П`ятниця, 19.04.2024, 13:45
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Січень » 17 » ДІЛО
12:20
ДІЛО
«Змія» зашипіла податком
1 січня вступив в дію податок на нерухоме майно


В Івано-Франківську ставку податку за 1 кв. м житлової площі визначено рішенням Івано-Франківської міської ради від 25 червня 2011 р. Порівняно з іншими регіонами України в облцентрі Прикарпаття вона найнижча. Якщо Податковим кодексом визначена ставка оподаткування до 1%, то у нас 0,8% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного (податкового) року, для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв. м, і житлових будинків, площа яких не перевищує 500 кв. м. Якщо ж житлова площа вашої квартири (квартир) в сукупності перевищує 240 кв. м, а площа житлових будинків перевищує 500 кв. м, то вам доведеться сплатити 2,7% розміру мінімальної заробітної плати. Остання норма, згідно з Податковим кодексом, є однаковою для всіх регіонів держави.

Нульовий податок… і в тінь
Громадян середнього достатку і тим більше малозабезпечених податок не торкнеться. Принаймні в тому вигляді, в якому діє зараз. Втім, аналітики відзначають кілька неоднозначних моментів. По-перше, власники невеликих квартир в юридичному сенсі не звільняються від податку – вони повинні його нарахувати за нульовою ставкою. Але як тільки депутатам прийде в голову змінити цей відсоток, податок на нерухомість буде платити кожен. По-друге, конкретний розмір податку – до 1% – визначає місцева влада. Теоретично депутати будь-якого міста можуть встановити податок навіть в 0,1% або 0,0001% від мінімальної зарплати. І це не буде порушенням закону. Правда, в більшості місцеві ради обирають максимальну ставку – 1%.
Ще одна особливість – сплата податку для власників двох і більше квартир і будинків. За законом, база оподаткування розраховується окремо по кожному об'єкту нерухомості, незалежно від того, скільки їх у власника. Можливість заплатити «нульовий» податок дається тільки на одну квартиру або будинок за умови, що їх площа вписується в пільгові рамки. Для другого, третього, п'ятого і десятого житла податок поширюється на всю площу. Це і є головний принцип податку на нерухомість. Був визначений стандарт: один власник має право на одну квартиру площею до 120 кв. м. За більший метраж або більшу кількість доведеться платити. Однак, і з кількістю, і з метражем проблеми вирішуються за допомогою тих же юристів. «Зайве» житло можна в спішному порядку подарувати дітям, онукам або іншим близьким родичам. А надлишок «квадратів» розподілити між членами сім'ї. «Якщо квартира або будинок знаходяться у спільній частковій власності кількох осіб, платником податку є кожна з них за приналежну йому частку. Тому неоподатковувана податком площа квартири, яка знаходиться в спільному володінні двох людей, автоматично збільшується з 120 до 240 «квадратів». Якщо власників троє – до 360, і так до нескінченності.

Не сплатив податок – штраф-пеня

Загалом податок на нерухомість «торкнеться» до 20 мільйонів українців. Громадяни-власники нерухомого майна, що підлягає оподаткуванню, почнуть отримувати повідомлення-рішення про суму податку та платіжні реквізити з квітня 2013 року, –  повідомила прес-служба Міністерства доходів і зборів з посиланням на директора Департаменту оподаткування фізичних осіб Державної податкової служби України В'ячеслава Бусарєва.
«До 1 липня всі платники податку на нерухомість, який введено з початку цього року, отримають повідомлення про суму податку, яку необхідно сплатити протягом 60 днів. Якщо власник не погоджується з розрахунком, він повинен звернутися до податкової для звірки даних», – зазначив В’ячеслав Бусарєв.
А от за несвоєчасну сплату податку на нерухомість передбачені штрафні санкції: при затримці сплати до 30 днів – 10% погашеного податкового боргу, понад 30 днів – 20%.
Як зазначив Бусарєв, громадяни, які володіють кількома житловими об'єктами, за бажанням можуть звернутися в податкову для визначення об'єкта, за який сплачується податок на нерухомість. В іншому випадку пільга буде застосовуватися до того житла, в якому платник податків зареєстрований.
Юридичні ж особи розраховують суму податку самостійно та декларують її станом на 1 січня звітного року і протягом місяця (тобто до 1 лютого) подають таку декларацію до податкового органу за місцезнаходженням об’єкта. Сплачують вони податок авансовими платежами щокварталу до 30 числа місяця, що настає за звітним кварталом.

А що бюджет?..

Наразі фінансовий результат від введення податку на нерухомість в Україні не прорахований, оскільки повної бази даних про будинки і квартири в країні немає. Однак за приблизними розрахунками, проведеними ще у 2009 році, обсяг щорічних надходжень до місцевих бюджетів від власників розкішних апартаментів повинен скласти близько 550-600 млн. грн., або близько 2% всіх доходів державного бюджету. Сума порівняно з іншими країнами невелика. Приміром, місцеві бюджети Великобританії у 2009 році отримали від податку на нерухомість 24600000000 фунтів стерлінгів (4,5% доходів держбюджету). У Франції надходження досягають 51% доходів місцевих бюджетів, а в США – 71%.
Роман ТИХИЙ
Переглядів: 856 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]