Субота, 20.04.2024, 15:30
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Червень » 17 » Чи потрібні у Карпатах малі ГЕС?
14:40
Чи потрібні у Карпатах малі ГЕС?
Остаточні погодження на спорудження в Івано-Франківській області малих гідроелектростанцій даватиме новоутворена обласна координаційна рада з питань будівництва об’єктів малої гідроенергетики та гідротехнічних споруд.

Про це повідомив її керівник, перший заступник голови ОДА Василь Плавюк. За його словами, зараз на території Івано-Франківщини діє розпорядження голови ОДА про призупинення будівництва малих ГЕС на гірських річках. Наразі в області діють три ГЕС, будівництво чотирьох призупинене, на спорудження ще чотирьох вже є проекти, вісім ще проектуються і триває процес відведення земель ще під шість ГЕС, а управління водного господарства хоч і видало погодження на сто місць ймовірного будівництва, але діючих погоджень залишилось лише 24. Проте  однозначної відповіді, чи потрібні туристичному Прикарпаттю на гірських річках гідроелектростанції, нема.
«На жаль, у нас нема наукового підходу до будівництва ГЕС, – каже В.Плавюк. – При будівництві ГЕС виявлені порушення і відхилення від проектів, не здійснюється берегоукріплення. Але у подальшому, за умов дотримання всіх законних вимог і враховуючи думку громад, будівництво ГЕС можливе. Кожен проект забудовники тепер захищатимуть на координаційній раді». Перший віце-губернатор наголосив, що до обговорення проблеми будівництва ГЕС у Карпатах має бути залучена громада і врахована наукова думка. Тому ОДА звернеться до технічного університету, щоб його фахівці запропонувати місця і схему розташування ГЕС та розробили відповідну обласну програму.
Наразі найбільший конфлікт виник щодо спорудження ГЕС у Дземброні. Категорично проти такого об’єкта громада Зеленої. Багато питань викликає проект і шлях його офіційного погодження у різних інстанціях будівництва ГЕС під горою Говерла на території Карпатського національного парку. А ось Голошинська сільська рада цілковито підтримує ідею будівництва на своїй території такої споруди. «Обласна державна адміністрація стоїть на захисті мешканців. До всіх об’єктів ми будемо підходити зважено і аргументовано», – заспокоїв громадськість В.Плавюк.
Принагідно варто нагадати, що до 1964 року на Прикарпатті діяли 15 малих ГЕС, які постачали електроенергію у найвіддаленіші села. Після введення в дію Бурштинської ТЕС схему електропостачання змінили, малі ГЕС закрили. Першою відновила свою роботу у 2004 році Снятинська ГЕС, у 2009 році  стала до ладу Пробійницька-1, а торік запрацювала Золотолипська ГЕС. Загалом в Україні наразі налічується 70 малих ГЕС. А у світі гідроенергетика дуже популярна і зараз жваво розвивається.
Іван ГІРАК     







Переглядів: 847 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]