовження судової тяганини. Натомість місто має залишити земельні ділянки для ведення сільського господарства за сімома загвіздянцями, які їх обробляють з 90-х років, закріпити за Загвіздям ще два гектари землі в урочищі «Нивки» з метою подальшого соціально-економічного  розвитку села та надати вісім мільйонів гривень на ремонти Будинку культури і дитячого садка, завершення будівництва адмінбудинку та відкриття ФАПу, на ремонт доріг та проведення каналізації в Загвізді.

Інший варіант
Івано-Франківська влада запропонований Загвіздям компроміс вважає надто дорогим і несправедливим по відношенню до міської громади. Секретар міської ради Руслан Марцінків каже, що віддати Загвіздю чотири гектари землі було б несправедливим: «Ми як представники міської громади не можемо з цим погодитись. Це не та точка компромісу. І мова про це не може йти», – заявив він. Міський голова Віктор Анушкевичус теж засумнівався в обгрунтованості цифри фінансового відшкодування і допомоги селу на його соціальний розвиток. «Я вважаю, що вісім мільйонів гривень – це забагато. А ось по одному мільйону гривень впродовж трьох-чотирьох років ми Загвіздю могли б виділяти», – сказав мер. Водночас він наголосив, що рішення про виділення земель людям під забудову в мікрорайоні «Черешеньки»  було вірним. «Це рішення було прийняте разом з людьми. Це безпрецедентний випадок, коли половину ділянок ми виділяли за рекомендацією територіального комітету «Пасічна», а другу половину – за рішенням міськвиконкому. 29 ділянок ми виділили ветеранам-афганцям, ліквідаторам-чорнобильцям та вчителям», – наголосив В.Анушкевичус.
В підсумку міська рада доручила міському голові продовжити перемовини з Тисменицькою РДА та Загвіздянською сільрадою стосовно врегулювання межового земельного спору і досягнення прийнятного компромісу в інтересах громади Івано-Франківська. Таке рішення підтримали 38 депутатів міськради.
Левко КУТИНСЬКИЙ
Переглядів: 848 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]