Четвер, 25.04.2024, 12:10
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Лютий » 9 » АКЦЕНТИ
12:07
АКЦЕНТИ
ОСББ як реальний інструмент вирішення комунальних проблем

Ще буквально кілька років тому ідея створення ОСББ в Івано-Франківську викликала у скептиків іронічну посмішку, але нині створення ОСББ – це об’єктивний процес, викликаний необхідністю передачі прав і обов’язків з управління житлом реальному власнику. В усіх розвинених країнах ця форма управління багатоквартирними будинками є поширеною і реальною. Отож стала реальністю вона й в Івано-Франківську.

Цьому сприяли у свою чергу міжнародні програми підтримки, які працювали й працюють в нашому місті. Зокрема, проект Світового банку та переможець Всеукраїнського конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування "Участь громади у місцевому самоврядуванні через створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та соціальне партнерство”; Програма розвитку ООН "Муніципальна програма врядування та сталого розвитку”.
Що це дало мешканцям? Скажімо, завдяки реалізації Програми розвитку ООН в Україні "Муні-ципальна програма врядування та сталого розвитку”, яка через підтримку та мобілізацію місцевих громад стимулює створення ОСББ,  в Івано-Франківську реалізовано за 2004-2011 роки 115 місцевих проектів на загальну суму майже 14 млн. грн., (з них внесок міської ради більше 9 млн. грн.; ПРООН більше 3 млн. грн.; громади майже 2 млн. грн.) в результаті чого встановлені прилади обліку енергії, проведено утеплення багатоквартирних будинків, реконструкцію підвальних розгалужень, реконструкцію та облаштування дахів, заміну вікон та інше.
У 2011 році за аналогічною схемою в місті реалізовано 17 проектів з вирішення проблемних питань в ОСББ за кошти Державного фонду сприяння місцевому самоврядуванню України, Івано-Франківської міської ради, ПРООН, Світового банку  та самих мешканців, направлених на реалізацію проекту "Участь громади у місцевому самоврядуванні через створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та соціальне партнерство”. Загальна вартість реалізованих проектів становить 1782,7 тис. грн. (з них внесок ОСББ – 235,4 тис. грн.; фонд конкурсу – 410,5 тис. грн.; міська рада – 899,5 тис. грн.; ПРООН – 237,3 тис. грн.).
За словами координатора проекту «Участь громади у місцевому самоврядуванні через створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та соціальне партнерство» Богдана Білика, співфінансування у вирішенні багатьох комунальних проблем, які існують в нашому місті, – один з найоптимальніших шляхів вдосконалення якості життя мешканців, і саме таким шляхом міська влада повинна рухатися далі.

А як оцінюють роботу проекту самі члени ОСББ?

Михайло Жураківський, голова ОСББ «Сучасне життя» (вул. Заклинських, 13):

«У нашому багатоповерховому будинку, який раніше був гуртожитком будівельного комбінату, за рахунок проекту відбувся ремонт холодного водопостачання і каналізації. Загальна вартість робіт – понад 50 тис. грн. Важливо, що мешканці фінансово брали участь у ремонті – так вони з більшою відповідальністю поставилися до того, що у нас відбувалося, і зацікавлені, щоб усе зберігалося. Дуже добре, що весь процес робіт фотографувався, саму ж роботу приймало управління капітального будівництва, що теж важливо.
Вважаю, що програма покращення комунально-побутових умов, в якій закладено співфінансування, є дуже хорошою. Можна лише подякувати керівникові проекту Богдану Білику за те, що організував і контролював роботу.
Для мешканців нашого будинку ще дуже актуальною є проблема благоустрою, адже поруч – школа. Нас занесли в титульний список робіт з благоустрою, тож будемо надіятися, що це станеться вже у цьому році».

Ярослав Богаченко, голова ОСББ «Південне» (Південний бульвар, 33):
«Наша участь у проекті є дуже результативною. У грудні завдяки проекту у наших під’їздах поставлені сучасні теплі двері та зроблено ремонт. Хочемо дуже подякувати міському голові Віктору Анушкевичусу, координатору проекту Богдану Білику і всім, хто працює у проекті, оскільки це дуже потрібна справа – облаштовувати побут спільними зусиллями. Ресурсний центр допомагає нам уже кілька років поспіль, ми тісно співпрацюємо з міською владою. 
Наше ОСББ одне з перших в Івано-Франківську, багато зробили власними силами: зробили водогін, заасфальтували дорогу перед будинком, а навколо виклали тротуарну плитку, зробили навісні дашки, поміняли всі вікна у під’їздах. Висадили дерева і зробили квітники. Наш будинок неодноразово брав участь у конкурсах на кращий благоустрій, займали перші місця. А премії знову використовували для благоустрою. До нас не раз приїжджають гості – з міст України та й закордонні. Ми маємо що показати, а місто має чим пишатися». 

Ірина Галущак, голова ОСББ «Сальвії» (вул. Довга, 53):    
«У нашому домі на чотири квартири було проведено капітальний ремонт шатрового даху на загальну суму понад 65 тис. грн. Наше ОСББ існує вже п’ятий рік. Його створення обумовлене об’єктивними обставинами, оскільки будинок наш невеликий, двоповерховий, на чотири сім’ї. Для ЖЕО №2, якому ми раніше належали територіально, ми були не потрібні, наші комунальні проблеми, особливо проблему перекриття даху, ЖЕО вирішувати не поспішало. Будинок справді проблемний, він був збудований ще у 1954 році, як офісне приміщення підприємства зв’язку.
Ми дуже задоволені, що нас було включено в проект і встигли до снігу, до морозів перекрити дах. Це вже велика справа. Звісно, у нас є ще проблеми. Потрібно ще відновити фасад, поміняти двері та вікна. Але головне, що справа зрушилася».

Мирон Винничук, член ОСББ «Колос» (вул. Матейка, 33):
«Коли керівництво ОСББ минулого літа запропонувало взяти участь у проекті і частково профінансувати за рахунок меншканців капітальний ремонт підвальних розгалужень водопостачання та опалення, противників не було. Двома траншами – спочатку по 500 грн., а потім ще по 300 грн. наша сім’я оплатила цю роботу. Наскільки знаю, вартість всієї роботи становить  майже 157,8 тис. грн., з яких кошти мешканців склали 10 відсотків, решта – з державного бюджету та міської ради. Тож важлива робота зроблена спільними зусиллями. До речі, крім заміни підвальних мереж, нам поміняли водогінні стояки і в під’їздах. Ми дуже задоволені виконаною роботою – її обсягами, оперативністю та якістю».

Роман Басистюк, голова ОСББ «Капіталь» (вул. Слави Стецько, 11-а):
«Наш будинок чималий, майже 100 квартир. Завдяки проекту нам поміняли труби опалення. Загальна вартість робіт склала майже 246 тис. грн. Частка мешканців – 20%. Ми дуже задоволені виконаною роботою, яку фірма «ІФБУДМЕРЕЖІ» виконала у вересні, до опалювального сезону. Зазначу, що ми, як ОСББ, не вперше вирішуємо комунальні проблеми через подібні проекти. Завдяки загальнодержавній програмі реформування і розвитку житлово-комунального господарства на 2009-2014 роки нам перекрили дах, причому зроблено все дуже якісно. Такі проекти конче потрібні, бо є ще багато проблем, які треба вирішувати спільними зусиллями і коштами».
Наталка СТРІЛЕЦЬ

Переглядів: 941 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]