Вівторок, 23.04.2024, 09:15
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Квітень » 26 » КООПЕРАЦІЯ Прикарпаття
22:17
КООПЕРАЦІЯ Прикарпаття

Реформування надихає на успішну працю

Із виступу члена Ради Укоопспілки, голови правління
Івано-Франківського міського споживчого товариства
Кульчинської Г.І.
на VII зборах Ради Укоопспілки двадцятого скликання
29 березня 2012 року.


Споживча кооперація України за свою майже півтора вікову історію пройшла різні етапи перетворень і реформ, які здебільшого були пов’язані з історичними подіями в житті держави.
Новітній етап розвитку держави вимагає також нових підходів і реформування організаційних, економічних і соціальних засад споживчої кооперації. Але їх проведення має забезпечити збереження цілісності споживчої кооперації та зробити пайовика не віртуальним, а реальним власником. Ця думка, висловлена головою правління Укоопспілки Владиславом Васильовичем Гончаренком, підтримана кооператорами Прикарпаття.
Адже у своїх пропозиціях щодо напрямів реформування споживчої кооперації кооперативні організації області пропонували все кооперативне майно зробити подільним для ефективного його використання в господарській діяльності, а кооперативну власність визнати приватною, як це передбачено нормами сучасного законодавства. Ці положення були враховані робочою комісією Укоопспілки з розробки Програми подальшого розвитку і реформування споживчої кооперації України.
У своїй роботі організації споживчої кооперації часто стикаються з багатьма проблемами власності, землі, оподаткування, місця і ролі споживчої кооперації у суспільстві, які треба вирішувати спільними зусиллями і в стислі строки. Особливу надію покладаємо на такий важливий документ, як «Основні засади реформування споживчої кооперації України», який по суті стане початковим планом очікуваного реформування кооперативної системи.
Започатковані правлінням Укоопспілки в 2011 році реформаційні процеси надихають працівників споживчої кооперації прикласти максимум зусиль для збереження і подальшого розвитку кооперативного господарства. Кооперативні організації і підприємства області продовжують працювати над виконанням прийнятих планів і досягають у цьому певних успіхів.
У 2011 році Івано-Франківська облспоживспілка виконала свої програмні завдання і наростила обсяги діяльності, які в галузі торгівлі зросли на 10,2%, у ресторанному господарстві – 6,6%, в заготівлях сільськогосподарської продукції і сировини – 8,3% до попереднього року. Продовжено розвиток сфери платних послуг, в тому числі побутових, мережа яких збільшилась на 15%, а обсяг їх реалізації склав понад 10 млн. грн.
Як і в попередні роки, всі господарюючі суб’єкти і галузі діяльності спрацювали прибутково. Сума прибутку в цілому по облспоживспілці зросла і складає 1,7 млн.грн.
Продовжуються стабілізаційні процеси і в економіці кооперативних організацій та підприємств. На 1,5 млн.грн. зріс їх статутний капітал, власні обігові кошти збільшились на 1 млн. 200 тис.грн. і становлять 9 млн.грн. Внесок кооператорів до державного бюджету і державних соціальних фондів складає 25,5 млн.грн.
Більш як на 900 тис.грн. зріс пайовий фонд, його обсяг – 8,4 млн. грн., в тому числі 7,5 млн. грн. – це сплачені членами споживчих товариств додаткові пайові внески на формування фінансових ресурсів, що свідчить про посилення їх участі у господарській діяльності споживчих товариств. За останні п’ять років на кооперативні виплати на паї членам споживчих товариств було спрямовано 527 тис.грн. прибутку.
Організації і підприємства споживчої кооперації приділяють увагу питанням модернізації і розвитку матеріально-технічної бази, інвестування якої зросло в 2 рази і становить 6,1 млн. грн., в тому числі інвестовано в основний капітал 0,9 млн. грн., модернізацію і реконструкцію будівель та споруд – 5,2 млн.грн. До конкурентоспроможного стану приведено 71,3% торгової мережі та 76% мережі ресторанного господарства.
У звітному році більшість задумів і планів кооператорів області втілено в життя в повному обсязі, дещо зроблено частково. Особлива увага приділялась покращенню соціальної складової нашої діяльності.
У системі споживчої кооперації області збережено тенденцію зростання середньомісячного рівня заробітної плати, який збільшився на 13%, та не допущено заборгованості з її виплат.
Господарюючі суб’єкти за рахунок власних коштів спрямували на виплату надбавок, в тому числі «гірської», доплат, премій, компенсаційних виплат та на інші види матеріального заохочення працівників понад 2,7 млн. грн., що в півтора рази більше, ніж у 2010 році.
В грудні минулого року на шостих зборах Ради облспоживспілки чотирнадцятого скликання зроблено детальний аналіз наслідків діяльності системи за 2011 рік, намічено заходи з усунення існуючих недоліків та шляхи вирішення проблемних питань. На основі бізнес-планів усіх кооперативних організацій і підприємств затверджено програму діяльності споживчої кооперації області на 2012 рік.

Переглядів: 838 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]