П`ятниця, 26.04.2024, 00:26
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Січень » 4 » АКЦЕНТИ
11:53
АКЦЕНТИ
Три горішки для… громади

Міська рада обрала нового секретаря, ухвалила бюджет на 2013 рік і відправила у відставку міськвиконком


29 грудня минулого року міська влада попрацювала досить продуктивно. Міськвиконком провів своє останнє у 2012 році засідання, а міська рада – дві сесії, у роботі яких взяли участь новообрані народні депутати України Олександр Сич та Руслан Марцінків. Дії представницької гілки влади були прогнозованими. На третьому пленарному засіданні 31-ї сесії депутати заслухали звіт міського голови, після чого роботу міськвиконкому визнали незадовільною і у повному складі відправили його у відставку, а на позачерговій 32-й сесії обрали нового секретаря міськради і ухвалили міський бюджет 2013 року. Під проводом депутатської більшості ВО «Свобода» і вагою їхніх аргументів, за присутності О.Сича та Р. Марцінківа, все це відбувалось, так би мовити, у робочому порядку, досить спокійно і майже без дискусій. Свою позицію щодо того чи іншого питання порядку денного депутати висловлювали шляхом голосування. А міський голова згодом наклав вето на відставку міськвиконкому.

Розминка

На початку засідання голова фракції ВО «Свобода» Роман Онуфріїв висловив позицію фракції щодо порушення міським головою на попередньому засіданні процедури оголошення перерви. Він нагадав, що, відповідно до 13 статті регламенту, засідання міської ради, якщо вона не прийняла іншого рішення, відбувається з 10 до 18 години. Депутати можуть ухвалити рішення про продовження роботи сесії. У разі пропозиції про оголошення перерви її повинні підтримати 1/3 депутатів.
«Міський голова на минулому засіданні втік із сесії міської ради. Це небезпечний прецедент. Міський голова свідомо і умисно порушив регламент, чим унеможливив виконання депутатами своїх обов’язків», – резюмував Р. Онуфріїв і запропонував міському голові вибачитися.
На це Віктор Анушкевичус заявив: «Ні про яке порушення регламенту не може бути мови. Саме на норму регламенту я посилався. Стаття 65 визначає, що для підготовки до звіту міськвиконкому надається не менше місяця часу. Я про це наголошував». У подальшу дискусію з головою фракції ВО «Свобода», який заявив, що В.Анушкевичус лукавить, не знає або забув регламент, мер не вступав і лише зазначив: «Ви маєте право так вважати. Я маю право не погодитися. Але поважаю вашу думку».

Один за всіх

Про роботу міськвиконкому з трибуни сесії звітував міський голова Віктор Анушкевичус. «Я вважаю, що такий формат звіту правильний, бо міський голова несе відповідальність», – заявив він і коротко окреслив основні напрямки діяльності МВК, зауваживши, що, за потреби, на наступну сесію підготує детальний звіт у розрізі кожної галузі. «На посаді міського голови я працюю шість років і такого темпу та навантаження, як у 2012 році, у роботі міськвиконкому ще не було, – наголосив В.Анушкевичус. – Відбулось 43 засідання, прийнято понад 800 рішень, яких потребувала громада. Виконком працював ефективно і злагоджено».
Далі мер почав перелічувати основні здобутки міської виконавчої влади. Згадав про олімпіаду, Євро-2012, 350-річчя міста. Про модернізацію галузі охорони здоров’я, зміни у галузі освіти, запозичену у Вінниці нову технологію капітального ремонту доріг, розширення перехрестя вулиць Галицької-Тролейбусної-Пасічної, розбудову муніципального фізкультурно-оздоровчого комплексу, реконструкцію скверів на площі Ринок і вулиці Коновальця, відкриття кількох пам’ятників, приватну інвестицію у реконструкцію бастіону.
«Загалом можна наводити багато цифр і фактів. Івано-Франківськ визнала європейська спільнота і місто отримало почесний знак Ради Європи, його визнано найкращим містом з благоустрою і найкращим містом для проживання. І це не заслуга міського голови, міськвиконкому чи міської ради, а заслуга всієї громади. 2012 рік був позитивним і попереду у нас ще багато позитивних зрушень та перемог», – завершив свій виступ міський голова В.Анушкевичус.

Роботи майже не видно…

Згодом, відповідаючи на запитання депутатів, міський голова скаже, що його дуже турбує теперішній стан комунального господарства, який не сприяє стабільній роботі комунальних підприємств. Визнає, що багато із запланованого так і не вдалося зробити. Погодиться, що кількісний склад виконкому є завеликим і цей виконавчий орган міськради потребує реформування. «Вісімнадцять членів міськвиконкому забагато. Але ми пішли на це, щоб була консолідація політсил. Найоптимальнішою для роботи була б кількість у 9-11-15 членів виконкому», – вважає В.Анушкевичус.
Депутати натомість роботи міськвиконкому майже не бачать, а те, що у місті всетаки зроблено, вважають своєю заслугою.
«Яка робота – такий звіт, – сказав у своєму виступі Р.Онуфріїв. – Я отримав фантастичне задоволення. Подивований рівнем підходу до звіту. Вражає перспективне бачення. Що має виконком до проведення олімпіади і Євро? Основна заслуга міськвиконкому та, що він мляво заважав депутатським ініціативам. 80% з того, що зроблено у місті, зроблено з ініціативи депутатів міської ради».
Чи не єдиним, хто подякував членам міськвиконкому за їхню роботу, був депутат фракції «За зміни у Івано-Франківську» Сергій Борзов. «Ви ходили, щось робили, щось у вас не виходило. Але треба зрозуміти думку депутатського корпусу, збалансувати процес. Подякувати за роботу, внести зміни до складу виконкому і у 2013 році проголосувати за новий склад міськвиконкому», – сказав С.Борзов.
У підсумку за запропонований міським головою проект рішення, яким робота міськвиконкому визнавалась «задовільною», проголосував лише один депутат і двоє утрималось. Проект рішення про визнання роботи міськвиконкому незадовільною і його розпуск, внесений головою мандатної комісії міськради Михайлом Сеньківим, підтримали 38 депутатів, один проголосував проти і двоє при голосуванні утримались.
В.Анушкевичсус одразу заявив, що у новому складі міськвиконкому працюватимуть заступники міського голови, які є фахівцями у своїх галузях, і що при підборі кандидатур членів МВК він буде керуватися їхньою фаховістю, а не політичною приналежністю. «Міськвиконком працюватиме у тому складі, який подасть міський голова. Іншого не буде», – сказав В.Анушкевичус. А згодом і взагалі вирішив скористатися своїм правом вето на ухвалене сесією рішення.

Бюджетна складова

Рішення про відставку міськвиконкому не політичне, а аргументоване ще й тим, що виконавча гілка влади не пролобіювала інтереси міста у бюджеті 2013 року. Про це під час співдоповіді при розгляді проекту бюджету Івано-Франківська на 2013 рік на позачерговій 32-й сесії міськради заявив голова бюджетної комісії міськради Р.Онуфріїв.
За його словами, Івано-Франківську передбачено 67 млн. грн. дотації, а Тернополю – 123 млн. На ремонт доріг Тернопіль отримає 14,2 млн. грн., а Івано-Франківськ – 12,9 млн., що є найменшою сумою серед обласних центрів західного регіону. Він також зазначив, що Івано-Франківськ не отримує субвенції на розвиток інфраструктури. А передбаченої дотації вирівнювання вистачить на 10 місяців. Голова бюджетної комісії наголосив, що розмір дотації не залежить від політичної ситуації в Івано-Франківську та західному регіоні. «Це не залежить від політичних уподобань. У Тернополі теж приймають політичні заяви, але держава йому виділила більше грошей. Івано-Франківський міськвиконком не пролобіював інтереси міста і не залучив додаткових коштів, тому треба вишукувати додаткові джерела», – сказав Р.Онуфріїв.
У ході обговорення проекту бюджету голова фракції «УДАР-Громадський форум» Юрій Соловей запропонував заслухати звіт фінансового управління про роботу із залучення коштів різноманітних програм та міжнародної фінансової допомоги. Депутати мали ряд зауважень до обґрунтованості розміру видатків на ті чи інші статті та галузі. Зокрема, вважали за потрібне збільшити фінансову допомогу онкохворим дітям та фінансування міськспорткомітету. Однак Р.Онуфріїв попросив «не рвати структуру бюджету», який пройшов попередній розгляд і схвалення на бюджетній комісії міськради, затвердити його, два місяці попрацювати, а потім, при змінах і уточненнях, дискутувати про наступні пріоритети. «Бюджет – не статичний документ, а динамічний і ми до нього ще будемо неодноразово повертатися», – запевнив Р.Онуфріїв.
35 депутатів з цим погодились і затвердили підготовлений проект бюджету Івано-Франківська на 2013 рік. Загальний обсяг його доходів складає 872368,320 тис. гривень, а загальний обсяг видатків – 875028,944 тис. гривень.

З крісла у крісло

На позачерговій сесії депутати нарешті обрали нового секретаря Івано-Франківської міської ради. На цю посаду міський голова Віктор Анушкевичус вніс узгоджену кандидатуру депутата міськради Миколи Вітенка. Під час свого виступу він пообіцяв, що, як секретар міськради, робитиме все задля збереження порозуміння між представницькою та виконавчою гілками влади, а, працюючи у міськвиконкомі за посадою, сприятиме виконанню ним рішень міськради та підтримуватиме рівень публічності міської влади.
Під час обговорення кандидатури секретаря міськради виступив депутат від ВО «Свобода» Роман Харук. Він сказав, що добре знає М. Вітенка, бо працював з ним. «Це ерудований молодий чоловік, який дуже швидко орієнтується у ситуації, приймає вірні рішення і загалом працює на позитив», – охарактеризував колегу Р. Харук. «Я мав розмову з Миколою Івановичем, – поінформував присутніх у сесійній залі міський голова В.Анушкевичус. – Сподіваюся, що мій досвід і його запальність нам у роботі шкодити не будуть, і ми прийматимемо вірні рішення».
Під час таємного голосування кандидатуру М. Вітенка на посаду секретаря міської ради підтримали 42 депутати і двоє утримались, голосів «проти» не було. У обранні секретяря міськради взяли участь 44 депутати.
Левко КУТИНСЬКИЙ

Переглядів: 864 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]