П`ятниця, 29.03.2024, 16:00
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Квітень » 26 » АКЦЕНТИ
22:59
АКЦЕНТИ
День міста – по-новому

Відзначення 350-річчя Івано-Франківська відрізнятиметься
від попередніх святкувань Дня міста і започаткує нові традиції


Цього року офіційний «календарний» День міста – 7 травня – припадає на понеділок. Ця обставина внесла корективи у святкування 350-річчя Івано-Франківська. Головні заходи відбуватимуться напередодні – у суботу та неділю. Але святкування ювілею відрізнятиметься від відзначення Дня міста у попередні роки не лише цим. Воно започаткує нові традиції та презентує нові місця проведення уже, здавалось би, традиційних заходів. 

Будні не для свят
Міський голова Віктор Анушкевичус каже, що рішення про проведення головних заходів з відзначення 350-річчя Івано-Франківська у суботу та неділю, 5 і 6 травня, ухвалили більшістю голосів членів оргкомітету. За його словами, передовсім це зробили для зручності мешканців міста та гостей свята, щоб саме за вихідні дні вони змогли відвідати більше цікавих заходів. У понеділок таку змогу мали б не всі бажаючі, адже більшість людей у цей день працюють. «Це було колегіальне рішення більшості членів оргкомітету, – наголосив В.Анушкевичус. – А у подальшому святкувати День міста було б логічно у перші суботу-неділю травня».


Патріарші візити
Загалом в остаточному плані святкування 350-річчя міста значиться 55 заходів. Вони розпочались проведенням «Галицького балу» 23 квітня і завершаться 14 травня демонстрацією на Вічевому майдані Кубка УЄФА Євро-2012. Кульмінацією має стати спільний молебень до Пресвятої Богородиці предстоятелів трьох традиційних українських церков Філарета, Мефодія та Святослава, який вони відправлятимуть з балкону міської ратуші, та освячення ними пам’ятного знаку першій в місті українській церкві у реконструйованому сквері на площі Ринок 5 травня. «Відправа цього екуменічного молебню за участю голів трьох традиційних українських церков стане великою подією для Івано-Франківська», – наголосив В. Анушкевичус.


У ратуші затісно
Свою участь у святкуванні 350-річчя Івано-Франківська, за словами міського голови, підтвердили 28 делегацій з міст-партнерів та дипломатичних представництв іноземних держав. Загалом очікується, що у часі святкувань місто відвідають понад 100 почесних гостей. Серед них – голова Верховної Ради України Володимир Литвин та Міністр культури України Михайло Кулиняк. «У приміщенні ратуші їм буде затісно, – каже В.Анушкевичус, – тому офіційний прийом делегацій вперше відбуватиметься у Пасажі Гартенбергів». Під час прийому заплановане підписання угоди про партнерство з російським містом Сургут, де замешкує багато вихідців з Івано-Франківська та області. Також наше місто відвідає офіційна делегація Смоленська на чолі з міським головою Олександром Данилюком, який є уродженцем Обертина.


Передислокація
Ще однією вагомою подією для міста стане відкриття 4 травня відреконструйованого бастіону Станиславівської фортеці, який стане ще однією «родзинкою» туристичного Івано-Франківська, розташованого в центрі Європи. В.Анушкевичус каже, що це спільний проект бізнесу і влади та зразок їхньої співпраці на благо міста. З відкриттям бастіону саме сюди, переконаний мер, переміститься центр туристичного та культурно-мистецького життя Івано-Франківська. У камерному дворику бастіону відтепер отримає постійну прописку «Свято ковалів». А майдан Шептицького, де воно досі відбувалося, перетвориться на духовний майдан. Саме тут, 6 травня, відбудеться Фестиваль Християнського міста «Вгору серця».


Скрипаль зі Скрипкою
Традиційна шоу-програма за участю зірок естради теж відбуватиметься на новому місці. Святкову сцену розгорнуть не на тісній площі біля міського озера, а на площі імені Івана Франка, поруч облмуздрамтеатру, яка може вмістити значно більше глядачів. Окрім місцевих гуртів та виконавців, 5 травня перед ними виступатимуть гурт «ВВ» Олега Скрипки та наш земляк, скрипаль-віртуоз Василь Попадюк. Після 40-хвилинних сольних програм 20 хвилин на сцені вони працюватимуть разом. За словами міського голови, Олег Скрипка при спілкуванні з ним сказав, що давно хотів попрацювати разом з Василем Попадюком на одній сцені. «Те, що вони спільно зроблять, першими зможуть побачити іванофранківці та гості нашого міста», – наголосив В. Анушкевичус.


Торт на вагу золота


«Головними атрибутами ювілею завжди є гості та подарунки. Попри невиконання в повному обсязі доручення Президента України Віктора Януковича і мінімальну фінансову підтримку до підготовки і відзначення 350-річчя Івано-Франківська на державному рівні, без подарунків місто не залишиться. Проте не всі подарунки будуть в один день. Міська громада їх отримуватиме протягом всього ювілейного року», – розповів В. Анушкевичус. При цьому мер додав, що найбільше переживає, як поділити на всіх бажаючих святковий торт, який містові традиційно виготовить ЗАТ «Перлина». «На площі Ринок буде багато людей, які прийдуть на спільний молебень. А дехто за шматком торта біжить так, як за шматком золота. Тому торт ми будемо різати і ділити лише по завершенні молебню і освячення пам’ятного знаку першій українській церкві», – повідомив мер.
Омелян МІЛЬКОВИЧ

Переглядів: 747 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]