Четвер, 25.04.2024, 08:25
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Вересень » 5 » ГОСПОДАР
09:39
ГОСПОДАР
Картопляна міль –  небезпека  пасльоновим культурам

Картопляна міль – регульований шкідливий організм, що завдає значної шкоди розвитку сільського господарства. В Україні виявлена в АР Крим, Донецькій, Запорізькій, Одеській, Херсонській та інших областях. Пошкоджує переважно картоплю, особливо бульби у сховищах, а також тютюн, помідори, перець, баклажани, дикорослі пасльонові. Метелик — розмах крил 12-16 мм.

Передні крила широко ланцетні, коричнево-сірі, з більш темним внутрішнім краєм, жовтими лусочками і темно-коричневими штрихами. Зимують гусениці і лялечки в коконах на рослинних рештках та на поверхні грунту. В овочесховищах міль може розмножуватися протягом зими, при чому гусениці пошкоджують бульби. Навесні з насінними бульбами, заселеними яйцями, гусеницями або лялечками, шкідник знову потрапляє у поле, де продовжує свій розвиток. Самки відкладають яйця по одному або купками з нижнього боку листків на стебла, грунт і не прикриті ґрунтом бульби. Гусениці вгризаються під епідерміс листка, молодого пагона або шкірку бульби, вигризають міни і ходи. На півдні протягом року може розвиватися 3—5 поколінь, які накладаються одне на одне. Тому в природі літ метеликів можна спостерігати з травня до кінця жовтня.
Ознаки пошкодження: гусениці картопляної молі, на листах пасльонових залишають округлі міни, частіше прозорі,розміщені ближче до центральної і бічних жилок листка. Через стінки міни видно гусениць шкідника старшого віку. Спостерігається сплетіння листків павутиною, пошкодження стебла і пагонів. Такі пошкодження виявляють по загнутій верхівці пагона із зів'ялим листям. На плодах, пошкоджених гусеницями картопляної молі, помітні місця їх проникнення. В них часто помітні екскременти гусениці. При розрізі плодів виявляють гусінь різних поколінь, їх ходи, які заповнені екскрементами.
Заходи захисту та боротьби:
Найефективнішими методами боротьби з картопляною міллю є агротехнічні методи, а саме: висаджування здорового посадкового матеріалу, підгортання рослин, так як самка шкідника відкладає яйця в бульби, які знаходяться майже на поверхні грунту, при виявленні заражених рослин їх необхідно знищувати, необхідно знищувати пасльонові бур’яни, на яких може розмножуватись шкідник.
З хімічних засобів захисту рослин можна застосовувати препарати відповідно до „Переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених для використання в Україні” – це такі пестициди як Арріво, Інта-Вір, Децис-Профі, Децис-Екстра, Бі-58 Новий, Шарпей.
У разі виявлення ознак ураження звертатися в ДУ «Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія»
за адресою:  м. Івано-Франківськ,
вул. Горбачевського, 11, тел. (факс)                  
50-64-58, e-mail: fitolabif@mail.ru.


Оксана Левицька,
завідувач відділу фітосанітарного аналізу
ДУ «Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія»

Переглядів: 676 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]