Субота, 20.04.2024, 14:58
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 25 » АКЦЕНТИ
11:21
АКЦЕНТИ
Робота – не вовк

Наступний тиждень для українців буде чи не найкоротшим робочим тижнем у році – всього два дні. Календарний сюрприз дає нас унікальну можливість зробити таку собі розминку перед відпусткою. На травневі свята українці будуть відпочивати з 1 по 6 травня і з 9 по 12 травня.
Здавна вважалося, що українці – то народ працьовитих гречкосіїв, котрі невтомно трудяться. Але з плином часу ця сентенція про натруджені мозолясті руки всієї нації зазнала певних змін. Тепер українці – одна із тих націй, котрі готові не тільки попрацювати «до сьомого поту», але й відпочивати на повну.
«ЗК» вирішив з’ясувати, скільки ж часу відпочивають українці за найскромнішими підрахунками.


Виявляється, що за рік ми працюємо трохи більше половини року. А як добре піде, то і менше. Зрештою, сідаємо за калькулятор і нескладна математика уся як на долоні.
Ми люб’язно погоджуємося відзначати не тільки державні свята, але й усі великі релігійні свята, коли не можна й лопату брати в руки. Що ж казати: якщо вже відпочивати, то з музикою. У цьому бажанні приємно провести свій час нам підіграє ще й той факт, що ми готові відзначати не тільки Різдво чи Новий рік, але й усі інші свята двічі на рік – за старим і новим стилями.
Загалом українці мають в році 10 офіційних святкових і неробочих днів. Це за умови, що святкові дні не припадають на вихідний день тижня.
Згідно із Кодексом законів України про працю (ст.73), в Україні встановлено такі святкові дні: 1 січня – Новий рік, 7 січня – Різдво Христове, 8 березня – Міжнародний жіночий день, 1 і 2 травня  – День міжнародної солідарності трудящих, 9 травня – День Перемоги, 28 червня – День Конституції України, 24 серпня – День незалежності України. Крім того, робота також не провадиться в дні релігійних свят – один день (неділя) – Пасха (Великдень), один  день (неділя) – Трійця. Відповідно до ст. 67 цього Кодексу, у випадку,  коли святковий або неробочий  день збігається  з  вихідним  днем,  вихідний  день  переноситься  на наступний  після  святкового або неробочого. Таким чином понеділок після Великодня та Трійці теж є неробочими днями.
Втім, погодьтеся, що ми  не найбільше відпочиваємо. Але… Крім офіційних святкових і неробочих днів, українці зазвичай полюбляють не перенапружуватися й у релігійні свята. В середньому у церковному календарі є 29 днів, коли не можна працювати. Звісно, деякі з них збігаються із державними вихідними, але одне другому не заважає. Адже якщо на Різдво, Великдень і Трійцю держава передбачає ще й вихідний понеділок, то ми нічого не втрачаємо.
Отож, якщо рахувати від початку року, то на новорічно-різдвяні свята ми зазвичай відпочиваємо майже два тижні з невеличкими перервами на один-два робочі дні. У лютому ми ніяк не можемо обійтися без Дня захисника Вітчизни так само, як і в березні без Міжнародного жіночого дня. Як правило, у квітні-травні випадають Великодні свята. Цей рік на дивовижу видався урожайним на святкові дні. Оскільки Великдень відзначаємо 5 травня, то і  вихідних у нас буде аж 10 днів. Із них як мінімум 5 днів будуть просто неробочими. Ну скажіть, котрий галичанин дозволить собі у страсну п’ятницю чи великодню суботу робити якусь важку роботу?! Зовсім інша справа – першотравневі свята. Тут ми вже солідарні із усіма трудівниками колишнього Радянського Союзу. Але солідарність наша проявляється не парадами із квітами та повітряними кульками, а садінням городини.
Ледь закінчиться святковий травень, як наступить гаряча пора неробства – літо. У сезон відпусток годі когось змусити працювати. Мінімальна відпустка в Україні становить 24 календарні дні, але є й такі, у кого вона триває протягом усього літа – аж 56 днів. Ніхто не заперечує, що людина має повне право використати так звану відпустку за власний рахунок чи навіть піти на лікарняний.
А як же не згадати про суботи та неділі, котрих у році є в середньому по 52?!
А тепер підсумуйте. За нашими нескромними підрахунками виходить, що ми відпочиваємо приблизно 140 днів (якщо мінімальна відпустка становить 24 дні). У кого відпустка триває 56 днів, той, відповідно, відпочиває усі 170 днів у році. А тому на роботу залишається всього 195 днів у році. Зауважте, це без лікарняних і додаткової відпустки «за власний рахунок».
Нещодавно народні депутати вирішили допомогти українцям відпочити – 4 березня секретаріат Верховної Ради України зареєстрував законопроект, що пропонує збільшити тривалість щорічної основної відпустки до 28 календарних днів.
Вчені так і не прийшли до однозначного висновку,  скільки саме часу необхідно відпочивати людині для нормального відновлення організму. Одні кажуть, що за надто короткий тижневий відпочинок організм людини не встигає відновлюватися після важкого робочого року. Інші ж говорять що семиденна відпустка допоможе уникнути всяких проблем, пов'язаних із входженням в напружений робочий ритм.
Ряд фізіологів стверджують, що навіть двотижнева відпустка не дає належного розслаблення і відпочинку організму. Також через таку коротку відпустку у людей можуть виникнути загострення хронічних захворювань.
Проти 24-денного відпочинку теж знайшлися аргументи. Кажуть, що за такий тривалий час наш організм повністю відвикає від роботи і тому не може повноцінно влитися в неї ще понад місяць після закінчення відпустки. А тому про продуктивність праці такого робітника годі говорити. Дарма що він прийшов «із свіжими силами».
Володимир БОДАК

А тим часом
Як свідчить статистика, ми ще не найледачіші. Українці відпочивають менше, ніж японці, але більше за білорусів. Сусідні Білорусь і Польща мають по 9 неробочих днів у році, у Росії неробочих святкових днів 12. Найледачішою європейською країною вважають Болгарію, адже у них 13 святкових неробочих днів у році. Однак у лідери країну вивели також приплюсовані лікарняні і відпускні дні. Для порівняння, у Японії офіційно встановлено 14 святкових і неробочих днів.
Переглядів: 826 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]