Четвер, 25.04.2024, 18:25
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Квітень » 26 » КООПЕРАЦІЯ Прикарпаття
22:20
КООПЕРАЦІЯ Прикарпаття

Кооперація Покуття: здобутки і перспективи

Практика засвідчує, що правильним є курс на створення споживчих товариств із залученням інвестицій пайовиків.

Наша перспектива – це і реалізація програм майбутніх реформ, і той новий імпульс економічного потенціалу, що його дасть Міжнародний рік кооперативів.
У правильності цих тверджень переконуємося в процесі ознайомлення з діяльністю споживчих товариств Снятинської райспоживспілки. Але спочатку запрошуємо до розмови молодого голову РСС Василя Дмитровича Чобанюка.
У даний час в системі споживчої кооперації району працює 6 споживчих товариств, а саме Снятинське МСТ, Заболотівське, Стецівське, Задубрівське, Запрутянеьке та Джурівське споживчі товариства. Окрім цього, працюють Заболотівський ринок та Райзаготконтора, інші підприємства. Споживча кооперація спрямовує свої зусилля на виконання рішень кооперативних з'їздів, нарощує об'ємні показники та ефективність господарювання, продовжує виконувати функції по забезпеченню товарами сільське населення.
Нам вдалося отримати у всіх галузях господарювання нарощення обсягів і прибуткової роботи. У даний час в системі трудяться 97 осіб, а кількість пайовиків складає 2804 особи і збільшилась на 40 осіб.
Якщо говорити про основні фінансово-економічні показники за 2011 рік, то загальний обсяг роздрібного товарообігу склав 6755,0 тис. грн., або виріс на 5,5% до відповідного періоду у звітних цінах, в тому числі товарообіг торгової мережі відповідно склав 5740,0 тис. грн., або виріс на 6,3%; виросла реалізація непродовольчих товарів на 9,3%, а її питома вага в торговій мережі складає 21,9%. Галузь працює прибутково, чистий прибуток складає 81 тис. грн.
У ресторанному господарстві товарообіг відповідно склав 1,015 тис. грн., або виріс на 0,7%. На 30,3% виріс оборот з реалізації продукції власного виробництва,а фінансовий результат в галузі складає 29 тис. грн. прибутку.
Протягом 2011 року в галузі торгівлі та ресторанного господарства було здійснено ряд заходів з приведення торгових об'єктів та закладів харчування до конкурентоспроможиого стану.
Говорячи про обсяг заготівельної діяльності за 2011 рік, то він склав 1113,0 тис. грн., що на 20,1% більше, ніж у попередньому році, а ріст платних послуг виріс відповідно на 29,3%. Статутний капітал по системі райспоживспілки збільшився на 1,7 млн. грн. і складає 7,6 млн. грн. Пайовий капітал складає 23 млн. грн., а співвідношення оборотних активів до необоротних 3,48%, що свідчить про подальше поліпшення фінансового стану організації та підприємств. На реконструкцію та модернізацію витрачено 3 млн. грн.
Програмою діяльності на 2012 рік передбачено зростання показників в усіх галузях.
Суб’єкти господарювання забезпечують прибуткову діяльність
Снятинське споживче товариство – це одне з найпотужніших кооперативних об'єднань району. Нещодавно на дільницях, суб'єктах господарювання підбиті підсумки роботи за минулий 2011 рік. Докладніше про це говорить голова правління Снятинського міського споживчого товариства Валентина Шапар.
За 2011 рік споживче товариство спрацювало прибутково. Прибуток склав 229,2 тис.грн. Суб’єкти господарювання, що входять до складу споживчого товариства, забезпечили також прибуткову діяльність. Всі галузі діяльності рентабельні. Кількісний склад працівників з року в рік не зменшується, а є стабільним. З5% кількісного складу працівників -молодь. Пайовий капітал споживчого товариства становить 615,2 тис. грн. Статутний капітал збільшився проти минулого року на 131,4 тис. грн. Фонд кооперативних виплат – 30,5 тис. грн.
Всього пайовиків станом на 1.01.2012 року по споживчому товариству нараховується 660 чол.
В минулому році всі суб'єкти господарювання отримали прибуткові показники. Отож пайовикам нараховано 20,4 тис. грн., з них 7,5 тис. грн. уже сплачено. Роздрібний товарообіг у 2011 році зріс на 15,4%. Відповідно в закладах громадського харчування - на 16,9%, в заготівлі – на 28,7%, обсяг наданих послуг – на 27%. У розвиток матеріальної бази за останні роки вкладено 510 тис. грн. власних коштів товариства. До бюджетів усіх рівнів сплачено 596 тис. грн. податків. Також значно зросли наші обігові кошти, збільшився статутний та плановий капітал. Середньомісячний заробіток у споживчому товаристві становить 1852 гривні. На соціальний захист його членів витрачено 25 тис. грн.
Колектив одностайно підтримує стратегію подальших перетворень та розвитку системи споживчої кооперації. Вважаємо, що насамперед необхідно конкретизувати права кожного пайовика. Вже прийнята програма споживчого товариства на 2012 рік, де окреслено плани розвитку та модернізації торгової мережі. Цю роботу ми розпочали з ремонту магазину у селі Кулачині.
Результат діяльності споживчого товариства за перший квартал н.р. є позитивним. Напрацьовано 49,5 тис.грн. чистого прибутку.
Всі суб’єкти господарювання, що входять до складу споживчого товариства, а саме: ДП «Універмаг», ПСК «Ринок» та ПСК «Кедр» забезпечили прибуткову діяльність.
Ми створили 100 робочих місць у торговому об’єкті «Універмаг» для підприємців, які є пайовиками споживчого товариства та працюють на умовах договору оренди.
Сьогодні ми шукаємо шляхи збільшення власних оборотних коштів, що дають змогу ще краще задовільнити купівельні потреби наших покупців. До кінця року плануємо відкрити ще одне торгове підприємство, створити додатково два робочих місця.
Усі досягнення в роботі споживчого товариства приурочуємо Міжнародному року кооперативів.
Запорука успіху – надійний інвестор
Село Стецева, що у Снятинському районі, за колишньої радянської влади користувалося великою популярністю. Тут діяв багатогалузевий колгосп, яким чимало літ керував добрий господарник двічі Герой Соціалістичної Праці Юстин Тодорович Личук. В молоді роки він у пошуках кращої долі працював у Канаді, але тамтешне життя не зробило з нього заможного фермера, багатого землевласника. Повернувся на рідну землю, до Стецеви. Впродовж багатьох років розбудовував село, розширював колгосп. Але не стало цього мудрого газди. Вітри перемін політичних, економічних, суспільних зробили свою справу. На базі місцевого колгоспу нині діє нова аграрна структура «Волідар», яку очолює Роман Васильович Верига. Його старший брат Іван після отримання будівельного фаху чимало років живе й працює у Західному Сибіру. Нині він громадянин Російської Федерації, але живе надією на повернення до рідного краю, до батьків, братів, сестер… І хоч це давня його мрія, ближчою є інвестиційна діяльність. Щорічно буваючи в рідному селі, він бачив, як руйнується великий кооперативний торговий комплекс, побудований тут в 1977 році. Після тривалих роздумів, перемовин з головою Стецівського споживчого товариства Зіновією Степанівною Веригою, з керівництвом Івано-Франківської облспоживспілки інженер-будівельник взяв в оренду торговий комплекс і ось уже другий рік повертає його до життя за власні кошти. Признається, що уже вклав у реконструкцію 2,8 млн. грн. Підприємство споживчої кооперації (ПСК) отримало назву «Мега-Центр». Очолює його сестра Івана Васильовича Вериги – Калина Василівна Бовтюк. Вона говорить, що до остаточного завершення всіх робіт доведеться вкласти ще півтора мільйона гривень.
На цьому об’єкті у Стецеві уже зроблено дуже багато. Добудовано третій поверх. Замінено покрівлю, виблискує підлога. Це буде ресторанний зал на 400 місць. На першому поверсі завершено реконструкцію під сучасний супермаркет з торговою площею понад 300 кв. м.
Тут уже на першому поверсі успішно діє продуктовий магазин «Мега-Центр», в якому молоденькі продавчині-стецівчанки торгують усіляким крамом і в тому числі: м’ясом, молоком, сметаною, сиром, які надходять сюди з «Волідару». Ціни на цю продукцію власного виробництва на 2-3 гривні нижчі від ринкових.
Голова Стецівського споживчого товариства, член Ради облспоживспілки Зіновія Верига наголошує, що СТ об’єднує 14 торгових підприємств – дев’ять підприємств торгівлі і п’ять – ресторанного господарства. Усі працюють прибутково. Зокрема, на ремонт торгового комплексу, що у сусідньому селі Русові, де 140 років тому народився письменник Василь Стефаник, спрямовано 34 тис. грн. Тепер готуються до ще однієї дати – влітку відзначатимуть 540-річчя Стецеви. Звичайно, що торжества пройдуть і на оновлених поверхах «Мега-Центру».
Заболотів – колиска першого кооперативного осередку в Галичині
Починаючи з 1921 року, у Снятинському повіті оживає кооперація, головним чином завдячуючи вчителеві Марчуку та кооператору Павлюку. Вони заснували 24 січня 1922 року перший в Галичині повітовий кооперативний осередок в Заболотові.
І ось разом із заступником голови правління облспоживспілки Богданом Гаврилюком ми у цьому покутському містечку. У маленькому кабінеті розмовляємо з головою споживчого товариства Тарасом Степановичем Захаруком. Він ветеран кооперації. За плечима дві освіти. За сумлінну працю, особистий внесок у розвиток споживчої кооперації нагороджений почесною трудовою відзнакою «Знак Пошани» Центральної спілки споживчих товариств України (Укоопспілки).
Тарас Степанович розповідає: «У нас нараховується 14 торгових підприємств, площа всіх магазинів складає 348 кв. м. Обслуговуємо 8 населених пунктів – це 12 тис. населення.
Свою діяльність здійснюємо в основному в галузі торгівлі.
Для результативної діяльності правління велику увагу зосереджує на підвищенні конкурентоспроможності власної матеріальної бази.
За звітний період 2011 року на модернізацію торгових підприємств вкладено 47,7 тис. грн. Нам вдається працювати без залучення кредитів. Джерелом для проведення модернізації є: частина наших доходів від оренди приміщень та амортизаційні відрахування, а також кошти інвесторів.
Загальний обсяг роздрібного товарообороту за 2011 р. – 1911,0 тис. грн., порівняно з 2010 роком збільшився на 0,5 млн. грн. Ми прекрасно розуміємо, що істотна особливість господарювання в нинішніх умовах в тому, щоб нарощувати обсяги товарообороту.
Зараз, як ніколи, потрібні нові підходи для реформування споживчої кооперації, які повинні забезпечити збереження цілісності її, та зробити пайовика реальним власником.
Наше споживче товариство наполегливо працює над залученням молоді у члени споживчої кооперації. Хочемо, щоб не випадкові люди вступали в члени СТ, а ті, які вірять у споживчу кооперацію, у її майбутнє.
У своїй роботі ми стикаємося з багатьма проблемами, які треба вирішувати (проблема із власністю, права на землю та інші).
Ми покладаємо надію на важливий документ «Основні засади реформування споживчої кооперації», на те, що він стане початковим планом діяльності споживчих товариств для кожного зокрема. У нашому товаристві збереглася тенденція зростання заробітної плати. В порівнянні з 2010 роком заробітна плата зросла на 13%».
Ось так живуть і працюють нині заболотівські кооператори – нащадки піонерів кооперативного руху на теренах Покуття. Започаткована ними 90 років тому справа вартувала б встановлення пам’ятної дошки.

Переглядів: 1020 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]