П`ятниця, 19.04.2024, 08:05
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Січень » 24 » ГРОШІ
11:02
ГРОШІ
«Івано-Франківськгаз» – банкрут? Абсурд!

Минулого тижня в електронних мас-медіа появилася інформація про те, що господарські суди у січні відкрили справи про банкрутство кількох обласних підприємств з газопостачання і газифікації.
Про це повідомляється в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Справи порушені за заявами кредитора – компанії «Укртрансгаз» щодо підприємств «Івано-Франківськгаз», «Сумигаз», «Чернігівгаз», «Закарпатгаз», «Криворіжгаз» і «Миколаївгаз». А кількома днями раніше господарські суди Луганської, Вінницької, Дніпропетровської та Харківської областей порушили справи про банкрутство газопостачальних підприємств «Луганськгаз», «Вінницягаз», «Дніпрогаз» та «Харківміськгаз».
Невже у таких солідних підприємств паливно-енергетичного комплексу справи настільки кепські, що доводиться вести мову про банкрутство? І хто зацікавлений у тому, щоб суспільство повірило в черговий сучасний міф?
Виявляється, все просто. Як повідомляють ЗМІ, кредитори облгазів скористалися тимчасовою відсутністю заборони на банкрутство підприємств ПЕК, щоб добитися від компаній повернення боргів. А подати позови з вимогою про банкрутство до облгазів стало можливим у зв'язку з тим, що Верховна Рада нового скликання поки що не продовжила дію Закону «Про заходи, спрямовані на забезпечення стабільного функціонування підприємств паливно-енергетичного комплексу».
Такий документ забороняє робити банкрутами ті підприємства ПЕК, в яких є частка держави. Базовий закон було ухвалено в 2005 році, але щорічно його дія продовжувалася окремим законом. Цього року парламентарі чомусь «забули» (чи не політичні чвари в цьому винні?) його ухвалити.
Яка ж насправді ситуація в ПАТ «Івано-Франківськгаз»? На запитання «Західного кур’єра» голова правління підприємства Ігор Прокопів відповів, що мова йде про старі борги, яких є десь чотири мільйони гривень. Для його ПАТ «Івано-Франківськгаз» питання про банкрутство не стоїть ніяким чином, оскільки воно успішне і прибуткове (на рахунках «Івано-Франківськгазу» кілька десятків мільйонів – ред.).
«Переконаний, що ситуація з позовами вирішиться найближчим часом, – сказав Ігор Прокопів. – Буде прийнята відповідна постанова. Зрештою, ми в змозі погасити старий борг, і ніякої паніки з цього приводу ні в працівників, ні в населення не повинно бути».  
Однак дещо інакше думає з цього приводу іванофранківець, народний депутат України нинішнього скликання Володимир Купчак, який вважає, що цілком ймовірно, що парламентарі не проголосують славно(горе)звісний закон, а для населення все ж слід очікувати підняття тарифів на постачання газу, бо про це вже заявив прем’єр-міністр Азаров.   
Наталка СТРІЛЕЦЬ

КОМЕНТАР
Володимир Купчак,
народний депутат України, голова правління ВАТ «Івано-Франківськгаз» у 2008-2010 рр.:

«Фінансово-господарський стан облгазів після «фірташізації» (з початку 2010 року) дійсно покращився в рази. Основними причинами такого благополуччя є те, що після отримання практично повного контролю над облгазами України структурами, афільованими з DF Group (група Дмитра Фірташа), держава в особі Президента і Уряду створила особливі, я би навіть сказав, тепличні умови для цих підприємств. Саме для них було списано багатомільярдні борги перед державою, суттєво (майже вдвічі) було збільшено тарифи на постачання і транспортування газу, що, по суті, є основними джерелами доходу вищезгаданих підприємств.
І все би було добре і правильно, якби таке покращення не відбувалося за рахунок звичайних громадян, тобто нас з вами, адже саме на плечі громадян лягли такі «покращення».
Тому, на перший погляд, дивним виглядає сама можливість запровадження процедури банкрутства облгазів. Проте пояснення цьому, звісно ж, є. Мова йде про те, що коли підприємство перебуває в банкрутстві, кредитори практично позбавлені шансу повернути свої борги. В той же час облгази матимуть можливість стягувати свої заборгованості.
Тобто мова тут може йти про фіктивне банкрутство. Воно інколи використовується нечистими на руку ділками з метою ухилення від повернення боргів, адже, за їхнім переконанням, борги повертають лише боягузи.
Вони заметушились, оскільки закінчив свою дію славнозвісний закон 2711, який фактично дозволяв не повертати борги, зафіксовані на певну дату. А законопроект 1175Д, який внесений на розгляд парламенту, ще не проголосований. Та і не відомо, чи буде проголосований та підписаний Президентом, зважаючи на той холод, який спостерігається у ставленні до п.Фірташа і його оточення. Як бачимо, сьогоднішнім Міністром палива і енергетики призначена людина, аж ніяк не близька до DF Group. А найбільший лобіст Фірташа пан Бойко, хоч і отримав підвищення, проте де-факто усунутий від впливу на галузь. От і змушений пан Фірташ вигадувати різного роду схеми захисту свого, на його думку, бізнесу.
Тут варто нагадати, що найбільшою цінністю облгазу, яка фактично і визначає його монопольне становище, є мережі. А вони, як відомо, є (принаймні поки) в державній власності. Тому мені було б цікаво подивитись, як облгази стануть банкрутами. Впевнений, цей крок змусить Президента адекватно реагувати: віддати мережі в управління більш ефективному власнику. І претендентів вишикується величезна черга! Та чомусь мені здається, що переможця можна визначити вже зараз.
Тож варто пану Фірташу двічі подумати, перш ніж розпочинати процедуру банкрутства, аби не викопати могилу своєму бізнесу власними ж руками. Такого подарунку вже давно чекають юні фінансові генії з відомого регіону.
Ну, а простим громадянам, звичайно ж, варто готуватися до гіршого, адже Прем'єр вже оголосив, що тарифи таки підійматимуться...
І вихід тут один: без комплексних реформ галузі, подолання корупції на найвищих щаблях влади, наведення елементарного порядку зробити щось дійсно складно».

Переглядів: 778 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]