Четвер, 28.03.2024, 14:31
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 2
Гостей: 2
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Січень » 24 » ГРОШІ
11:01
ГРОШІ
Отримав подарунок – заплати податок

Так вже повелося  у нашій країні, що питати про вартість піднесеного кимось дарунка вважається як мінімум нечемно.  А даремно, бо якщо виявиться, що ціна отриманого презенту перевищує половину мінімальної заробітної плати, на вас очікує ще один сюрприз, щоправда, менш приємний – сплата податку. Така норма прописана у Податковому кодексі.

Отож, що таке «податок на подарунки» і  хто повинен його сплачувати, як саме податківці шукатимуть «обдарованих» неплатників, та яке покарання очікує на порушників – читайте у «ЗК».
«Додаткове соціальне благо»
Отож, згідно з податковим законодавством, кожен презент, дорожчий за 573,50 грн., розглядається владою як додаткове соціальне благо, а отже, обкладається податком у розмірі від 5 до 17 відсотків тієї суми, яка перевищила дозволену. Чим дорожчий подарунок — тим більший і податок. Цікаво, що розмір податку нараховується саме з тієї суми, на яку щасливий власник сам оцінює своє «додаткове соціальне благо».
Що стосується грошей, то вони оподатковуються в будь-якому випадку, навіть якщо сума менша за 573 гривні. Тобто, якщо на день народження друг подарує вам, припустимо, 100 гривень, 5 гривень маєте віднести до податкової.
Не обкладаються податком лише ті подарунки, які ви отримали від близьких людей: батьків, дружини, чоловіка чи дітей. А от за щедрість тітки, дядька, брата чи сестри доведеться платити «за тарифом». 

Сплата податку – на вашій совісті
Виникає питання: а як же податківці шукатимуть власників дорогих презентів? А ніяк.
Податковий кодекс передбачає: людина, що отримала дорогий дарунок, повинна сама прийти в податкову, заповнити декларацію і сплатити податок згідно з законодавством.
Теоретично все просто, але у податковій погоджуються: далеко не кожна жінка, яка отримала коштовну прикрасу від кавалера, піде заповнювати декларацію про свої доходи. А простежити, хто, кому й коли дарує коштовні презенти, практично неможливо. Проконтролювати можна лише ті дарунки, які посвідчуються нотаріально: наприклад, квартири, машини, предмети антикваріату або твори мистецтва. А подарунки, придбані за готівку, відстежити вкрай важко.  
Тобто податкова у цьому випадку сподівається виключно на совість громадян і вірить, що як тільки рік закінчиться, вони розрахуються з державою. Кажуть: нікого не примушуватимуть, але якщо «засічуть на гарячому» – стягнуть штраф.
Отже, якщо ви вирішите проігнорувати подання податкової декларації у законодавчо встановлений термін, отримаєте штраф у розмірі 170 гривень.
Якщо і після цього не заплатите 5-відсотковий податок, то через 30 днів він підросте до 10% від вартості подарунка. Якщо затримка зі сплатою в 31-90 календарних днів, то сума боргу збільшується до 20%.

ДПС: «податку на подарунки не існує»
Самі податківці такого жвавого ажіотажу громадськості навколо «податку на подарунки» не розуміють, кажуть: не такий він і страшний, як його малюють.
«Податку на подарунки як такого не існує, – пояснює Петро Кулик, начальник відділу оподаткування фізичних осіб ДПС в Івано-Франківській області. – Є податок на доходи фізичних осіб, а подарунок вважається всього лише одним із видів доходу».
До того ж, говорять податківці, подарунок, як вид доходу, був вказаний у законодавстві ще в далекому 2003 році, і не зрозуміло, чому саме зараз ця тема так зацікавила багатьох людей – після бійки, як відомо, кулаками не махають. Мовляв, просто таким чином хтось «на рівному місці» намагається вкотре озлобити громаду, явно перебільшуючи значення «подарункового» податку.

Щоб подарунок не вилився у штраф
Отож, чи вишиковуватимуться люди у черги під податковою, аби розрахуватися з державою за свої подарунки, та на скільки за рахунок властивої українцям щедрості збагатиться держскарбниця, покаже час. Однак, даруючи дорогі подарунки друзям чи близьким, будьте пильні, адже нехай навіть і «гіпотетично», проте щасливий власник вашого презенту як «бонус» може отримати ще і штраф, якщо вчасно не заплатить передбачений ПКУ податок.  

Оксана ГЛУШКЕВИЧ


Переглядів: 864 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]