Субота, 20.04.2024, 11:11
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Грудень » 2 » ДІЛО
10:59
ДІЛО
Досягли партнерства, намітили перспективи
В Івано-Франківську з успіхом пройшов Міжнародний інвестиційно-економічний форум


Минулого тижня Івано-Франківськ у черговий раз приймав Міжнародний інвестиційно-економічний форум «Партнерство і Перспектива». Форум зібрав понад 200 учасників, з них іноземних – більш як три десятка. Про високий рівень цього важливого економічного заходу свідчить те, що він зібрав представників ділових, наукових, дипломатичних і владних кіл з України, Румунії, Австрії, ФРН, Іспанії, Словаччини, Польщі, Білорусі, Молдови, Грузії, які мали можливість конструктивно обговорити перспективи розвитку інвестиційного, зовнішньоекономічного та науково-технічного співробітництва з провідними промисловими підприємствами, науково-дослідними установами та органами місцевого самоврядування Івано-Франківська та області загалом. 


Вчергове Івано-Франківськ говорив перед численними гостями про свій інвестиційний потенціал – економічний, технічний, енергетичний, туристичний, науковий, інноваційний. Адже місто, яке ідентифікує себе як європейське, активно розвивається. За словами міського голови Віктора Анушкевичуса, обсяги виробництва в Івано-Франківську за останні п’ять років зросли, незважаючи на кризу, у 5 разів. Високі темпи розвитку забезпечують, зокрема, машинобудівна, харчова, будівельна галузі, великий внесок робить малий і середній бізнес. Досить сказати, що лише в цьому році у місті освоєно понад 132 млн. доларів США інвестицій, що є рекордною цифрою за останні роки.
Окрема увага була приділена на форумі Хриплинській промисловій зоні, проблемам новітніх енергозберігаючих технологій, поєднанню досягнень науки з бізнес-проектами тощо. Предметна розмова велася як на пленарному засіданні, так і на засіданнях чотирьох окремих галузевих секцій. На форумі були обговорені, зокрема, такі питання, як транскордонне та міжрегіональне співробітництво, співпраця в промисловому секторі, проблеми туристичної галузі, а також інноваційні технології та міська енергоефективність. 
Важливим документом стала Декларація форуму, яку прийняли його учасники, підбиваючи підсумки роботи. В Декларації, зокрема, зазначено, що учасники підтримують ініціативу виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради щодо надання форуму «Партнерство і Перспектива» статусу щорічного заходу в інтересах подальшого розвитку інвестиційного та зовнішньоекономічного співробітництва іноземних та вітчизняних партнерів з містом Івано-Франківськом та Прикарпаттям.
Кожен з учасників форуму склав свою думку про рівень цього заходу і намітив свої перспективи співпраці. Ось деякі думки окремих учасників.

КОМЕНТАРІ:
Максим Карпаш,
директор  Науково-дослідного інституту нафтогазової енергетики
і екології, доцент кафедри технічної діагностики і моніторингу ІФНТУНГ:

– В університеті нафти і газу на сьогодні накопичений серйозний науковий потенціал, напрацьовано багато проектів і розроблених технологій, які ми хотіли б реалізувати, зокрема, шляхом залучення інвестицій. Це стосується і відновної енергетики, і видобування новими способами нафти і газу. Крім того, в нас є багато проектів, спрямованих на забезпечення екологічної безпеки. Віднедавна при університеті працює національний контактний пункт і в межах його діяльності ми зацікавлені в контактах, у спільних розробках для того, щоб отримати результати, які будуть цікавими не тільки для вітчизняних компаній чи інвесторів, а й європейським та світовим ринкам. Ми презентуємо на форумі наші розробки, наші ініціативи і очікуємо інтересу до них з боку інвесторів та партнерів з метою реалізації.  

Петро Строїч,
голова ради підприємців при міському голові Івано-Франківська:

– Малий бізнес Івано-Франківська теж представлений на цьому форумі, хоча й не в значних обсягах. Але сенс брати участь у таких заходах є завжди. Адже ми тільки вчимося, а світ давно працює. Тож ми повинні вчитися, переймати досвід. Україна сьогодні зацікавлена в інвестиціях, тому ми надіємося знайти спільну мову і спільний інтерес, щоб мати позитивний результат. 

Богдан Пукіш, голова правління ВАТ «Пресмаш»:
– За темпами виробництва ми другі в місті – після арматурного заводу, і четверті в області. За 35 років існування заводу ми розробили низку моделей пресів, значно розширили свою лінійку, почали випускати преси зусиллям від десяти тонн до 1600 тонн. На сьогодні ми випускаємо преси для задавлювання будівельних паль, преси для зміцнення берегів, запатентували ці преси. Ми єдині в світі на сьогодні задавлюємо будівельні палі до 400 тонн зусиллям і глибиною 40 метрів. Це набагато швидше і економічніше, а ще – екологічно, оскільки немає вібрації, шумів. Наприклад, наші машини успішно працюють в центрі Одеси. Потреба в наших пресах велика, однак в Україні зараз будівельний ринок переживає застій, тож надіємося, що на форумі знайдемо партнерів з Євросоюзу і будемо працювати спільно. Ще одна цікава тема, яку ми пропонуємо, – поворотні системи каркасів сонячних батарей. Це системи розміром 300 квадратних метрів, під ухилом, які, як соняшник, крутяться навколо сонця. Їхня перевага – на 45-50% більше вловлюють сонячних променів, що дає можливість виробляти більше енергії, ніж звичайні сонячні антени. Вони можуть розміщуватися в будь-якому місці, тож мають велику перспективу. Нещодавно в Києві на форумі енергоощадних технологій ці наші системи отримали високу оцінку. Надіємося, що наші можливості і наш досвід у виготовленні таких батарей дозволить нам знайти прихильників і в Євросоюзі, і в Молдові та Грузії. У нас уже були переговори з молдовською стороною в рамках цього форуму «Партнерство і Перспектива». 
Ще один напрямок нашої роботи – брикетувальні преси, які ми освоїли ще у 2006 році для польської сторони. Зараз у нас в Польщі вже є два дилери, які брикетують солому. Оскільки в Україні щороку нараховується понад 50 млн. тонн соломи, значна частина якої просто пропадає на полях, то наші брикетувальні преси мали б бути цікавими для вітчизняних виробників. Теж саме стосується переробки у брикети кукурудзяного бадилля, відходів соняшника. Будь-яка біологічна маса може брикетуватися. Тож цей напрямок ми будемо розвивати також, а тим більше з огляду на значне подорожчання газу.

Міхал Жилка,
власник фірми «Чартер Бас» (Польща):

– Я займаюся пасажироперевезеннями. Поляки хотіли б приїхати в Україну, так само хочуть, щоб українці приїжджали в Польщу. Інвестиційний форум дає можливість знайти партнерів на перспективу, пов’язану, зокрема, і з Євро-2012. 
Переглядів: 922 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]