П`ятниця, 29.03.2024, 09:53
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Січень » 4 » КОНТАКТИ
12:03
КОНТАКТИ
Братня любов у міському масштабі

Івано-Франківськ — справжній рекордсмен з кількості міст-побратимів


На сьогодні столиця Прикарпаття має 22 поріднених міста, ще з 28 містами підтримує більш-менш тісні партнерські стосунки. Для невеликого обласного центру це справжній рекорд. Для порівняння — Луцьк має 9 міст-партнерів, Тернопіль — 3 міста-побратими, Чернігів — 10, Полтава — 8. І хоча головне не кількість, а якість, такі широкі міжнародні контакти все ж є вагомим приводом для гордості. Яку ж конкретно користь отримує наше місто від співпраці зі своїми «братами»? Чи ця «братня любов» залишається лише на папері? На ці запитання спробував знайти відповідь «ЗК».

Міста-побратими: трохи історії
Порідненими називаються міста, які налагодили між собою постійні дружні контакти й підписали відповідну угоду про побратимські стосунки. Переважно такі міста розташовані у різних державах. «Братні» стосунки не вимірюються грошима, тому співпраця між містами-побратимами переважно ведеться в освітній, культурній, соціальній або спортивній сфері. Хоча цілком можливі й спільні економічні та інвестиційні проекти. І, звичайно, у важку хвилину хто ж допоможе, як не побратим? Якщо місто потрапило у біду (тероризм, стихійне лихо тощо), то саме побратими першими надають йому допомогу.

Першими містами-побратимами в історії були Сталінград і британське місто Ковентрі. У 1942 р. німці нещадно бомбили Сталінград. Жителі Ковентрі вислали сталінградцям листа, в якому висловили своє захоплення їхньою мужністю. Британці також запропонували дружбу та допомогу, адже Ковентрі у свій час теж постраждав від бомбардувань. Британські жінки вислали до Сталінграда подарунок — скатертину, на якій кожна з них вишила своє ім’я. Усього на скатертині було більш ніж 800 вишитих підписів. Разом із цим зворушливим презентом британські леді передали гроші, зібрані для сталінградців у рамках благодійної акції. З тих пір побратимство міст «увійшло в моду» й швидко поширилося по всьому світу.

Одинадцять польських «братів» 
«В основному співпраця Івано-Франківська з містами-побратимами ведеться у галузі культури й освіти», — розповідає Оксана Шийчук, начальник відділу міжнародних зв’язків міськвиконкому. — «Це, так би мовити, «перший рівень» співпраці. Далі, якщо контакти розвиваються успішно, ми намагаємося зацікавити наших партнерів і економічною співпрацею, знайомимо їх з інвестиційними можливостями Івано-Франківська, його економічним потенціалом. Культура — це, звичайно, дуже важливо і потрібно, але ми повинні пам’ятати й про економіку, прагнути до зростання економічного добробуту мешканців міста».
Найбільш активно ми співпрацюємо з польськими містами: їх серед наших побратимів аж одинадцять. І це цілком природно, адже зазвичай найбільше ми спілкуємося саме з сусідами. Сьогодні одним з найважливіших проектів співпраці нашого міста з польськими містами-побратимами є проект «S.O.S. — безпечне співжиття людей та безпритульних тварин на польсько-українському прикордонні: Львів, Люблін, Луцьк, Івано-Франківськ». Для спільної реалізації цього проекту виділено фінансування з Євросоюзу. За ці кошти буде розроблено кошторисно-проектну документацію для створення притулку в нашому місті, організовано освітню кампанію, придбано обладнання для маркування та реєстрації безпритульних тварин. Така співпраця дає місту можливість цивілізовано вирішувати проблему безпритульних тварин з використанням досвіду польського міста-побратима Любліна.
Спільно з Любліном розпочинаємо також реалізацію проекту ЄС «Інвестиція в культурі. Системні заходи в культурній освіті», спрямованого на підвищення кваліфікації працівників муніципальних закладів культури. Цей проект також передбачає виділення фінансування з фондів ЄС для придбання освітлювального та звукового обладнання для Народного дому № 1 та Муніципального центру дозвілля.
У лютому-березні 2013 р. в нашому місті планується відкриття Центру польської культури та європейського діалогу. Для цього пілотного проекту поляки вибрали саме наше місто, адже тут вони відчувають особливо сприятливі умови для співпраці.
«На жаль, у співпраці з містами-побратимами, як і всюди, багато залежить від людського фактора», — зауважує Оксана Шийчук. — «Наприклад, раніше у нас була дуже тісна співпраця з одним польським містечком. Їх делегації бували у нас найчастіше. Наші спортсмени щороку виїжджали туди на змагання. Однак після зміни керівництва цього містечка контакти дещо послабилися. Хоч ми і надалі запрошуємо представників з міста-побратима, дітей, спортсменів до участі у міжнародних заходах, що проводяться в нашому місті».

Бая Маре: братство по-румунськи

Найдавніша й досить успішна співпраця ведеться і з румунським містом Бая Маре. Саме з Бая Маре у 1990 р. була укладена перша угода про співпрацю в історії нашого міста. Сьогодні разом із цим містом Івано-Франківськ виконує вже другий грантовий проект «Покращення навколишнього середовища в м.Івано-Франківську та прилеглих регіонах шляхом застосування екологічно безпечних технологій управління твердими побутовими відходами з використанням досвіду Бая Маре, Марамуреш (Румунія), 2011-2012 рр.». Цей проект передбачає розробку системи збору, сортування й утилізації сміття в нашому місті: придбання відповідної техніки, сміттєвих контейнерів, а також проведення освітньої роботи щодо поводження зі сміттям серед мешканців міста.

Такий далекий і близький Арлінгтон

Найдальший «брат» Івано-Франківська — це американський Арлінгтон. За відстанню, та не за теплотою стосунків.
«Американці ставляться до укладення угод з містами-побратимами дуже відповідально», — стверджує пані Оксана. — «Для них потрібно скласти мало не бізнес-план, щоб переконати, що така співпраця їхньому місту справді потрібна».
До слова: міст-побратимів у Арлінгтона лише п’ять. Під кожне таке місто там створюється спеціальна асоціація, яка займається співпрацею з ним. До цієї асоціації належать люди, яких з цим містом-побратимом щось пов’язує — походження, родинні зв’язки… Тому ці добровольці займаються такою роботою з ентузіазмом та задоволенням. Угоду про партнерство було підписано недавно, але вже розробляються благодійні проекти, проекти обміну студентів тощо.

«Рука дружби» з Прибалтики

Досить добре складається співпраця Івано-Франківська й з прибалтійськими містами.
У 2008 р. делегація з Івано-Франківська відвідала м. Тракай (Литва) і взяла участь у церемонії вручення цьому місту Почесного прапора Ради Європи. Іванофранківці використали литовський досвід участі у конкурсах на європейські нагороди і це суттєво допомогло нашому місту у 2012 р. отримати нагороду ПАРЄ — Почесний знак Ради Європи. Така відзнака є свідченням досягнень міста у збереженні яскравої самобутності, поширенні європейських ідей, налагодженні міжнародних контактів. У м. Єлгава (Латвія) щороку організовується тиждень української культури й івано-франківські муніципальні колективи художньої творчості, як правило, представляють на цьому заході українську культуру.

Чим далі на північ — тим «прохолодніше»

На жаль, співпраця з російськими містами-побратимами поки що залишається лише на суто «офіційному» рівні, наприклад, участь у святкуванні Дня міста, річниць Перемоги у Великій Вітчизняній війні тощо. Активного культурного обміну не відбувається — що ж поробиш, така політика. Краща ситуація з білоруським Брестом — там великого значення надають вшануванню героїв-захисників міста й цікаво організовують відповідні заходи. Тож можна навчитися чомусь корисному, перейняти досвід.

Варто зазначити, що зараз робиться акцент не на пошуку нових міст-побратимів, а на поглибленні співпраці з уже існуючими. Важливо також, що ця співпраця є взаємовигідною. Міста-побратими мають право звертатися за підтримкою спільних починань в міжнародні та європейські організації. Останніми роками наші партнери з міст-побратимів усе частіше запрошують Івано-Франківськ до участі в тому чи іншому проекті транскордонної співпраці, які претендують на фінансування з коштів ЄС. А це означає, що нам довіряють і з нами хочуть співпрацювати.

Олена БУЧИК

КОМЕНТАР:

Віктор Анушкевичус, міський голова:
– На мою думку, найбільше користі для міста принесли і продовжують приносити проекти транскордонної співпраці з містами Люблін, Бая Маре та Жешув. Це проекти «Покращення навколишнього середовища в м.Івано-Франківську та прилеглих регіонах шляхом застосування екологічно безпечних технологій управління твердими побутовими відходами з використанням досвіду Бая Маре, Марамуреш (Румунія), 2011-2012 рр.», «S.O.S. — безпечне співжиття людей та безпритульних тварин на польсько-українському прикордонні: Львів, Люблін, Луцьк, Івано-Франківськ», в яких наше місто безпосередньо бере участь. На сьогодні Івано-Франківськ цілеспрямовано не шукає нові партнерські міста. Такі контакти встановлюються поступово і виникають на основі спільних інтересів та зацікавлень громад. Зараз ми надаємо перевагу тому, щоб шукати можливості співпраці з існуючими містами-партнерами. Хоча і вивчаємо пропозиції від потенційних партнерів з Португалії та Грузії. Багато міст-парнерів Івано-Франківська я відвідав особисто, зокрема, польські міста-партнери Жешув, Зєльона Гура, Рибнік, Ополє, Варшаву, Свідніцу, Нову Суль, Люблін, Кошалін, а також білоруський Брест та чеський Пршеров, литовський Тракай та латвійську Єлгаву. Проте, найбільше вражень залишилось після відвідин американського міста Арлінгтона.

Переглядів: 1013 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]