П`ятниця, 19.04.2024, 12:53
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Червень » 17 » «Бути донором – богоугодна справа»
14:44
«Бути донором – богоугодна справа»
Слово «гематологія» у перекладі з грецької означає «наука про кров». Гематологічне відділення обласної клінічної лікарні є одним з найбільших і найкращих в Україні. Вже другий     рік ним завідує кандидат медичних наук, доцент кафедри внутрішньої медицини N2, головний позаштатний спеціаліст області з гематології Наталія Глушко.

– Пані Наталю, нещодавно ви отримали сучасний апарат «Амікус». Що воно таке і як його застосовують?
– Це сепаратор клітин крові. Він куплений за кошти обласного бюджету в рамках програми технічного переоснащення галузі охорони здоров’я. Коштує цей апарат 1,5 млн. грн. Сепаратор клітин крові дозволяє отримувати повністю у автоматичному режимі тромбоцити, плазму, еритроцити і стовбурові клітини крові. Тромбоконцентрат дуже необхідний при кровотечах, в онкології, після застосування хіміо та променевої терапії.  Цей апарат дозволяє оперативно отримати лікувальну дозу за 35-40 хвилин.
Наразі в Україні є лише 10 таких апаратів.
– Сьогодні найпоширенішою хворобою крові як у дорослих, так і у дітей є анемія або малокрів’я, або як її ще називають залізодефіцитна анемія. Чим небезпечний дефіцит заліза?
– Сама назва "залізодефіцитна анемія" свідчить про недостатність заліза в організмі. Залізо належить до мікроелементів, які беруть участь у життєдіяльності кожної клітини організму, забезпечує низку хімічних і біохімічних реакцій. Тому його організм потребує значно більше, ніж інших мікроелементів – міді, цинку тощо.
Досить часто анемія спостерігається не лише у дітей, але й у вагітних. Інколи жінки під час вагітності сприймають малокрів`я за норму. Проте так не повинно бути – анемію потрібно лікувати як під час вагітності, так і після народження дитини.
Особливо небезпечна тривала недостатність заліза в організмі дитини – у такому разі відбувається неповноцінний розвиток органів і систем. У такої дитини ніколи не буде гарної пам’яті, нормальної функції серцево-судинної, травної та інших систем.
На тлі малокрів`я перебіг інших захворювань дуже тяжкий. Діти з малокрів`ям частіше хворіють на респіраторні захворювання з ускладненнями, рахіт, хвороби сечовивідної, травної систем, у них низький імунітет. Тож профілактика анемії – це також профілактика багатьох інших хвороб.
Через те батьки мають пам`ятати, що хоча б раз на півроку потрібно робити аналіз крові дитини.
– Якими ж мають бути нормальні показники гемоглобіну крові?
– Нижня межа рівня гемоглобіну крові у дитини віком до 3-5 років – 110 г/л, у дорослих – 120 г/л. Рівень гемоглобіну крові 90-110 г/л вже свідчить про І ступінь анемії. У таких випадках, окрім продуктів, що містять залізо, потрібно призначати препарати заліза.
– Які прояви анемії?
–  Найперші ознаки анемії – блідість, сухість, злущування шкірних покривів, поява заїдів, сухість і ламкість волосся, а в тяжких випадках навіть випадання волосся. Також можлива деформація нігтів: вони набувають різноманітної форми (з ямочками, ложкоподібні), стають сухими, ламкими, повільно ростуть тощо.
Порушення з боку центральної нервової системи. Діти з такими порушеннями плаксиві, сонливі, мають поганий настрій. У дітей раннього віку спостерігають запізнілий психоемоційний розвиток – вони пізніше починають розмовляти, набувати певних навичок. Школярі відстають у навчанні, у них погана па-м’ять, вони швидше втомлюються.
Загалом, немає жодного органа і системи в організмі,  на які б не впливала залізодефіцитна анемія.
Бажано анемію виявити якомога швидше і розпочати лікування. У разі перших симптомів  захворювання потрібно звернутися до дільничного лікаря і здати кров, щоб визначити ступінь малокрів’я. Саме від цього залежить лікування.
– Але пані Наталю, лікуватися повноцінно нині далеко не кожному по кишені. А гематологія особливо дорога, адже доводиться приймати препарати місяцями. Як тут бути?
– Я не втомлююся повторювати, що у біді треба помагати людині гуртом. І не лише матеріально, але й морально. Особливо цього потребують наші хворі. Наше відділення має сьогодні 50 стаціонарних ліжок. Тут працює колектив однодумців, високопрофесійних спеціалістів, а головне – чуйних до людської біди. Бо, як кажуть у народі, часом добре слово краще лікує.
Дуже нам допомагає благодійна органі-зація «Фонд сприяння розвитку служби крові», яка має скарбнички у багатьох магазинах. Не забувають про відділення й  звичайні люди, родичі й близькі яких лікувалися у нас. Вони допомагають придбати постільну білизну, посприяли ремонту у палатах й коридорах відділення. Завдяки їх допомозі ми закупили холодильники в палати.
Ми щиро вдячні Михайлові Негричу, родині Луцівих, Михайлові Скільському, Петру Шкутяку, Василю Черпаку, Миколі Яциновичу, а також  ТзОВ «Вінісін», компанії «Нетгруп» та багатьом іншим.
А ще хочу попросити усіх читачів. Сьогодні Всесвітній день донора. Якщо ви хоча б у цей день здасте свою кров, може, вона врятує комусь життя. Пам’ятайте про це. Це є дуже богоугодна справа!

Розмовляла
Олександра ЛІСКОНОГ

Переглядів: 981 | Додав: vovak | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]