Четвер, 28.03.2024, 15:57
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Липень » 19 » АКЦЕНТИ
11:31
АКЦЕНТИ
Чим більше опозицій – тим спокійніше владі

За два тижні до старту парламентської виборчої кампанії на Прикарпатті спостерігається помітне політичне пожвавлення, яке свідчить про те, що в середовищі опозиціонерів, яких, до речі, більшає, єдності чекати майже марно.




Минулої п’ятниці партія Віталія Кличка оприлюднила список претендентів, яких вона планує висувати кандидатами в народні депутати по мажоритарних округах. На Івано-Франківщині це такі достойники: Соловей Юрій Ігорович (в/о 83, Івано-Франківськ), Гергелюк Володимир Іванович (в/о 84, Тисмениця), Гірник Євген Олексійович (в/о 85, Калуш), Парфан Тарас Дмитрович (в/о 86, Долина), Онутчак Василь Васильович (в/о 87, Надвірна), Довганюк Володимир Миколайович (в/о 88, Коломия) і Палійчук Микола Васильович (в/о 89, Снятин). Як бачимо, серед «ударівських» мажоритарників Прикарпаття є відомі в недалекому минулому місцеві «нашоукраїнці» – екс-губернатор М. Палійчук та його заступник Т. Парфан, а також колишній голова обласного КУН Є. Гірник.
Щоправда, список цей ще не остаточний. «Ми передамо всі прізвища громадському руху "Чесно" для вивчення і будемо чекати коментарів з боку руху, журналістів та громадян по кожному з кандидатів", – сказав В. Кличко на прес-конференції в УНІАН. Крім такого публічного обговорення, на шляху претендентів у кандидати можливий ще один бар’єр. "Кожен претендент зобов'язаний буде зняти свою кандидатуру на користь тієї людини, яка має більшу підтримку людей. Якщо найбільшу підтримку людей матиме кандидат від об'єднаної опозиції, ми готові зняти кандидатуру нашого претендента, і ми впевнені, що таких самих принципів буде дотримуватися об'єднана опозиція", – наголосив лідер партії «УДАР».

Висока планка

Натомість на прес-конференції у вівторок керівник обласного штабу об’єднаної опозиції «Батьківщина» Дмитро Шлемко заявив, що ніяких узгоджень кандидатів з «УДАРом» на Івано-Франківщині не відбувається, і досить критично відізвався про їхніх місцевих претендентів: «В «УДАРі» всі прізвища відомі, всі обличчя старі… Серед них – і колишні бандити…».
З іншого боку, він сказав, що в об’єднаній опозиції на Прикарпатті хотіли б, щоби «УДАР» був разом з ними, але не поділяють розмов Кличка про праймеріз та всенародне обговорення кандидатів. Мовляв, це все від лукавого. Також об’єднані опозиціонери не проти участі «Нашої України», але без Віктора Ющенка, який, на їхню думку, служить Банковій.
До речі, в об’єднану опозицію на Івано-Франківщині сьогодні входять сім політичних партій: ВО «Батьківщина», «Фронт змін», «Реформи і Порядок», Народний Рух України, «Народна Самооборона», «За Україну!» і «Громадянська позиція». ВО «Свобода», як відомо, йде на вибори окремим партійним списком, але мажоритарних кандидатів узгоджує з об’єднаною опозицією. Наразі погоджено кандидатуру голови облради Олександра Сича для балотування по 83-му виборчому округу (Івано-Франківськ).
Д. Шлемко також повідомив, що ще три кандидати пройшли «сито» в Києві і будуть рекомендовані для затвердження на з’їзді. Це – Анатолій Дирів (в/о 86, Долина), Олександр Левицький (в/о 88, Коломия), Василь Гладій (в/о 89, Снятин). По трьох округах ще тривають консультації.
Щодо виборів за партійними списками, то пан Шлемко прогнозує, що прикарпатський виборець в абсолютній більшості проголосує за об’єднану опозицію і «Свободу». Об’єднаній опозиції «Батьківшина», яка буде боротися тільки з Партією регіонів, як альтернативою демократії, він ставить планку на рівні 55-60 відсотків. А інші політичні сили, які забиратимуть голоси від об’єднаної опозиції, називає прихвостнями ПР.

Мерська сила

На «дуже серйозну підтримку» в області сподівається і створене 7 липня об’єднання національно-патріотичних сил «Наша Україна». Про це заявив у вівторок голова обласної організації партії «Наша Україна» Зіновій Шкутяк на спільній прес-конференції з головами ОО УНП та КУН Віктором Анушкевичусом та Богданом Боровичем.
Два колишні та чинний мери Івано-Франківська, як керівники трьох партійних китів в області, на яких тримається ініційоване екс-президентом Ющенком об’єднання, оприлюднили спільне звернення. У цьому документі вони закликали обласні організації політичних партій, які декларують демократичні погляди і європейський вибір України, «об'єднати зусилля на виборах до Верховної Ради 2012 року, прийняти спільне рішення по підтримці єдиних кандидатів по мажоритарних округах і проводити виборчу кампанію, не допускаючи "брудних" технологій, чорного піару і поширення неправдивої інформації один про одного».
Таким чином, крім об’єднаної опозиції «Батьківщина», ВО «Свобода» та партії «УДАР» з’являється ще одна – патріотична опозиція «Наша Україна». Все це, зрозуміло, ускладнить орієнтацію людей у виборчому просторі, подробить голоси противників чинного режиму та полегшить життя партії влади. Якщо, звичайно, не станеться дива і бажання «повернути державну політику в українське русло», як сказано у зверненні трьох мерів, не переможуть партійні та особисті амбіції політиків.
Тарас ТКАЧУК

Переглядів: 980 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]