П`ятниця, 26.04.2024, 01:39
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Червень » 17 » Хто (і як) тут живе?
14:42
Хто (і як) тут живе?
«Західний кур’єр» дослідив вартість офісних приміщень, в яких знаходяться обласні та міські організації найбільш рейтингових політичних партій України.

Партія регіонів
Обласне представництво знаходиться на вулиці Грушевського. В одному приміщенні тут і офіс «Молодих регіонів», і приймальня народного депутата від ПР Василя Чуднова. До цього в будівлі знаходився книжковий магазин «Дивосвіт», пізніше автосалон, а з жовтня 2011 року тут «прописався» обласний осередок регіоналів.
Раніше політична сила орендувала офіс на вулиці Василіянок (зараз, до речі, там знаходиться обласний осередок «Нашої України»), але у зв’язку з розширенням штату змінили приміщення на більш комфортабельне. Офіс і справді просторий та сучасний, повністю технічно оснащений, з гарним ремонтом. Щоправда, надати інформацію щодо площі приміщення працівники навідріз відмовились, а після питань щодо фінансування навіть занервували. Мовляв, «точно не з державного бюджету». За нашими припущеннями, площа приміщення – близько 60 квадратних метрів.
Офіс міського представництва розташовується на вулиці Труша, неподалік парку Міцкевича. Його відразу легко помітити, біля входу майорять два яскраві прапори – державний синьо-жовтий та синій – регіоналів. Так само, як і колеги з обласного осередку, представники міського відділення інформацію щодо площі та фінансування вирішили не розголошувати.
Приміщення міського осередку менше, ніж обласного – десь 35 м2, але відразу помітно сучасне обладнання, яким офіс повністю «начинений».


ВО «Свобода»
Офіс обласного осередку «свободівців» розташовується на Північному бульварі. У приміщенні чи не на кожній стіні то плакат Тягнибока, то Бандери, вишиваний портрет Шевченка, оздоблення під українську вишивку. Біля столу засідань –Державний прапор України та прапор УПА. Представники «Свободи» інформацію щодо площі не приховували, але визначали «на око» – 60 квадратних метрів. Загалом приміщення просторе і світле, щоправда, з незакінченим ремонтом. Міське представництво раніше було по сусідству з обласним, але кілька років тому переїхало на вулицю Незалежності. На 30 квадратних метрах тут розмістилась і громадська приймальня, і агітаційний центр «Свободи».


«Фронт змін»
На Прикарпатті офіси «Фронту змін» з’явилися у грудні 2008 року, спочатку як громадського об’єднання, а з 2010-го – як політичної партії. Раніше і обласний, і міський осередки «Фронту змін» знаходилися на вулиці Бельведерській, але у 2009 році переїхали у кращі приміщення. Обласний – на Галицьку, а міський – на площу Міцкевича, обидва в центральній частині міста.
Офіс обласного представництва красиво умебльовано, з привабливим ремонтом. Площа приміщення – орієнтовно  50м2. За словами представників обласного осередку, обласний офіс не є приймальнею, тут проводяться лише найважливіші зібрання, наради і т.д. Якщо громадяни приходять, то їх, звичайно, вислуховують, але скеровують у відповідне локальне представництво. Якщо це житель Івано-Франківська – то у міський офіс, а якщо районний мешканець – то до районного офісу.
У міського осередку «Фронту змін» приміщення невелике – приблизно 20-25 м2, але затишне та зручне. Тут за графіком проводять депутатські прийоми громадян, а також розглядаються їх звернення.


Партія «УДАР»
Обласне представництво партії орендує приміщення на вулиці Січових стрільців, межує з кількома приватними офісами. Раніше обласний «УДАР» знаходився на вулиці Донцова, але з вересня-жовтня минулого року «перебрався» ближче до центральної частини міста. Площу офісу «ударівці» сказали відразу і без жодних приховувань – 31 квадратний метр.
Міський осередок «УДАРу» орендує приміщення у «Парк-готелі», на вулиці Мазепи. Щоб потрапити до офісу, потрібно обійти будівлю готелю і зайти із заднього двору. По дорозі – два великі сміттєві баки, замість таблички – роздруківка на аркуші А4. Офіс знаходиться в одному приміщенні з громадською організацією «Форум», хоча приміщення доволі маленьке – всього 24 квадратних метри.
«Парк-готель» дає багато можливостей, – розповідає представник міського осередку. – Для великих прийомів та зустрічей ми орендуємо конференц-зал, а для особистих прийомів – спеціальну кімнату. Якщо ж якісь локальні звернення – розглядаємо безпосередньо у приймальні». 


«Наша Україна»
Обласний осередок знаходиться на вулиці Василіянок, по сусідству з багатьма іншими офісними приміщеннями. Біля дверей представництва висить табличка з написом:  «Громадська приймальня народного депутата Зіновія Шкутяка». На наше питання, чи це представництво «НУ», чи лише депутатська приймальня, працівниця офісу відповіла досить неоднозначно: «Та може бути і представництво». Жінка, яка представилася секретарем-консультантом, на будь-які питання відповідати відмовилась і ясно дала зрозуміти, що наша присутність тут не бажана. Приміщення офісу досить велике – приблизно 40 квадратних метрів, щоправда, невідомо, хто його фінансує – чи партія «Наша Україна», чи сам народний депутат.
Міське представництво розташовується на вулиці Шашкевича. У приміщенні кілька кімнат, є і так званий «мітинг-рум» – досить просторий зал для переговорів. Площа – близько 30-35 квадратних метрів.

«Батьківщина»
Регіональні представництва «Батьківщини» виявилися справжньою загадкою. Як вказано на офіційному інтернет-сайті партії, обласний осередок у Івано-Франківській області знаходиться на вулиці Мельника, але офісу там ми не знайшли. Місцеві жителі повідомили: «Так, було тут представництво, але давно уже кудись переїхало». Іншої адреси на сайті ми не знайшли, тому вирішили навідатися до міського представництва, яке розташовується на вулиці Тичини. Серед багатьох інших офісів знаходимо потрібний. Перед нами дошка з портретом Юлії Тимошенко і броньовані двері. Що-правда, зачинені. Наступного дня зранку повторюємо візит до міського представництва, але ситуація та сама – ніхто не відчиняє. Питаємо у чергової на вході до будівлі, чи буває хтось в офісі «Батьківщини»? «Так, зранку, десь о годині 9-ій приходить іноді жіночка». Що ж, цікава позиція… Втім, приблизну площу міського офісу ми все-таки визначили. У приміщеннях будівлі, де знаходиться представництво, блочна система розмі-щення кімнат, отож кімната поряд з «Батьківщиною», має бути така ж за розміром. За словами працівниці сусіднього ательє, площа кімнати 16-18 квадратних метрів.

Підсумки 
Можна зробити висновок, що майже всі регіональні представництва політичних партій в Івано-Франківську знаходяться у центральній частині міста, де, як відомо, ринкова вартість нерухомості завжди була найвищою. 
За словами експертів з бюро нерухомості, на сьогодні приблизна ціна за 1 м2 комерційного приміщення з пристойним ремонтом в центрі міста – близько 3000 у.о. Звичайно, ціна залежить від багатьох факторів: від наявності окремого входу, від розташування на поверхах (чим вище поверх, тим дешевша вартість), і навіть від того, який фасад будівлі. Якщо приміщення у центрі, але з ремонтом ще радянських часів, гранична ціна 1 м2 у такій нерухомості – 1500 у.о. І навпаки, за першокласний дизайн та якісний ремонт доведеться солідно заплатити – близько 4500 у.о/1 м2. 
Отож, за експертною оцінкою та нашими підрахунками, найкращі офіси серед обласних представництв у нашій області належать Партії регі-онів та «Фронту змін». При їх продажу можна вторгувати близько 240000 у.о. за кожен. На другому місці – ВО «Свобода», яке при продажу за свій офіс могло б отримати в середньому 170000 у.о. Ринкова ціна за обласний осередок «Нашої України» – не менше 110000 у.о., а Кличкового «УДАРу» – 93000 у.о.
Щодо міських осередків, то тут найкращий офіс у «Нашої України». Його вартість на ринку нерухомості – приблизно 170000 у.о. Слідом іде Партія регіонів, ціна офісу якої при продажу – 130000 у.о. «Свобода» на третьому місці – 90000 у.о. «УДАР» за свій  офіс у «Парк-готелі» та «Фронт змін» при продажу отримали б по 85000 у.о. І найменш презентабельний офіс серед міських осередків у «Батьківщини»– при продажу вони отримали б не більше 45000 у.о.
Варто сказати, що такий рейтинг досить непостійний, адже політична ситуація в Україні змінюється буквально з кожним днем. Але з його допомогою можна прослідкувати певну відповідність між тим, які партії набирають полі-тичну силу, а які втрачають народну підтримку. Нещодавно на вулиці Лепкого вже з’явився регіональний осередок «Україна-Вперед!» Наталії Королевської. Говорити про високий рейтинг партії звісно ще рано, але  перспектива, за певних обставин, – незаперечна. Інші ж партії, які займали високі позиції в минулому, сьогодні, навпаки, стрімко втрачають популярність. І все це, звичайно, позначається і на регіональних осередках. Але, як ми уже зазначали на початку статті, обласні та районні представництва – важливий показник престижу партії, тому оминати увагою їх не варто. Політика – річ тонка, тут важливі навіть і дрібниці.
Цікаво також і те, що законодавство не встановлює мінімальної чисельності членів територіальних організацій політичних партій, вказано тільки, що один член партії повинен очолювати обласний осередок партії. Також, хоча і встановлена вимога стосовно створення партією осередків у більшості областей України, будь-які наслідки їхньої ліквідації відсутні. Не регламентується і відповідальність партійних осередків за вчинення дій всупереч рішенням керівних партійних органів, отож, законодавство у цій сфері ще досить недосконале. Правда, це вже інша тема для дослідження.
Оксана ГЛУШКЕВИЧ

Переглядів: 1451 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 гістьь  
0
Засідав обласний антикорупційний комітет

Поділитись




Голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк провів організаційне засідання з питань створення в області громадського антикорупційного комітету. Означений комітет, за словами голови ОДА, покликаний здійснювати заходи щодо протидії корупції, боротьби зі злочинністю, забезпечення громадського порядку‚ захисту прав громадян.

На організаційному засіданні обрано керівний склад комітету, напрацьовано пропозиції з попередження факторів, які сприяють корупційним та злочинним проявам.

Очолив комітет позаштатний радник голови облдержадміністрації Василь Тинкован.

Наступне засідання комітету відбудеться вже на початку липня.

Питання про утворення на Прикарпатті громадського антикорупційного комітету розглядалося на колегії облдержадміністрації наприкінці травня. Голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк упродовж засідання колегії наголошував: такий комітет повинен стати «арбітром між бізнесом, правоохоронними органами і судом, контролюючи діяльність всіх державних органів, зокрема, й правоохоронних». Антикорупційний громадський комітет тісно співпрацюватиме із представниками ЗМІ.
20 Червня 2012, 12:19

Версія для друку Обговорити на форумі Відправити другу До закладок Лист редактору

Якщо ви помітили помилку виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.

Коментарі:
Автор: Гість, 20 Червня 2012, 15:38
надрукуйте склад а то може усі в комісії корупціонери
Відповісти

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]