Середа, 24.04.2024, 03:43
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Листопад » 17 » МІСТО
13:29
МІСТО
Смітникові війни

Справжнісінька війна точиться довкола одного із смітників на вулиці Пулюя в обласному центрі: люди не згідні із новим місцем, яке інспекція з благоустрою міста відвела для чотирьох сміттєвих контейнерів. Із цим важко не погодитись: неоковирні металеві ящики стоять тепер прямісінько на дитячому майданчику за чотири-п’ять метрів від гойдалок та пісочниці. Рано-вранці людям, котрі поспішають на роботу, під ноги летить сміття, яке із контейнерів викидають безхатьки. Матусі, гойдаючи малечу, теж змушені насолоджуватися виглядом смітника та «ароматами», які чути від нього. Літнім людям, котрі сидітимуть вечорами на двох лавочках на цьому ж таки майданчику, доведеться звикати до товариства бомжів та приблудних псів, котрі шукатимуть собі поживу поблизу брудних контейнерів.

Все це нагадує театр абсурду: на обладнання дитячого майданчика – до речі, одного на три п’ятиповерхівки – міська влада не виділила жодної копійки. Його облаштували перед минулорічними виборами «свободівці». Хай гойдалки скромні та непоказні, але ж на кращі дітлахам все одно розраховувати не доводиться. Чим же думали урядники від «благоустрою», коли віддавали наказ поставити смітник на дитячому майданчику? Втім в інспекції з благоустрою  взагалі ні в чому проблеми не бачать: під час зустрічі з людьми представники  інспекції заявили, що гойдалки можна легко зрізати і перенести подалі від смітника. Звісно ж, нівечити – не будувати.
Ще у вересні (а смітник перенесли на нове «доцільніше» місце 10 листопада) мешканці будинку №5 на Пулюя збирали підписи під заявою на ім’я керівництва ЖЕО №2, аби смітник не наближали до будинку. Пані Олександра Петрик – начальник цієї житлово-експлуатаційної організації – стверджує, що згоди на перенесення контейнерів на дитячий майданчик не давала. Ніхто не радився із цього приводу і з місцевими мешканцями.
…Цей смітник дійсно можна вважати «нефартовим». Ще кілька років тому він стояв на подвір'ї п'ятиповерхівки на вулиці Галицькій, 93. Його територія впритул прилягала до господарського сектора дошкільного навчального закладу №12. Тамтешнім жильцям сусідство із смітником не сподобалося, тому після чисельних колективних скарг на ім'я керівництва ЖЕО №2 контейнери перенесли на іншу сторону, впритул до огорожі. Звісно, і це було неправильно, адже, згідно з державними будівельними нормами, смітники мають стояти на відстані, не меншій за 20 м від дитячих майданчиків. Але рішення, яке спало на думку чиновникам міської інспекції з благоустрою, теж соломоновим не назвеш: тепер дітлахи із найближчих будинків мають змогу гратися практично на смітнику.
Чому б не порадитися із людьми? Можливо іноді і «глас народу» скаже мудрі речі. Піч час візиту начальника Івано-Франківської інспекції з благоустрою пана Кукули на вулицю Пулюя мешканці будинку пропонували йому декілька варіантів можливого розміщення смітника.  Жоден із них Степану Івановичу не сподобався. Насамкінець він порадив місцевим мешканцям звертатися зі скаргами до міської влади та депутатів.
Люди скористалися цією порадою – на ім’я Віктора Анушкевичуса та місцевих депутатів написано колективну скаргу, під якою поставили свої підписи більшість мешканців будинку. Чи щось із того вийде, покаже майбутнє. Однак треба стукати і, можливо, вам відчинять. Не можна ж дозволити маленьким івано-франківцям – нашому майбутньому – вже відтепер бавитися на смітнику.
Ольга Герасимко

Степан Кукула,  в.о. начальника
муніципальної інспекції з благоустрою:

– Контейнерний майданчик був розташований поруч з огорожею дитсадка. Місце для нового розташування визначала архітектура. Там дотримані всі санітарні вимоги щодо віддалі від дошкільного закладу і житлових будинків. Дитячі гойдалки можна перенести в інше місце. Прибудинкова територія це дозволяє. Якщо компромісу з мешканцями досягти не вдасться, вони можуть звертатися до департаменту архітектури й містобудування, який має визначати місця для розташування контейнерного майданчика для сміття і дитячого ігрового майданчика з дотриманням всіх вимог щодо цих споруд.  


Переглядів: 875 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]