П`ятниця, 29.03.2024, 11:51
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Листопад » 24 » ДІЛО
11:28
ДІЛО
Світовий Банк готовий інвестувати інфраструктурні проекти

В Івано-Франківську група Світового Банку представляла Стратегію партнерства з Україною на 2012-2016 роки


Минулого тижня Івано-Франківськ відвідали представники Групи Світового Банку, які презентували Стратегію партнерства з Україною на 2012-2016 роки. Цільові зустрічі відбулися з представниками громадських організацій та бізнесових кіл обласного центру Прикарпаття.


За словами Дмитра Деркача, керівника служби зовнішніх зв’язків Світового Банку, такі відкриті консультації щодо Стратегії мають на меті вивчити погляди  громадянського суспільства, представленого  різноманітними неурядовими організаціями, аналітичними центрами, академічними установами та звичайними громадянами. Результати таких консультацій планується відтворити у кінцевому варіанті Стратегії, тож представники СБ уважно розглядають пропозиції та критичні зауваження, які надходять з різних регіонів України та, зокрема, під час зустрічей в Івано-Франківську.
При обговоренні Стратегії партнерства з громадськими організаціями особлива увага приділялась питанню децентралізації, тому що, наприклад, всі проекти, які реалізуються на рівні міста, фінансуються через наші міністерства (СБ працює виключно з урядом, тобто надаючи кредити чи то на комерційний, чи то на соціальний проект, виділяє кошти на міністерства і здійснює контроль за рухом цих коштів). Часто міста не мають можливості здійснювати свої програми через брак власних ресурсів, тож варто було б Світовому Банку звернути увагу саме на децентралізацію – так вважають, принаймні, представники громадських організацій Івано-Франківська.
Зокрема, це важливо, зазначає начальник управління економіки та інтеграційного розвитку міськвиконкому Богдан Білик, в контексті запланованих у Стратегії коштів на розвиток міської інфраструктури та будівництво доріг. Наприклад, на покращення автошляхів і безпеки руху кредитною програмою Стратегії передбачено 450 млн. доларів США, однак ці кошти будуть спрямовані на будівництво міжміських доріг, в той час, як малі міста залишаються поза увагою, хоч і не мають власних коштів, аби капітально поремонтувати свої дороги.
Зверталась увага і на питання міжмуніципальної співпраці, яку варто підтримувати. Богдан Білик каже, що громада має рацію: «Наприклад, є чимало проблем, які неможливо через брак коштів самостійно вирішити самому Івано-Франківську чи самому Калушу, Надвірній і т.д. А побудувати спільно, скажімо, сміттєпереробний завод за кредитні кошти – під силу. І повертати цей кредит з якогось фонду, в який з бюджету щороку виділялися б певні суми. На жаль, закон нам не дозволяє це роботи, хоча весь світ так працює. Тому то й була пропозиція до представників Світового Банку ініціювати зі свого боку реформування бюджетного законодавства в Україні. Адже у нас може виникнути чимало питань – і з водопостачанням, і питання екологічного характеру, і питання подолання наслідків стихійних лих тощо».
Ще один важливий момент, на якому акцентували увагу представники громадських організацій, це доступ до інформації. Попри прийнятий в Україні закон отримати потрібну інформацію не так легко, її немає на публічних сайтах, зокрема, на сайтах міських та районних адміністрацій – маються на увазі певні рішення, які громада повинна знати. Наприклад, в Європі дуже популярне електронне врядування, однак в Україні через брак коштів це впровадити немає можливості. У цьому міг би посприяти Світовий Банк.
На зустрічі ж з представниками малого бізнесу мова йшла про сприяння з боку Світового Банку у кредитуванні – адже сьогодні в Україні для малого бізнесу банківський сектор фактично закритий. Івано-франківських бізнесменів уважно слухали провідний спеціаліст відділу розвитку приватного і фінансового секторів Світового Банку Грегорі Еджейчак та координатор програм в Україні СБ Вікторія Сіряченко. Вони жваво цікавилися, як працює дозвільна система, як почувається малий бізнес у місті і які проблеми є для нього найсуттєвіші. 
Представники Групи Світового Банку ретельно записували всі пропозиції іванофранківців, оскільки їм важливо було знати, як живе і що думає «глибинка» про розвиток своєї держави. У свою чергу вони відверто виклали свої думки, які відображені в Стратегії партнерства з Україною на 2012-2016 рр. До речі, Україна є одним з найбільших і найпроблематичніших позичальників для Світового Банку. Саме тому нова Стратегія змінює акценти співпраці. СБ готовий кредитувати проекти міської інфраструктури, соціальні проекти, планує активно підтримувати громадські організації, які будуть здійснювати постійний моніторинг руху і освоєння виділених інвестицій.
Власне, в глобальному сенсі мова йде про допомогу урядові України в перегляді його суспільного договору і, відповідно, подоланні «вузьких місць» впровадження реформ. Всебічно вивчивши ситуацію в Україні, Група СБ в своєму резюме Стратегії партнерства зазначила, що Україна відновлюється після економічно-фінансової кризи 2009 року, однак фундаментальні структурні проблеми залишаються нерозв’язаними. На жаль, кожен із чергових українських урядів мав труднощі із реалізацією реформ. Уряди, крім того,  ухилялися від розв’язання проблем, пов’язаних з «приватизацією» держави і корупцією, і довіру до держави було підірвано.
Нова Стратегія партнерства має два компоненти: новий договір між державою та громадянами навколо поліпшення якості державних послуг та новий договір між державою і бізнесом, в центрі уваги якого перебуватиме створення нових робочих місць у приватному секторі, залучення приватних іноземних та внутрішніх інвестицій для підвищення конкурентоспроможності на світових ринках і стабільних правил гри. Стратегія партнерства відзначається новим, так званим каліброваним підходом, тобто, скажімо, обсяги фінансування та спектр інструментів збільшуватимуться в разі прискорення реформ та поліпшення врядування і навпаки.
  Важливо, що Світовий Банк дуже зацікавлений у співпраці з громадськими організаціями. З ними він працює напряму і чекає від них моніторингу і контролю за впровадженням інвестиційних проектів. Зокрема, представників СБ дуже зацікавив моніторинг ситуації з використанням питної води, який провела знана в Івано-Франківську громадська організація «Центр муніципального та регіонального розвитку» в рамках реалізації спільного проекту ПРООН та компанії «Кока-Кола» «Кожна краплина має значення». Проект, як уже писала газета «Західний кур’єр», спрямований на сприяння екологічної обізнаності населення з метою виховання відповідального ставлення до водних ресурсів, як необхідної умови сталого розвитку регіону. Як зазначали фахівці Світового Банку, вони будуть готові фінансувати проекти міської інфраструктури, проекти, спрямовані на енергозбереження, водо- і теплопостачання. А контроль за використанням коштів вони покладатимуть на громадські інституції.
Наталка  СТРІЛЕЦЬ   
Переглядів: 821 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]