П`ятниця, 26.04.2024, 20:05
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Лютий » 7 » АКЦЕНТИ
11:14
АКЦЕНТИ
Тепловий удар по кишенях

Останнім часом  іванофранківці зауважують, що їм доводиться більше платити за тепло, а у квитанціях до оплати у графі «будинковий лічильник» несподівано з’явився напис «нема».


Свого часу Івано-Франківськ був одним із лідерів у встановленні будинкових лічильників тепла. Найбільше у рамках відповідної державної програми їх встановили у 2008 році. За офіційними даними, загальнобудинковим обліком теплової енергії у Івано-Франківську донедавна було охоплено 90% житлового фонду. Але останнім часом на квитанціях до оплати послуг теплопостачання почала з’являтися інформація, що будинкових лічильників у будинках уже нема, а платити за тепло людям доводиться більше.
Як з’ясувалося, під час підготовки до опалювального сезону 2012-13 років тепловики виявили, що у багатьох будинках встановлені свого часу будинкові лічильники тепла відсутні, бо їх просто викрали. Про крадіжки лічильників тепловики одразу ж повідомили у міськвідділ міліції, який за цими фактами  веде слідство.
За словами заступника директора ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго» Ігоря Угриновського, підприємство зараз не має можливості оперативно здійснювати ремонт чи заміну лічильників. Тому, відповідно до «Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення», з моменту виявлення несправності засобів обліку чи їх відсутності плата за послуги вноситься згідно з нормами споживання. У випадку з опаленням – згідно з підключеним тепловим навантаженням будинку, враховуючи середньомісячну температуру навколишнього середовища.    
Теплове навантаження – це сума теплових потоків на опалення, вентиляцію, кондиціювання, технологічні потреби, гаряче водопостачання, визначене проектом. Іншими словами, теплове навантаження це те, скільки тепла взяв будинок при середньодобовій температурі повітря. При будівництві будинку його розраховує проектна організація і залежить воно від багатьох чинників, – пояснює І.Угриновський.  Наприклад, від поверховості будинку, матеріалу і товщини стін, їх ізоляції, утеплення, внутрішньобудинкових мереж, кількості ребер теплових радіаторів. І навіть від того, у якій точці споруджений будинок – окремо, де його з усіх боків обдувають вітри, чи  у комплексі споруд.
З можливістю переведення квартир на індивідуальне опалення теплове навантаження будинків має піддаватись коригуванню. На замовлення теплопостальника коригування теплового навантаження має право виконувати спеціальна проектна організація. Зазвичай, до коригування теплового навантаження вдаються раз на 2-3 роки.
Як запевнив І. Угриновський, підприємство зацікавлене у наявності будинкових приладів обліку теплової енергії і до цього його спонукають урядові галузеві вимоги. Він категорично спростував чутки, що саме «Теплокомуненерго» познімало лічильники, щоб людям довелося більше платити за тепло. Навпаки, І.Угриновський наголосив, що коли є будинковий лічильник, одразу видно скільки тепла спожив будинок і його мешканцям легше пояснити, за що вони, власне, повинні платити. А  мешканцям тих будинків, де нема лічильників, пояснив, що у грудні 2012 року розрахунок вартості обігріву одного квадратного метра площі проводився, виходячи з середньодобової температури -5,4 градуса за Цельсієм, що є найнижчою середньомісячною температурою грудня за останні 10 років.   
Як уже згадувалося,  «Теплокомуненерго» зараз не має фінансової можливості закупити і встановити нові лічильники у тих будинках, де їх викрали. Тому, при бажанні, мешканці можуть встановити будинкові лічильники за власні чи спонсорські кошти, звернутися в «Теплокомуненерго» для їхньої реєстрації і знову сплачувати за фактично спожите будинком тепло. Зрештою, до початку масового встановлення в Івано-Франківську будинкових теплових лічильників за відповідною програмою мешканці їх встановлювали самі. Середня вартість будинкового лічильника з виготовленим проектом встановлення і монтажем  орієнтовно складає 10 тисяч гривень. Якісніший лічильник –  більша ціна.
Між іншим, існує законопроект про комерційний облік теплової енергії та води у сфері комунальних послуг. Відповідно до нього централізоване постачання води і тепла повинно здійснюватися лише за умови обов’язкового комерційного обліку. Передбачається, що обов’язкове обладнання житлових будинків будинковими приладами обліку води і тепла має відбутися до 2015 року.
Трохим ЛЮДЕРА

Переглядів: 812 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]